Dodaj do ulubionych

eko nabiał wyczaiłam

23.05.17, 20:19
W Carrefourze, z jednej firmy:
www.ekolukta.pl
Mają twarogi, sery żółte, masło, serki smakowe. Paru ekoświrów tu poza mną jest, to się dzielę. Zresztą tego typu produkty mają często zwyczajnie lepszy skład niż inne, jako przeznaczone dla wariatów szczegółowo analizujących etykiety.


--
Robótkowe ADHD
Edytor zaawansowany
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 23.05.17, 22:09
    na mazurskie łąki. Podejrzewam , że mają na myśli zapach krowiego nawozu.
    Brzmi jak smak zachodzącego słońca Toskanii zamknięty w butelce wina.
  • Gość: juju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.17, 15:06
    Łeeee,z 10 lat temu sie tym zachwycałam,ale już mi przeszło:)
  • 24.05.17, 22:30
    Skład jogurtu wiśniowego, pierwszy lepszy wzięłam:
    Składniki:
    mleko* pasteryzowane, wsad owocowy* (cukier trzcinowy*, wiśnia* 7%, sok wiśniowy*z koncentratu, skrobia kukurydziana, burak koncentrat soku*, koncentrat soku z cytryny*, aromaty naturalne), kultury bakterii jogurtowych, substancja zagęszczająca: pektyna, mączka chleba świętojańskiego.
    Nie bardzo, jak dla mnie.
    Eko to głównie cena :/
  • 24.05.17, 22:35
    Najbardziej zaś przeszkadza mi dodawanie mleka w proszku do różnych jogurtów naturalnych. To od razu skreśla markę. I oni niestety to robią. Sorry, ale przy cenach, jakie mają, powinni być eko do kwadratu. A im dużo brakuje.
  • Gość: Endy IP: *.dynamic.mm.pl 25.05.17, 00:09
    Zgadzam się. Chociaż nie wiem jakim cudem, znana polska marka na literę "b" ma w asortymencie jogurt naturalny łagodny, który ma skład:mleko plus kultury bakterii... szukając jogurtów naturalnych dla swojego malucha, nawet w niektórych okręgowych SM, gdzie cena jest mocno wywindowana, jest dodawane mleko w proszku...generalnie nie ma co się sugerować napisami"eko" czy "bio" czy, że coż jest z przetwórstwa "kameralnego", nie masowego..trzeba czytać etykiety.
  • 25.05.17, 01:48
    Z tego co piszą to do naturalnego nic nie dodają. Mleko sfermentowane kulturami jogurtowymi.

    Owocowe inna sprawa. Ale z drugiej strony słabość do jogurtów smakowych trudno pogodzić z dbałością o naturalność składu. Co jak co, ale wiśnie z krowich wymion nie wyrastają. Żeby się to nie rozlazło i na sklepowych półkach wytrzymało jakiś czas, to musi być woda z owoców czymś zaklepana. Do wyboru pektyna (naturalnie występujący w owocach wielocukier), mleko w proszku (czyli mleko pozbawione wody) albo modyfikowana skrobia.
  • 25.05.17, 08:23
    Bakoma ma serię "bio", gdzie są tylko 3 składniki: jogurt, owoce, cukier, czyli jakoś da radę. Bardziej rozbudowany skład ma lidlowa Milbona.
    Ale z drugiej strony, czemu by się czepiać skrobi czy pektyny? Mleka w proszku można, podobno średnio zdrowe (utleniony cholesterol).

    --
    Demokracja - system, który pozwala ci wybrać, kto będzie tobą pomiatał.
  • 25.05.17, 10:03
    W bakoma bio jest tyle cukru, że powinni je sprzedawać, jako batoniki w płynie....

    --
    You can lead a shoe to water, but you can't make it drink.
  • 25.05.17, 10:47
    A ja się nie czepiam cukru w jogurtach owocowych, bo to jest praktycznie jedyny produkt dosładzany, jaki moje dziecko je. A zawartość jest wszędzie podobna, ok. 13 g cukrów na 100 g, przy czym prawie połowa (ok. 5 g) to są cukry pochodzące z mleka (laktoza). Nawet jogurt naturalny ma w sobie cukry, tu ktoś pospisywał z opakowań:
    www.hellozdrowie.pl/blog-ile-cukru-jest-w-jogurcie
    Swój udział ma pewnie też wsad owocowy (glukoza, fruktoza), więc bezsensowne jest łapanie się za głowę: ojej, ile łyżeczek cukru tu nasypali! Domowy jogurt posłodzony miodem, jak proponuje zalinkowany blog, pewnie wcale nie będzie miał mniej.

