Dodaj do ulubionych

Urlop a zakwas na chleb

16.07.17, 18:09
Wjeżdżam na 2 tg.
Nie chcę przekazywać nikomu zakwasu.
Co zrobić żeby po tym czasie był aktywny bez dokarmiania?
Edytor zaawansowany
  • 16.07.17, 18:43
    Po dobrym dokarmieniu i schowaniu do lodówki nic mu się nie stanie przez 2 tygodnie.
  • 17.07.17, 04:35
    Lepiej po dwutygodniowej przerwie podkarmic, moze miec mocno octowy zapach

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • 17.07.17, 09:03
    Wiadomo, że po przerwie trzeba dokarmić, ale jak zostawi się w lodówce niewielką ilość "głodnego" zakwasu, to nic z niego nie będzie po 2 tygodniach.
    Od ponad 11 lat mam ten sam zakwas; trzymam w lodówce i często zdarzają mi się przerwy w pieczeniu albo zapominam o nim i po dłuższej przerwie nic się z nim nie dzieje.
  • 17.07.17, 14:46
    Ok, niewyraznie napisalam
    Nakarmic przed obowiazkowo, ale i poprzerwie nakarmic przed uzyciem

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • 17.07.17, 12:11
    Dojrzały zakwas wytrzymał mi 3 tygodnie. Dla pewności można część ususzyć, lekko rozbić w moździerzu i trzymać w zakręconym słoiczku. Po powrocie kilka razy dokarmić, dosypując trochę suszonego zakwasu.
    Takie zasuszone kultury zakwasowe przydają mi się też, gdy coś nietypowego zaczyna się dziać z aktywnym zakwasem.
  • 17.07.17, 19:11
    Jeszcze przypomniałam sobie, że kiedyś używałam zamrożony zakwas z bardzo dobrym skutkiem.
  • 17.07.17, 23:42
    Dzięki za cenne wskazówki ludzie :-)

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.