Dodaj do ulubionych

Nalesniki z kasza gryczana i bialym serkiem-????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 12:34
Ostatnio bylam w jazz bistro,jadlam przepyszne nalesniki z nadzieniem z kaszy
gryczanej, pieczarek i jakiegos serka (bialego). Czy ktos moze mi podac
przepis jak zrobic cos takiego w domu? I od razu poprosze o patwy przepis na
ciasto nalesnikowe oraz ABC jak przygotowac nalesniki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nobullshit Re: Nalesniki z kasza gryczana i bialym serkiem-? IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 07.10.04, 14:07
      A ja bym z kolei nie pomogła z naleśnikami :)

      Do kaszy i białego sera - tłustego lub półtłustego - (mniej więcej w równych
      ilościach) dodałabym lekko zesmażone pieczarki, zeszkloną cebulę zwykłą
      i czerwoną, zeszklone białe części pora. I, jeśli lubisz, natkę pietruszki.
      Duuużo pieprzu. Proporcje, hmmm. Na ćwierć kilo kaszy i ćwierć sera
      daję po jednej cebuli i dwa pory. Ale to baardzo duża poracja.

      A na wydaniu polałabym naleśniki kwaśną śmietaną
        • jottka Re: Ps. 07.10.04, 14:15
          jak improwizacja, to improwizacja, ale nołbul ma racje - wszelkie homo czy
          pojemniki na żelatynie nic nie dadzą

          ma być normalny, najlepiej tłusty twaróg, pół na pół z dobrze wypieczoną kaszą
          gryczaną, sól, pieprz, ew. ciutke śmietany, żeby sie ładnie lepiło - i tyle, z
          tym że ja to znam jako nadzienie do pierogów drożdżowych, pieczonych w
          piekarniku:) boskie są one
          • jottka nadzieniedo 07.10.04, 14:19
            pierogów drożdżowych w szczegółach:

            0,5kg kaszy gryczanej, upieczonej na sypko
            0,5kg tłustego białego sera
            2 całe jajka
            0,5 łyżeczki soli
            szkl. kwasnej śmietany
            1 łyżeczka suszonej mięty
            0,5 łyżeczki pieprzu
            2 ugotowane, rozgniecione średniej wielkości ziemniaki
            2 łyżki tłuszczu (najlepiej przetopiony boczek ze skwarkami)


            wg przepisa rodzinnego należy wszystko wymieszać z kaszą i nadziać pierogi:) z
            tym, że tu ten pieróg to drożdżowe buły, ale naleśnik zasadniczo podobny
              • jottka Re: nadzieniedo 07.10.04, 14:35
                Gość portalu: Barbara napisał(a):

                > Az zrobilam sie glodna od czytania tego pycha przepisu!


                no bo jak to robiła śp. babcia albo teraz sie ciotce zechce, to rodzina
                nieproszona wali drzwiami i oknami, wyjąc o dodatkowe porcje - no ale to
                pracochłonne nieco, ua



                > Ale, zeby zrobic te "buly drozdzowe" to poprosze o przepis na same buly!


                to ja mam dwa, z czego chyba ten drugi lepszy, bo z pierwszego ciut dziwnie mi
                wyszło (no ale ja sie tych pierogów nieśmiało próbuje nauczyć, tylko w
                konsumpcji jestem ekszpertem)


                1.

                2 szkl. mąki, 0,5 kostki margaryny, 0,5 szkl smietany, 2 dkg drożdży, szczypta
                soli, 0,5 łyżeczki cukru (bez jajek)

                rozpuścić drożdże ze odrobiną śmietany i cukrem, mąkę posiekać z tłuszczem,
                dodać śmietanę, drożdże, sól, zagnieść ciasto (ma być luźne - jeśli za twarde,
                dodać śmietany, jesli za lelawe - podsypać mąki)

                2.

                0,5 kg mąki, 3 jajka, 0,5 kostki margaryny, 5-7 dkg drożdży, 3 łyżeczki cukru,
                mleko do rozprowadzenia drożdży, sól

                rozprowadzić drożdże w mleku, zagnieść z resztą składników



                jak już mamy ciasto, to wałkujemy, tniemy duże prostokąty (min.10x14cm),
                nadziewamy, robimy podługowate buły, kładziemy na blasze szwem do dołu,
                smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem, pieczemy ok. godziny
              • jottka Re: nadzieniedo 07.10.04, 15:28
                to znaczy, że jakąkolwiek techniką byś tej kaszy nie robiła, to ona ma być w
                efekcie sypka, czyli każde ziarenko osobno, a nie zlepione na kleistą ciape -
                żeby ci smutna breja nie wyszła zamiast ładnego nadzionka