    --
    Robótkowe ADHD
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 25.05.17, 12:18
    a fruktoza, glukoza czy laktoza to też cukier, tyle że nie w cukiernicy.
  • 25.05.17, 17:13
    Bakoma BIO: 14.5g cukru na 100g. No jak się równowartość 7 łyżeczek cukru na szklankę jogurtu doda, to też i cukrem zaklepać można. Jeszcze by tak z łyżeczkę dorzucili, to śmiało mogliby to nazywać dżemem.
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 25.05.17, 17:24
    ma rozmiary 1,6 x 1,6 x 1,1 cm i waży 3 g.
    Czyli w 100 g jogurtu mamy 5 kostek cukru a w szklance 10 kostek.
  • 25.05.17, 19:43
    Łyżeczka jako kuchenna miara jest równa i ma pojemność ok 5ml (a dokładniej 4,92892ml). Dla uproszczenia ciężar właściwy cukru zrównałem z ciężarem właściwym wody, choć jeśli znowu być precyzyjnym to w 5ml objętości zawiera się ok 4,2 g cukru granulowanego. Zatem wyjdzie 8,29 łyżeczek cukru w szklance biojogurtu Bakomy. Jakby nie patrzeć deserek. Dla porównania do kremu ciastkarskiego daje się 100g cukru na 500ml mleka na 6 żółtek na 60g mąki. Mniej więcej ten sam poziom zasłodzenia (~15%). To w jaki sposób przemysł spożywczy wszechstronny przetwór mleczny przemienił w kryptosłodycz jest zatrważające.
  • 25.05.17, 20:01
    Nie cukru (dosypanej sacharozy) tylko cukrów ogółem. W tym jest laktoza z mleka, tu przykładowo jogurt naturalny - sam z siebie ma 7,3 g cukrów na 100g:
    ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003120516395
    Ten dodany to jest zatem połowa tego, co ci wyszło z obliczeń. Aczkolwiek 3 łyżeczki na szklankę to i tak sporo.



    --
    Demokracja - system, który pozwala ci wybrać, kto będzie tobą pomiatał.
  • 25.05.17, 21:44
    Standardowy jogurt naturalny zawiera ok. 4% procent laktozy.

    en.wikipedia.org/wiki/Lactose_content_of_foods

    www.nutracheck.co.uk/CaloriesIn/Product/20/Glenilen+Farm+Natural+Live+Yoghurt+500g

    Te 7,3% wygląda podejrzanie, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę to, że jogurt powstaje z fermentacji mleka, w wyniku której zawarta w nim laktoza przerabiana jest w kwas mlekowy, a więc pownno jej ubywać. Mleko krowie ma jakieś 5% laktozy max. Bez dodatku mleka w proszku, tudzież suszu serwatkowego (albo odwirowania tłuszczu) nie sposób zwiększyć zawartości laktozy w jogurcie względem surowca, który powstaje dzięki tej laktozy spożytkowaniu przez kultury jogutrowe. Tak to jest, kiedy się wciska konsumentom niskotłuszczowe produkty: ten jogurt Bakomy ma ponad dwa razy mniej tłuszczu od naturalnego (1,5%), za to prawie 2 razy więcej mlecznego cukru...
  • 25.05.17, 15:15
    kropkaa napisała:

    > Eko to głównie cena :/

    Trochę mieszasz dwa pojęcia. "Eko" oznacza, że otrzymujesz produkt przygotowany z surowców spełniających zaostrzone normy w kwestii użycia nawozów czy środków ochrony roślin. Dlaczego drogo? Proszę bardzo:
    natemat.pl/4939,skad-sie-bierze-ekologiczne-jedzenie-i-dlaczego-jest-takie-drogie
    Samo eko pochodzenie nie gwarantuje jednak, że produkt jest automatycznie megazdrowy. Od białej eko-bułki z eko-nutellą żartej codziennie na śniadanie tak samo urośnie wielki tyłek jak od zwykłych.




    --
    Robótkowe ADHD
  • 25.05.17, 18:10
    Na eko w moim wieku już nie zważam, na coś i tak umrę. Ale przetestowałam kiedyś sery kozie Ekołukty, bo je uwielbiam, no i chciałabym kupować jak najwięcej produktów polskich, nie z importu. Niestety, były pozbawiane jakiegokolwiek smaku, koło kozy nawet nie leżały. To już się wolę "truć" nieekologicznym polskim kozim Damasem - jest całkiem przyzwoity - lub dowolnym francuzem, choć po otwarciu lodówki z takim np. rocamadourem zapachowa fala uderzeniowa może zbić z nóg.

    --
    Wydawnictwa i ich obyczaje
  • 25.05.17, 22:12
    Na targu kupuję jogurty z Mlecznej Drogi. Są bajecznie pyszne, skład bardzo dobry i krótki. Cena wg mnie nawet za niska, jak na tę jakość. Polecam spróbować.
    Ta pseudo eko Łukta koło dobrego wyrobu nawet nie stała. Dlatego o tej eko cenie napisałam z przekąsem.
  • 30.05.17, 09:39
    jaką mają zawartość cukru owocowe, bo nie mogę znaleźć szczegółowej specyfikacji?

    --
    You can lead a shoe to water, but you can't make it drink.
  • 30.05.17, 09:44
    Nie wiem. Dla mnie słodkość jest odpowiednia.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.