Dodaj do ulubionych

Mrożony bażant - cuchnie

26.08.17, 21:09
Hej, kupiłam dzisiaj w Lidlu mrożonego bażanta. Wcześniej z tym ptakiem nie miałam do czynienia :) taki eksperyment. No i po rozmrożeniu ptaszek zalatuje... nie wiem czy to urok tego mięsa, czy może felerny egzemplarz. W sieci nie trafiłam na żadne informacje, poza tym, że ma specyficzny zapach...
Macie jakieś doświadczenie w materii dzikiego ptactwa?

--
______________________________________
Nieszczęśliwy mój narodzie, dobry i kochany,
Zawsze łatwowierny i zawsze zdradzany.
Dionisos Solomos
Edytor zaawansowany
  • 27.08.17, 00:45
    Zakładam, że odróżniasz "cuchnięcie" od zapachu dziczyzny. Mogli tego bażanta mrozić / rozmrozić - niewłaściwy transport / znów zamrozić. Jeśli naprawdę cuchnie, wywal. A raczej zanieś do Lidla i zażądaj zwrotu kasy.

    --
    Wydawnictwa i ich obyczaje
  • 27.08.17, 09:38
    Moj mąż twierdzi, ze to zapach krwi... Jest taki trochę kwaśny ten zapach... Mnie trochę odrzuca... Niestety nie mam doświadczenia z dziczyzną i nie wiem czy tak powinna pachnieć.

    --
    ______________________________________
    Nieszczęśliwy mój narodzie, dobry i kochany,
    Zawsze łatwowierny i zawsze zdradzany.
    Dionisos Solomos
  • 27.08.17, 13:54
    Wrócił do sklepu. To nie byl zapach dziczyzny... Myślałam, ze jak poleży w solance to będzie ok, a to jest zapach dziczyzny, ale po wyjęciu ten zapach był nadal okropny.

    --
    ______________________________________
    Nieszczęśliwy mój narodzie, dobry i kochany,
    Zawsze łatwowierny i zawsze zdradzany.
    Dionisos Solomos
  • Gość: Amator IP: *.dynamic-ww-07.vectranet.pl 07.09.17, 19:57
    Po czym poznać "zapach dziczyzny"? Bo też kupiłem bażanta i szynkę z dzika z lidla. Dzik po wyjęciu nie śmierdział, upiekłem go był dobry, bażant po wyjęciu śmierdział czymś, co nie przypomina zapachu kurzej krwi (nie wiem jak powinna pachnieć krew bażanta). Bażanta lekko opłukałem z krwi, która mocno ciekła, osuszyłem i wstawiłem do lodówki by skruszał.
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 08.09.17, 13:30
    Dolali i zamrozili?
    Ludzie, pomyślcie trochę i nie piszcie bzdur :D
  • 08.09.17, 21:32
    Moj tez bardzo krwawil. Ten zapach jak dla mnie był kwasny, nieprzyjemny. Bardziej cuchnął w czesci kupra.

    --
    ______________________________________
    Nieszczęśliwy mój narodzie, dobry i kochany,
    Zawsze łatwowierny i zawsze zdradzany.
    Dionisos Solomos
  • 27.08.17, 08:42
    Tez się przymierzałam do mrożonego bażanta w Lidlu. Czy traktuje się go jak zwykłego kurczaka?
  • 27.08.17, 09:41
    Mój leży w solance... Potem mam zamiar go natrzeć przyprawami i obłożyć boczkiem wędzonym i do pieca 😃 no ale ten zapach jeszcze mnie zastanawia... Dam znać co z niego będzie.

    --
    ______________________________________
    Nieszczęśliwy mój narodzie, dobry i kochany,
    Zawsze łatwowierny i zawsze zdradzany.
    Dionisos Solomos
  • 29.08.17, 16:41
    Niebardzo. Mięso bażanta jest zdecydowanie 'suchsze' (tzn. mniej tłuste) od kurzego szczególnie, że dostępne na rynku kurczaki to przede wszystkim brojlery, hybrydowa rasa wyhodowana zaraz po wojnie, która jak sama nazwa wskazuje idealnie nadawać ma się na pieczyste. Współczesnego kurczaka zatem upiec można bez zbędnych przygotowań wstępnych, bo jest tak tłusty, że sam sobie dostarcza sosu własnego podczas wypieku. Mięso bażancie (najlepiej uprzednio skruszałe na powietrzu, albo przemrożone/zakopane) dobrze jest wymorzyć przed pieczeniem. Nie zaszkodzi też obłożenie plastrami bekonu i farsz dostarczający wilgoci od środka. No i sos do pieczeni bażanciej pomoże przełknąć co bardziej łykowate sztuki.
  • 13.09.17, 00:13
    W sezonie strzelam 20-30 ptakow, oczywiście cześć zamrażam.
    Bażant nie śmierdzi po odmrożeniu, chyba żeby leżał zamrożony ponad pół roku.
    Tutaj ptaków się nie skubie, poprostu ściągasz skore z pierzem, dużo łatwiej i szybciej.
    Bez skory do pieczenia się nie nadaje, ale można go na wiele innych sposobów upitrasic.
    Mięso jest dość suche ale smaczne.
    Rosół pyszny.

    --
    " The World is a book, and those who do not travel read only one page."

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.