Dodaj do ulubionych

Patelnia do jajecznicy

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.08.17, 23:50
Jakiej patelni używacie do jajecznicy?

Ja "od zawsze" ze stali nierdzewnej. Mam żelazną (taką która trzeba wypalić), nie nadaje się, jajka zawsze się przyklejają, do teflonu się (chyba) nie przekonam, zostaję przy stali.
Edytor zaawansowany
  • Gość: juju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.17, 16:01
    Ja za 10zł z Ikea:/
  • 22.08.17, 16:46
    Z jaj najczęściej robię wytrząsanego omleta. Na ceramicznej patelni i maśle. Jeśli jajecznicę, to w bemarze, z dodatkiem tłustej śmietanki i wtopionego pod koniec masła. Na żadnej patelni nie wyjdzie taka kremowa konsystencja, jak uzyskana tą metodą.
  • 22.08.17, 21:34
    Ja jajecznicę smażę na maśle, na ceramicznej patelni też z dodatkiem kremówki i czasem szczypiorku.
  • 23.08.17, 12:24
    Podajcie przepis, kiedy tę śmietanę włączyć do jajecznicy, dobrzy ludzie.


    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 23.08.17, 12:48
    Razem z jajami się roztrzepuje. Wiem, że roztrzepywanie zaburzy marmurkowy dwukolor białko-żółtkowy, jak ma to miejsce w jajecznicy 'po polsku' - benewskim ideale z jaj bezpośrednio ze skorupek rzucanych na patelę i tam mieszanych, ale w krajach anglosaskich i we Francji standardowo smaży się/paruje masę jajeczną uprzednio roztrzepaną i scrambled eggs mają jeden kolor, od omletu różniąc się w zasadzie luźną, zmierzwioną formą, zamiast złożonym na pół (z wkładem) plackiem o możliwie gładkiej, zwartej skórce.
  • 23.08.17, 13:04
    Oki dzięki.

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 24.08.17, 06:54
    U mnie w domu śmietankę lub mleko roztrzepuje się z samymi białkami. Tą masę wlewa się na rozgrzane masło, a dopiero po chwili żółtka. Marmurkowy wygląd zachowany. Polecam.
    Świetna jajecznica wychodzi ugotowana na parze w rondelku do rozpuszczania czekolady. Choć ja i tak zwykle wybieram patelnię (małą ceramiczną) jako szybsze rozwiązanie.
  • 23.08.17, 23:34
    Jadłam coś w Rumunii pomiędzy omletem a jajecznicą. Tak jakby placek jajecznicowy. Nie wiem jak to się robi ale inspiruje mnie twój post do tego jajkowego dania. Piszesz o Anglosasach a chyba R. Gordon dawał takie porady: najpierw mieszać na patelni białko nie ruszając żółtka. Dopiero jak żółtko zacznie się ścinać to wymieszać razem na patelni. Lekko lepszy smaczek ma taka jajecznica. Co do patelni to smażyłam jajecznicę na każdej, która mi podpadła. Bywało, że się przyklejała. Obecnie mam taką z jakaś tam kolejna modna powłoka (mała ale cięzkawa) i już zapomniałam jak się nazywa. Nie klei się i jajecznica O.K..
  • 24.08.17, 13:45
    Gordon Ramsay jest Szkotem, więc to nie jest prawdziwy Anglosas. ;o) (a to mi się udało odwrócony błąd prawdziwego Szkota popełnić). Ale tak poważnie to jakieś 99,999999999999% przepisów na scrambled eggs zaczyna się od:

    - Lightly whisk the eggs, cream and a pinch of salt together until the mixture has just one consistency...
    - BEAT eggs, milk, salt and pepper in medium bowl until blended...
    - The key to making perfect scrambled eggs is whisking the eggs thoroughly and vigorously before cooking them. Whisking incorporates air, which produces fluffier scrambled eggs, and fluffier eggs are always your end goal...
    - Crack the eggs into a measuring jug. Add a tiny pinch of salt and pepper, then use a fork to beat them together well....
    - In a bowl, lightly whisk the eggs, milk, salt and pepper until combined....
    - Crack the eggs into a glass mixing bowl and beat them until they turn a pale yellow color...
    - In a bowl whisk the eggs vigorously...
    - Whisk the eggs together: Crack all the eggs into a bowl. Whisk them vigorously until the whites and yolks are completely mixed, and the eggs are a bit frothy....
    - It may add another dish to clean, but it’s really important that you crack eggs into a bowl and whisk before adding to your pan....
    - In a small bowl, beat eggs with salt...
    - Whip it good. So good that you combine the whites and yolks for a streak-free scramble. Getting a good amount of air into the mix for ultra light, tender eggs is key...

    Metoda Gordona, polegająca na wbiciu jaj do rondla, wkrojenia masła i powolnego podgrzewania ze zdejmowaniem rondla z ognia co jakiś czas to w zasadzie zmodyfikowana metoda francuska (w bemarze). Efekt będzie podobny.

    Natomiast standardowymi anglosaskimi jajami śniadaniowymi, gdzie nie miasza się żółtek z białkami są jaja sadzone (sunny side up), albo w koszulkach (poached). Te ostatnie przeżywają obecnie renesans, serwowane a'la Benedict (tradycyjnie, lub w różnorodnych wariacjach, z a'la Florentine na czele), na toście z angielskiego muffina (nie mylić z amerykańskim!), z bekonem lub szynką i sosem holenderskim. Czego nota bene nie należy tłumaczyć na polski 'po benedyktyńsku', bo z benedyktynami nie ma nic wspólnego. To 100% jankeskie danie, stworzone na przełomie XIX i XX stulecia w którejś z nowojorskich restauracji, albo Delmonico albo Waldorfie.
  • 22.08.17, 22:11
    Czasami ceramicznej, czasami stalowej
    Najczesciej jaja sadzone, czesto na pomidorach
    Zadnej smietany mi nie wolno, wiec jajecznica najczesciej tylko ze szczypiorkiem
    A omlet z pieczarkami

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.