Dodaj do ulubionych

lody domowe z żółtkiem i bez

31.07.17, 08:42
Mam pytanie do tych, co sami kręcą. Czy to dodatek jaj jest odpowiedzialny za bardziej kremową konsystencję lodów czy tylko stopień zmrożenia, lub jeszcze coś innego? Robię bezjajcowne (różne wersje, na śmietance i na jogurcie) i niestety nie idzie tego nałożyć gałkownicą do wafla, nawet po wcześniejszym wyjęciu z zamrażalnika. Nadają się tylko do skrobania łyżeczką z salaterki. Lody są z maszyny, w trakcie zamrażania masy wymieszane dobrze, gładkie, bez kryształków - ale twarde.

--
Robótkowe ADHD
Edytor zaawansowany
  • 31.07.17, 11:08
    wtedy musisz mase zagescic maczka chleba swietojanskiego albo gestym slodzonym mlekiem skondensowanym.

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • 01.08.17, 13:36
    O, jak na zawołanie na Jadłonomii pojawił się przepis na lody zagęszczone pieczonym batatem, plus cały wykład o lodach. Kluczowe hasło - lody filadelfijskie. Zagęszczane są skrobią kukurydzianą i/lub serkiem śmietankowym.

    --
    Demokracja - system, który pozwala ci wybrać, kto będzie tobą pomiatał.
  • 01.08.17, 20:35
    Nieklopotliwe, puszyste, pyszne. Robione w ilosciach niemal hurtowych. Zmiana dodatkow, nutella, biala czekolada, gorzka czekolada (stopiona, plynna), orzechy, aromatyczny alkohol dobrze im robi. Jedynie owoce powoduja zmiane w zamrozona bryle, wiec owoce ida luzem na lody :)

    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,158358621,161509935,0,2.html?v=2
  • 01.08.17, 21:05
    Robisz zawsze w tych proporcjach, czy da się bez szkody dla konsystencji zmniejszyć ilość słodzonego mleka? Mam obawy, że dla mnie będą za słodkie, może poza wersją z gorzką czekoladą.

    --
    Demokracja - system, który pozwala ci wybrać, kto będzie tobą pomiatał.
  • 02.08.17, 00:39
    U mnie puszki z mlekiem sa mniejsze (125g) a smietanki daje 0,5L (kupuje w woreczkach 1L 36% bo tylko taka nie ma dodatkow), nic nie traca na konsystencji, sa chyba nawet bardziej puszyste. Jak robie z czekolada, to rozpuszczam w kapieli wodnej z dodatkiem smietanki, im bardziej plynna tym lepiej sie miksuje. Inne dodatki sa ok, pod warunkiem, ze nie zawieraja za duzo wody, wiec np chalwa, migdaly czy inne orzechy, pokruszone czekoladki, ciasteczka, marshmallow, do kawowych daje wiecej kawy.

    Dawno temu robilam cassaty:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,25958654,28337136.html?f=777&w=25958654&a=28337136
    i wariacje:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58065928,58065928.html

    ale zbyt pracochlonnego i duzo ciezsze niz te ze smietanki
  • 21.08.17, 12:35
    Zrobiłam wg twojego przepisu, faktycznie idealne. Na 20 min. przełożyłam z zamrażalnika do lodówki, po tym czasie nałożyły się bezproblemowo gałkownicą do wafla, a topią się też do konsystencji lekko kremowej i nie ciekną zbyt mocno.

    --
    Robótkowe ADHD
  • 22.08.17, 02:40
    :)
    Przepis nie jest moj, moje tylko wariacje na temat :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.