Dodaj do ulubionych

suszony bób

27.07.17, 15:16
Polubiłam hummus i falafele z suszonego bobu. Pewnie jeszcze sporo fajnych dań do odkrycia z tym produktem. Problem tylko, że nie jest on łatwo dostępny. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś próbował suszyć te nasiona lub choć coś wie na ten temat. Pewnie idealnie byłoby ususzyć w strąkach jak fasolę. Właśnie próbuję suszyć na słońcu same ziarna, ale zaczynają coś podejrzanie wyglądać. Może trzeba wyciągnąć suszarkę do warzyw i owoców? No i jeszcze wątpliwość: lepszy łuskany czy niełuskany?
Edytor zaawansowany
  • 27.07.17, 16:14
    Wszystko pięknie, tylko hummus oznacza po arabsku ciecierzycę. I nic ponadto. Przecier z bobu nazywa się bessara. Inne danie z gotowanego, ale nieprzetartego bobu to ful medames.

    Na Wyspach, czy w USA bób najczęściej dostanie się w postaci suchej lub mrożonej. Nie w strąkach.
  • Gość: jully29 IP: *.dynamic.mm.pl 27.07.17, 19:42
    bardzo lubię :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.