Dodaj do ulubionych

Co z powideł śliwkowych?

03.10.17, 15:34
Włączyłam tryb niewyrzucania jedzenia i w związku z tym przerobiłam około 2 kg śliwek na powidła. Nie chcę słoikować, bo z doświadczenia wiem, że wyrzucę albo coś się rozszczelni i popsuje. Wczoraj były naleśniki z powidłami i... skończyły mi się pomysły.
Nie chcę się babrać w pączki. Zresztą do pączków bym tego nie zużyła za dużo.
Jakieś pomysły jak łatwo i szybko zużyć powidła?
--
Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
Edytor zaawansowany
  • Gość: juju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.17, 15:42
    Sos śliwkowy chiński do mies,np do grilowanych piersi z kurczaka
    słoiczek powideł,4 łyżki octu 6%,2 zabki czosnku,6 łyzek cukru,1/2 łyzeczki soli,1/4 łyzeczki cynamonu,imbiru i gozdzików mielonych.1/2 płaskiej łyzeczki chili,wymieszać,podgrzac do wrzenia i dusić 10 min mieszając:)
  • 03.10.17, 15:51
    Czasami, jak mi wyjdą gęste powidła, robię z nimi pierogi.
    Polane masłem z odrobiną cynamonu - bardzo wszystkim smakują.
    Zwykle mam ich za dużo na jeden raz i część bardzo krótko obgotowuję (tylko do wypłynięcia) i po wystygnięciu zamrażam.
    Odgrzewam w wodzie.
  • 03.10.17, 16:18
    Tak po prostu, bułka z masłem i powidłami do tego kubek gorącego mleka albo kawy zbożowej z mlekiem.
  • 03.10.17, 16:54
    Kruchy placek z powidłami. Drożdżówka z powidłami albo zapieczonymi w środku albo smarowanymi po wierzchu.
  • 03.10.17, 20:28
    Może jednak zrób ze dwa słoiki. Powidła przydadzą Ci się do przełożenia piernika staropolskiego na Boże Narodzenie.
    Jeśli dotąd go nie robiłaś, zawsze możesz zacząć. :) Do grudnia z całą pewnością nic się nie zepsuje.
    Możesz przesmażyć te powidła jeszcze raz, dodając startą gorzką czekoladę. Smarowidło do piernika będzie jeszcze lepsze. Robię takie co roku.



    --
    Mamrotek wydawniczy
  • 03.10.17, 21:19
    Zrobiłam 2 lata temu chyba. Był tak twardy, że zęby można sobie było połamać. Ewidentnie coś zrobiłam źle.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 03.10.17, 21:52
    Piernik przekładany bitą śmietaną i powidłami - dysponuję przepisem, piernik wychodzi dużo lżejszy niż w staropolskim, jedno z moich ulubionych ciast;

    Rogaliki krucho-drożdżowe z "nutellą" śliwkową - czyli do powideł dosypać kakao, mielonych orzechów lub czekolady

    Schab w powidłach z czosnkiem i rozmarynem

    Nawet niepasteryzowane powidła powinny w lodówce wytrzymać kilka tygodni, dla pewności powierzchnię wyrównać i posypać cukrem.
  • 03.10.17, 21:55
    Mak z powidłami to fajne połączenie - można zrobić kruche posmarowane powidłami, na to mak lub struclę drożdżową z masą makowo-powidłową
  • 03.10.17, 22:26
    schab W powidłach, a nie nadziewany? Można przepis?

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 04.10.17, 11:45
    Schab w powidłach - to taka stara rodzinna potrawa, proporcje na oko.
    Wymieszać powidła (bez cukru najlepiej) z łyżką oleju, zgniecionymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem oczywiście, papryką w proszku. Ja daję jeszcze rozmaryn, a moja mama majeranek. Tą masą posmarować schab, zostawić w lodówce do zamarynowania. Najlepiej upiec w rękawie, bo lubi się przypalać. Jeśli powidła za słodkie, to można zakwasić je odrobiną octu jabłkowego.
  • 11.10.17, 18:34
    Trochę zmodyfikowałam :D
    Fajny przepis. Następnym razem spróbuję rękaw zamiast łoża z cebuli i kołdry z boczku.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 04.10.17, 15:41
    Zrobiłaś zbyt cienkie placki, a potem je przepiekłaś? Albo niewłaściwa faza księżyca. Jesteś pierwszą znaną mi osobą, której ten piernik nie wyszedł.


