Dodaj do ulubionych

liście selera w kuchni letniej

29.07.17, 14:19
Kiedy było zimno, kupiłam selera z liśćmi na zupę. I teraz mam piękne liście. Jak je wykorzystać w kuchni letniej? Ktoś ma sposób? Pomysły?
Z góry dziękuję.


--
’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
Edytor zaawansowany
  • 29.07.17, 15:20

    nic nowego nie odkryje
    seler korzeniowy z liscmi, czy seler naciowy?
    naciowy to prosta sprawa, posiekac do gazpacho, salatek, pokroic w kawalki i chrupac z sosami

    korzeniowy natomiast ma bardziej zdecydowany smak, ktory niewieu lubi
    wiec na surowo zdecydowanie w mniejszych ilosciach i drobniej posiekany,

    dodaje liscie selera wzystkich zup, wywarow, rowniez susze i wykorzystuje w zimie

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • 29.07.17, 15:33
    Chodzi o liście.
    Liście dodaję też do zupy, ale znowu się zrobiło za gorąco na zupę. A te liście takie piękne!
    Korzeń selera też dodaję do sałatek i muszę przyznać, że ten specyficzny smak fajnie komponuje się np. z marchwią i kapustą.

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 31.07.17, 09:49
    znana.jako.ggigus napisała:

    > Chodzi o liście.
    > Liście dodaję też do zupy, ale znowu się zrobiło za gorąco na zupę. A te liście
    > takie piękne!
    > Korzeń selera też dodaję do sałatek i muszę przyznać, że ten specyficzny smak f
    > ajnie komponuje się np. z marchwią i kapustą.
    >
    Co jakis czas jezdze - we srode - na Konwiktorska do Fortu (pani Kreglickiej ) i tam od Pana Ziolko kupuje natke selerowa; jest dosc drobna, taka jak natka pietruszki, jest fajna do zupy ;-)
    A.
  • 31.07.17, 13:42
    No oczywiście że do zupy tak. Ale w upały za gorąco na upy. Robię dziś coś a la tabuleh.

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 29.07.17, 15:22
    z moich ulubionych przepisow vege dodaje obowiazkowo do wytrawnej owsianki sniadaniowej, do krupniku owsianego z pieczarkami, do zupy kurkowej z maslem orzechowym

    poza tym posiekane do salatek typu "pomidor, cebula, ogorek i co tam jeszcze"
    i do pesto mozesz dodac, ale nie za duzo.
    ja na twoim miejscu zamrozilabym czego w najblizszym czasie nie zuzyje i dodawalabym do warzywnych wywarow na zupe. ja swoje mroze je w calosci.
    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • 29.07.17, 15:31
    Dzięki. Mam teraz małą lodówkę, mrożenie odpada.
    Pesto i surówki - b. fajny pomysł.


    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 29.07.17, 20:40
    typu tabuleh z selerem zamiast czesci pietruszki , dodatkowo ja zastepuje bulgur jaglanka albo quinoa

    ciecierzyca, pomidor, liscie selera, cebula/ szczypiorek, z oliwa

    sos jogurtowy z zielenina wszelka jest super

    dodane do nadziewanych jajek/ kotletow z jajek


    troche zazdroszcze, bo mnie prawie niedostepne, jesli juz to tylko na targu, pomiedzy polowa wrzesnia i polowa pazdziernika,
    nacioawy jest zawsze i wszedzie,
    korzeniowy- sam korzen coraz czesciej do dostania, ale wersja z liscmi - jak wyzej

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • 30.07.17, 09:42
    Właśnie też myślałam o tabuleh, jadąc na rowerze podstawiałam sobie selera do różnych dań.
    Sos jogurtowy - dzięki, roseanne!
    Tutaj wersja z liści to też przywilej lata i jesieni i ja chociaż nie przepadam za selerem, nie mogę się powstrzymać. A mój dawny bawaski sprzedawca zieleniny dawał mi liście za darmo, bo człowiek bawarski je wyrzuca!!

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.