Dodaj do ulubionych

Letni keczup i inne przysmaki

17.08.17, 19:42
Normalnie normalnego keczupu nie jadam, bo po co?
Ale taki świeżo robiony to przysmak, którym zaczynam każde letnie śniadani. Kilogram pomidorów schodzi nam w ten sposób w dwa dni.

1kg owalnych pomidorów (te odmiany mają zazwyczaj więcej 'mięsa', a mniej wody)
szczypta soli
ząbek prawdziwego czosnku od babci z bazarku, zmiażdzony
szczypta quattre-epices (słodka odmiana, z cynamonem - cynamon jest konieczny!)
i nic więcej, nawet pieprzu.

Sparzone i schłodzone pomidory obieram i rozkwaszam ręką w garnku (życie jest za krótkie, żeby kroić pomidory na sos pomidorowy). Solę, żeby od razu puściły sok i wstawiam na mały ogień. Po 10 minutach dodaję czosnek i quattre-epices. Zdejmuję z ognia, kiedy odparują do odpowiedniej konsystencji.
Jemy na zimno i ciepło, do wszystkiego.

A wy - macie jakieś swoje sposoby na wykorzystanie chwilowej obfitości i chwilowej taniości warzyw i owoców?


--
Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
Edytor zaawansowany
  • 17.08.17, 21:28
    kilkakrotnie robilam keczup z czarnej porzeczki. przepis byl chyba z cincin
    i grusztarde marty dymek

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • 17.08.17, 21:40
    Podaj przepis na keczuz z czarnej porzeczki

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 17.08.17, 23:37
    w guglu znalazlam. nie pamietam gdzie dokladnie. zakladki nie robilam. ale ogolnie klasycznie - porzeczki, cukier, ocet, sol, pieprz, cynamon, mielone godziki, skorka cytrynowa itp

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • 17.08.17, 23:42
    W guglu jest, rzeczywiście, ale te proporcje cukru do owoców są raczej z rodzaju przetworowych (2 do 1 dla cukru), niestety.
    Chociaż na świeżo, do używania przez parę dni, z inną proporcją to by miało sens, bo wygląda fajnie.

    --
    a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'
  • 17.08.17, 21:40
    Dzięki, fajny przepis. Bo ja w sierpinu trochę cierpię, bo nie mogę wszystkiego przerobić!
    A ten przepis zrobię.


    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 18.08.17, 13:00
    'A wy - macie jakieś swoje sposoby na wykorzystanie chwilowej obfitości i chwilowej taniości warzyw i owoców?'

    Problemy kontynentalnej Europy... ;)
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 18.08.17, 15:41
    wolę jeść świeże warzywa i owoce zamiast otwierać zimą przetwory sporządzone w pocie czoła. Jeszcze nie upadłem na głowę.
  • 18.08.17, 15:45
    Gdybyś umiał czytać po polsku, skumałbyś, że to wątek o tym, co można zjeść teraz, bez sloikowania.
    Tradycyjnie: kulą w płot i to niemerytorycznie.

    --
    Socjologia kobiety a sprawa Jaxy.
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 18.08.17, 16:54
    i nażryj się na zapas.
    Tu gdzie ja żyję jest obfito i tanio cały czas, a nie tylko chwilowo. I ciągle coś innego.
  • 19.08.17, 02:01
    Sąsiedzi ciągle mi przynoszą "wsiowe" pomidory w ilościach nie do przejedzenia, więc gotuję tę zupę. Korzystając ze wspomnianej w innym wątku obieraczki do warzyw.
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67845738,67845738.html

    Inny pomysł to zupa polpa di pommodoro, ale nie udało mi się znaleźć w GP przepisu. Na pewno będzie gdzieś w necie.


    --
    Mamrotek wydawniczy
  • 21.08.17, 00:11
    Pappa di pomodoro, nie "polpa" :(
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80965490,80965490.html


    --
    Mamrotek wydawniczy
  • 19.08.17, 07:29
    Jak szalona robię ajwar.
    Na 3 czerwone papryki biorę 1 bakłażana i 2 ząbki czosnku (szpikuję nimi bakłażana). Zazwyczaj robię z 2-3 takich porcji składników. Piekę warzywa do miękkości, studzę, obieram i albo blenderem, albo maszynką do mięsa robię z nich pastę. Doprawiam papryką wędzoną słodką, odrobiną cukru, solą oraz octem jabłkowym i 10 minut gotuję, żeby odparować.
    Jemy do wszystkiego i bez niczego.
    Czasem by się uszczęśliwić, wystarczy porcję ajwaru łyżką do paszczy wprost ze słoja wetknąć.

    --
    katarzynakachel.blogspot.com
  • 21.08.17, 00:10
    O rety, ajwar. Dobrze, że przypomniałaś.
    Ja robię według tego przepisu:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,138245004,138245004.html


    --
    Mamrotek wydawniczy
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 21.08.17, 01:55
    nie gotuję, bo szkoda mi czasu, wolę w tym czasie trollować :D
  • 21.08.17, 16:52
    dzieki za super prosty przepis
    bbq w uzyciu codziennie, bo pogoda tutejsza z potworna wilgotnoscia nie daje zyc i gotowac..

    sezon sie wlasnie zaczal, do kupowania na kosze na targu w cenie kilograma w sklepie , wiec mam wszystkie skladniki



    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • Gość: juju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.17, 14:21
    a jakby tao chcieć zrobić na zimę to trzeba pewnie zawekować?ile minut gotować?
  • 22.08.17, 15:39
    Ryzykowne - nie ma w tym konserwantów - octu, cukru ani soli. Więc raczej pasteryzować jak mięso - parę razy po kilka godzin.

    --
    feminists aren?t humorless just because your jokes suck
  • 23.08.17, 16:20
    Da się zrobić taki niby keczup/ sos na bazie pomidorów i cukinii. U nas już stoi w słoikach.
  • 27.08.17, 22:01
    Zrobiłam nową metodą, czyli z odcedzaniem bakłażanowych flaczków - wcześniej tego, głupia, nie robiłam. I wyszedł pyszny.


    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.