    --
    Wydawnictwa i ich obyczaje
  • 11.10.17, 18:36
    Podejrzewam, że dodałam za dużo mąki. Mogłam czegoś nie domierzyć, bo nie mam wagi i robię na oko. Zwykle "oko" mnie nie zawodzi, ale tu ewidentnie już na starcie ciasto mi prawie KA zajechało. Piernik był aromatyczny i smaczny, ale szybciutko wysechł i można nim było kafary wbijać.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • Gość: Marek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.10.17, 22:38
    Ja robię takie (bardzo proste) ciasto:
    Płaski (na blasze) ciemny biszkopt (z 6 jajek + 3 łyżki mąki + 3 łyżki kakao + cukier) smaruję powidłami, do powideł dodaję trochę chilli, a na górę daję bitą śmietanę z odrobiną rumu (śmietanę stabilizyję żelatyną, ale można też śmietanfixem). I posypuje startą cziemną czekoladą.
  • 04.10.17, 09:15
    Na stronie Smaker.pl jest przepis na kurczaka po cygańsku, w którym to występują powidła śliwkowe łączone z ostrym ketchupem i suszonymi śliwkami i cebulą duszoną na maśle. Danie jest obłędne, robiłam wiele razy i wszyscy zawsze są zachwyceni

    --
    z każdym dniem mojego życia nieuchronnie rośnie liczba tych, którzy mogą mnie pocałować w d.....
    moviemovie.blox.pl
  • 04.10.17, 14:47
    Ja robię ciasto drożdżowe z powidłami i posypką-pychotka

    --
    ivaVienna
  • 04.10.17, 19:38
    Porcję bym zamroziła, jeśli nie chce ci się pasteryzować - na święta albo do piernika, albo pleśniaka.

    Popieram pomysł na sos śliwkowy (powidła, ocet winny, 5 smaków, czosnek i cebula smażone, anyż, świeży imbir, sos sojowy, chili - popyrkać na malym ogniu, zmiksować, przecedzić - genialne do drobiu, zwłaszcza kaczki i gęsi, ale kurczak też się nada, wieprzowina również).

    Inny sos na bazie śliwek/powideł - to sos polski, rodzaj śliwkowo-pomidorowego ketchupu, rzecz wybitna, jeśli lubisz słodko-wytrawne smaki (śliwki/powidła, pomidory, czosnek i niemal dowolne pasujące przyprawy - w mojej wersji króluje czosnek, cynamon, wędzona papryka i czarny kardamon).

    Poza śliwellą, o której tu dużo i słusznie piszą powyżej, możesz zrobić korzenne powidła - z laską cynamonu, imbirem i kardamonem. Miła odmiana. I, jeśli nie zjesz tego sama, podarować komuś słoiczek, żeby cię zaczął uwielbiać :)

    I jeszcze - semifreddo śliwkowe: czysty smak śliwek i śmietanki z wanilią plus gorący sos z gorzkiej czekolady. Nie robiłam, ale aż się rozmarzyłam.

    --
    feminists aren?t humorless just because your jokes suck
  • 09.10.17, 12:33
    Zbędne powidła z 2 kg śliwek, taka śmieszna ilość wyjadlabym łyżka pristomz garnka w maks 3 wieczory... pomarzyć dobra rzecz.
    Ps do kaszy jaglanej, jogurtów, do przełożenia ciasta, do chleba jako smarowidło, do naleśników do zamrożenia, do mięsa jako sos lub składnik marynaty.
  • 09.10.17, 13:41
    Polecam użyć jako składnik do marynaty do mięsa, np. schabu.
  • 09.10.17, 18:11
    teraz to już do niczego
  • 09.10.17, 19:55
    Dlaczego? Zrobiłam schab w powidłach. Pomieszałam przepis. Schab zamarynowałam w tymianku, czosnku i oliwie, położyłam na krążkach cebuli, obłożyłam powidłami i przykryłam dodatkowo boczkiem (trochę na wyrost). Wyszedł niesamowicie soczysty i bardzo aromatyczny :)

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 09.10.17, 20:12
    Ja w tym roku zrobiłam z 20kg i nie przychodziło mi do głowy takie zapytanie.Wszystko w słoikach. Od lat ta sama technologia, nic się nie psuje.
    Dżemów nie kupujemy.
    Zjedzą dzieci i wnuki a i dla nas starczy do rogalików, drożdżowych wypieków , sosów,dodatku do serów,kefirów itp.
  • 11.10.17, 18:38
    Nie posiadam piwnicy i spiżarni. Nie mam też zapasu słoików i nakrętek. Pasteryzuję tylko jak zrobię za dużo obiadu i to tak żeby zniknęło w max tydzień.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.