                'upieczona na sypko' to zwrot odciotczyn, ona podgotowuje kaszę w niewielkiej
                ilości wody, a potem podpraża w piekarniku do stanu pożądanej miękkości i
                sypkości
    • Gość: teresai Re: Nalesniki z kasza gryczana i bialym serkiem-? IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.10.04, 17:28
      jottka,
      Mam pytanie: Czy ty pochodzisz może gdzieś z zamojskiego? To typowy przepis z
      rejonu biłgorajsko - roztoczańskiego. Moja babcia też robiła takie pierożki.
      Świetne były prosto z piekarnika, ale najlepsze to były pokrojone w plastry i
      odsmażane na masełku. Pycha! Ale mi sie zrobiło nostalgicznie. Ten zapach, smak
      i moja babcia to wspomnienia dzieciństwa, a one zawsze budzą nostalgię.
      • Gość: figa Re: Nalesniki z kasza gryczana i bialym serkiem-? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 17:36
        Moj sposob na farsz z kaszy gryczanej
        -----------------------------------------
        1,5 szklanki kaszy gryczanej
        3-4 szklanek wody
        30 dkg pieczarek , 3 duze cebule
        30-40 dkg twarogu tlustego
        przyprawy , natka itp
        Pieczarki i cebule podsmazyc na oleju
        dodac kasze i prazyc 3-5 minut
        dolac wode 3 szklanki ( czwarta w rezerwie-dolewac potem)
        dodac przyprawy
        zagotowac .....i gotowac mieszajac , az kasza bedzie miekka
        ostudzic , dodac twarog , doprawic
            • Gość: figa C.d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 22:18
              1. nadzienie do nalesnikow-przepis skopiowany z www.gotowanie z 3m
              Składniki:
              Proporcje podane dla 4 osób

              2 duże cebule, 1 burak czerwony, 3 marchewki, 1 ziemniak, nać pietruszki, 2
              łodygi selera (lub kawałek korzenia),
              3/4 szkl kaszy gryczanej, 1/2 szkl ziaren słonecznika, 1 łyżka oliwy z
              oliwek, sól, pieprz, kurkuma.
              Nadzienie ma kolor czerwony!!!!!!!

              Wykonanie:
              Cebule zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kostkę lub słupki marchewki,
              buraka, ziemniaka, posiekaną pietruszkę i selera, sól i pieprz. Poddusić, aż
              puści wodę, dosypać kaszę i słonecznik, dodać kurkumę, w miarę jak kasza
              wchłania - dodawać po trochę wody. Zawijać w naleśniki, do tego jakiś dobry
              sos, np. curry
              2. BABKA GRYCZANA- lub zapiekanka , jesli w innej formie
              Sklad: kartofle,pieczarki,pory np. po 100g kazdego
              kasza gryczana tez 100g
              woda wrzaca 200ml
              maslo, majeranek, smietana 22%, sol ,
              1 jajko
              Kartofle obrac , pokroic w kostke , ugotowac( maga byc z wczorajszego obiadu)
              Pory i pieczarki pokroic i poddusic na masle
              W garnku rozgrzac maslo , wsypac kasze i prazyc mieszajac
              Jak tluszcz zniknie-wlac wrzaca wode
              Gdy woda zniknie-przykryc garnek , zmniejszyc ogien i tak jeszcze 20 min
              Ugotowana kasze zmieszac z kartoflami ,jarzynami,smietana,jajkiem,przyprawami
              przelozyc do tlustej formy w ksztalcie babki z otworem w srodku
              przykryc folia al i piec 180 st.C przez pol godziny
              Oddzielnie podac smietane lub sos
              np. pikantny sos z tofu
              250 miekkiego tofu
              sok cytrynowy 2 lyzki, oliwa z oliwek 2 lyzki,sos sojowy 2 lyzki
              pieprz , ostra papryka w/g uznania
              Tofu pokruszyc,wymieszac z oliwa i sosem sojowym,sokiem cytrynowym
              przyprawami---zmiksowac
              np. sos pomidorowy, cebulowy lub sliwkowy( na bazie sliwek suszonych)

              Kasza gryczana jako farsz do jarzyn i warzyw
              Pisalam juz w watku o faszerowanych jarzynach , ze faszeruje kasza
              baklazany(Kasza+pieczarki+ sporo zielonego marynowanego pieprzu +
              watrobki z drobiu)
              Faszeruje tez czerwone cebule kasza wymieszana z czosnkiem i serem
              plesniowym - cebule dusze w garnku w czerwonym winie+ ciut oliwy
              pieprzu w kulkach i listek laurowy - podaje z bagietka i winem
              Lubie kasze pomieszana ze sliwkami suszonymi-to jest baza +
              dodaje co mi przyjdzie do glowy i w nalesniki.
              Pozdrawiam
      • jottka Re: Nalesniki z kasza gryczana i bialym serkiem-? 07.10.04, 20:52
        Gość portalu: teresai napisał(a):

        > jottka,
        > Mam pytanie: Czy ty pochodzisz może gdzieś z zamojskiego?


        he he:) temat pochodzenia przysmaku już był pare razy dyskutowany na forum, a
        znajomość dania bezbłędnie ujawnia pochodzenie delikwenta - w tym wypadku
        wprawdzie ja nie stamtąd, ale rodzina jako taka z zamościa sie wywodzi

        natomiast w/w pierogi zawsze były i są pożerane samodzielnie, żadnego
        odsmażania nie znam
        • Gość: kropka Re: Nalesniki z kasza gryczana i bialym serkiem-? IP: 195.177.197.* 10.10.04, 11:46
          Przepis na naleśniki z kaszą już wykorzystałam, dzisiaj zaserwuję swoim
          gościom, zastanawiam się tylko jaką podać do tego surówkę, nie wiem też czy
          podawać je z jakimś sosem.Zrewanżuję się natomiast przepisem na
          tzw.błyskawiczne naleśniki"piątkowe" ,lub"deserowe".Jabłka potarkować na tarce
          buraczanej(najlepsze antonówki) dodać trochę cukru,cynamonu,i surawe nakładać
          na naleśniki składać w chusteczkę podsmażyć, podawać polane śmietanką z
          cukrem.SMACZNEGO.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka