Dodaj do ulubionych

Przepis na wilgotną tortillę

15.05.17, 22:01

Potrzebuję! Wszystkie kupne wrapy są twarde i suche, a ja chcę po prostu zawijasa zamiast chleba. Położyć i zwinąć jak naleśnik, a nie łamać jak komuś kości. Ktoś, coś? Składniki i proporcje? Chcę zjeść zawijas o ogórkiem, pomidorem, sałatą, jakimś sosem i mięsem, by można było to wziąć w rękę i nie połamać sobie zębów.

--
Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
Edytor zaawansowany
  • 15.05.17, 23:00
    uzywam tylko 100 % kukurydzuahe, z racji ograniczen medycznych
    podgrzewana w tosterze jest ok, znaczy sie mieknie i nie lamie sie az tak

    mieso pieczone, ryba,
    ser, najlepiej starty
    sos jogurtowo majonezowy, albo z pieczonej zmiksowanej papryki
    salata, ogorek, pomidor, rzodkiewka, starta marchewka paseczki kapusty- do wyboru

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • 16.05.17, 00:31
    To nie przepis na meksykańską tortillę, a na coś ze Starego Świata: niespulchniane chlebki plaskate, przez Hindusów zwane roti, a przez Turków yufka.
    Mąka pszenna (może być zwykła, luksusowa, albo z dodatkiem razowej) i mocno ciepła woda w proporcjach 100g na 66-80ml. Sól do smaku. Wyrobić, zlepić w kulę, zawinąć szczelnie w folię, przleżakować przynajmniej 30 minut. Przygotować suchą patelnię naleśnikową, dobrze ją rozgrzać na średniowysokim ogniu. Odleżane ciasto podzielić na niewielkie porcje (ok. 60-80g, w zależności od wielkości patelni). Rozwałkować na cienkie okragłe placki i wrzucić na patelnię. Po minucie przerzucić na drugą stronę. Prawidłowo prażone placki zaczną się nadymać niczym piłka rugby i dostaną lamparcich cętek. Zdjąć z ognia i odłożone przykryć ręcznikiem kuchennym (może być lekko wilgotny), aż upraży się całą partię.

    Niezjedzone, obeschłe placki można twórczo potem wykorzystać. Podzielone na trójkąciki ususzyć można w piekarniku na czipsy, a ufrytowane na złoto wchodzą w skład szybkiego i prostego dania lewantyńskiego zwanego fattet hummous, razem z ugotowaną ciecierzycą i jogurtem.
  • 16.05.17, 10:09
    w czasach kiedy internet (dla osob prywatnych) jeszcze raczkowal i nie mogac w polsce dostac soft corn tortillas - o masa farina chyba nawet jeszcze nie mialam pojecia - usmazylam grubsze nalesniki z maki kukurydzianej i tak zjedlismy enchiladas :). kolendra w sprzedazy byla, albo ja dzielnie wiozlam z DE.
    byly miekke, ale chyba nie o to ci chodzi.
    kolega ktory studiowal rok w finlandii przynosi na kazda skladkowa impreze jedzeniowa ichni flatbread samodzielnie robiony. jest b. dobry.
    kiedys guglowalam w poszukiwaniu przepisu i znalazlam sporo fajnych finskich przepisow po angielsku wlasnie na takie chlebo-nalesniki. jedne byly z maka zytnia, drugie z gotowanymi ziemniakami.
    poza tym w kuchni polskiej istnieje od groma wariacji na temat podplomykow :)

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • 16.05.17, 10:25
    Kiedyś robiłam z tego przepisu: www.cincin.cc/index.php?showtopic=11909&st=0
    Warto przeczytać uwagi, bo jest w nich sporo cennych uwag.
  • Gość: maria IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.17, 12:06
    A ja robię tak - proporcje: mniej więcej 2/3 mąki kukurydzianej i 1/2 pszennej, dolać wody gazowanej, ilość taka, by ciasto osiągnęło konsystencję gęstej śmietany, sól i wymieszać - potem przynajmniej godzinę powinno odpocząć. To są właśnie takie kukurydziane naleśniki. Ciasto dość cienko należy lać na patelnię i chyba żeliwna jest najlepsza. Do wszelkich dań a'la meksykańskie są całkiem całkiem ;)
    Krysiny przepis stosuję, ale wtedy koniecznie ściereczkę, czy folię aluminiową trzeba zastosować, żeby zachowały miękką konsystencję. Do takiego ciasta ostatnio dodałam łyżkę jogurtu - są delikatniejsze.
  • 12.06.17, 15:32
    A ja zaparzam najpierw część mąki. Używam zwykłej, pszennej. Potem dodaję trochę suchej. Porządnie wyrabiam. Wałkują się bardzo łatwo, są mięciutkie.
  • Gość: juju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.17, 12:19
    Wszystkie kupne wrapy są twarde i suche, ..................to chyba kupujesz jakieś stare,nigdy sie z tym nie spotkałam a kupuję w zwykłych sklepach,jak zostawię na wierzchu to wysychaja,JamieOliver kiedys pokazywał taki trik,zawinoł placki w zmoczony pergamin i włożył do kuchenki,były mieciutkie i ciepłe.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.