Dodaj do ulubionych

Menu na sylwestra - brak pomysłu

06.12.17, 13:59
Witam. Potrzebuje pomocy z menu sylwestrowym. Potrzebuje cos na cieplo jeszcze ogarnac i pomysłów brak. Moze ktos cos podpowie? Bo szukam i szukam i nic. Napisze moze inne rzeczy, ktore zamierzam podac żeby jakoś sie wszystko komponowalo.
Na przystawke bedzie jajko zapiekane w szynce z suszonymi pomidorami
Na danie glowne filet z kaczki z pieczonym ziemniakiem i pieczonymi warzywami korzeniowymi (marchew pietruszka seler i burak) w sosem z leśnych owoców

Zakaski zimne to 3 rozne sałatki jeszcze do konca nie wiem jakie ale jedna bedzie mieszanką salat z pomarańczą i orzechami
Rurki z pasta jajeczna i z pasta z makreli
Krążki z ciasta francuskiego z serkiem chrzanowym i łososiem wedzonym
Rolada pomidorowa z serkiem czosnkowym i szynką
Schab z morelą
Ligawa wolowa z wedzona sliwka

Na cieplo
Zupa meksykańska
Kulki z mielonego z mozarella
I takie jakby w ksztalcie pałek nadziewane ciasto ala ptysiowe w panierce i smazone

No i brakuje mi tu jeszcze czegos tylko nie bardzo mam pomysl.

Ze slodkosci pralinki ptysie makaroniki bezy i jakis mus. Miałbyc czekoladowy ale pralinki beda mocno czekoladowe wiec bedzie jakis inny. Moze kokosowy?

Ktos pomoze?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Menu na sylwestra - brak pomysłu 06.12.17, 14:47
      Zamiast musu zrobiłabym lekki tort z galaretką i owocami, zupę meksykańską zamieniłabym na krem z pora z ziemniakami w kostkę lub groszkiem ptysiowym i nie dodawałabym niczego więcej bo to już jest bardzo dużo, ciężkich, sycących dań.
      • kobalt_x Re: brakuje bigosu 06.12.17, 18:55
        Wydaje mi się, że to wystarczający multum rzeczy ale też zamieniłabym coś na prostą lekką rzecz. Może któraś z zakąsek? Może jak aqua pisze zamienić zupę meksykańską na lżejszą warzywną lub kulki z mielonego na warzywne?
    • bene_gesserit Re: Menu na sylwestra - brak pomysłu 06.12.17, 20:38
      joanna1982 napisała:

      > Na przystawke bedzie jajko zapiekane w szynce z suszonymi pomidorami

      Według mnie to danie śniadaniowe - na jakieś świąteczniejsze śniadanie, albo śniadanie z gośćmi, ale jednak. Poza tym bardzo sycące. Przystawka powinna być lżejsza, pobudzać apetyt, a nie go zaspokajać.
      Np: tymbaliki z drobiu z jajkami przepiórczymi podane na sałacie z rukolą - lekkie, efektowne i do zrobienia wcześniej.

      > Na danie glowne filet z kaczki z pieczonym ziemniakiem i pieczonymi warzywami k
      > orzeniowymi (marchew pietruszka seler i burak) w sosem z leśnych owoców

      Nijak mi się ten sos owocowy nie komponuje z porą roku oraz z dodatkami. Ziemniaki z malinami i jeżynami?
      Zmieniłabym sos na coś zimowego (np bakaliowy na winie albo grzybowy)
      I ziemniaki pieczone na kopytka (można kupić naprawdę dobre gotowe kopytka, nikomu nie trzeba się przyznawać, że nie ty je robiłaś ;).

      > Zakaski zimne to 3 rozne sałatki jeszcze do konca nie wiem jakie ale jedna bedz
      > ie mieszanką salat z pomarańczą i orzechami

      Zaraz - wcześniej pisałaś o przystawce, teraz o zakąskach. To jak wygląda to przyjęcie - zasiadane czy chodzono-tańczone z bufetem?

      Po co trzy sałatki?
      Ewentualnie ta z sałatą i druga z czarnej soczewicy - moim zdaniem jest dość wytworna i da się fajnie połączyć z innymi skłądnikami, np z rodzynkami, kaparami itd (mogę odkopać przepis, jeśli się przyda).

      > Rurki z pasta jajeczna i z pasta z makreli

      Znowu: imo bardzo śniadaniowo-kolacyjnie, dużo białka i tłuszczu. Po tym wszystkim goście mają jeść kaczkę?
      Może zamiast tego łodeczki z orzechami włoskimi, gruszkami i serem pleśniowym?
      A jeśli jednak makrela, to można ją bardzo efektownie podać jako mus - np tak jak tu (okrągłą foremkę można od biedy zastąpić innym kształtem): www.goodhousekeeping.co.uk/food/recipes/smoked-salmon-and-mackerel-mousse

      > Krążki z ciasta francuskiego z serkiem chrzanowym i łososiem wedzonym

      Tłuste na tłustym, łee - polecam przepyszne i chyba efektowniejsze bliny z zielonego groszku z łososiem (tylko bliny _koniecznie_ z groszku mrożonego!):
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,38811417,38811417.html

      > Rolada pomidorowa z serkiem czosnkowym i szynką

      Za dużo tego dobrego i za dużo pracy.

      > Schab z morelą
      > Ligawa wolowa z wedzona sliwka

      Schab i ligawa w takiej wersji mało się będą różnić od siebie. Jeśli już trzeba dwa rodzaje domowych mięs na zimno, może raczej zamiast jednego galantyna z kurczaka? Można ją bardzo efektownie zaaranżować i wybrać którąś z elegantszych wersji.

      > Na cieplo
      > Zupa meksykańska

      Nie pasuje do dania głównego ani-ani. Barszcz, ew. z jakimś delikatnym krokiecikiem z ciasta francuskiego (nadzianego np kaszą gryczaną, cebulką i śliwkami wędzonymi).

      > Kulki z mielonego z mozarella
      Ciężko - znowu dużo białka i tłuszczu.
      Może raczej fritata z dynią pieczoną?
      Jeśli masz dostęp do ciasta filo, może coś takiego? :
      findinghomefarms.com/thanksgiving-recipe-cranberry-brie-bites/?crlt.pid=camp.HIMdDkoeyRIu
      Albo to: www.tablefortwoblog.com/caramelized-onion-mushroom-apple-gruyere-bites/

      > I takie jakby w ksztalcie pałek nadziewane ciasto ala ptysiowe w panierce i sma
      > zone

      Parzone, nadziewane, panierowane i smażone?
      Dla mnie brzmi jak atak serca.

      > No i brakuje mi tu jeszcze czegos tylko nie bardzo mam pomysl.

      Poważnie ci brakuje?
      Doceniam takie gospodynie jak ty, z sercem do harówki i z wielkim gestem. Ale czy _naprawdę_ jest sens robić aż tyle i jeszcze więcej? Noi - menu jest ciężkie, tłuste, bardzo sycące - aż prosi się o obcięcie kalorii. Nie w imię odchudu, ale lepszej zabawy. Jak się goście nafutrują tych tłustości, konwersacja się nie sklei, nie ma mowy.

      > Ze slodkosci pralinki ptysie makaroniki bezy i jakis mus. Miałbyc czekoladowy a
      > le pralinki beda mocno czekoladowe wiec bedzie jakis inny. Moze kokosowy?

      Makaroniki i bezy są bardzo podobne do siebie (dodatkowo makaroniki są pracochłonne).
      Zrobiłabym bezę Pawłowej z jakimś fajnym zimowym wykończeniem typu owoce cytrusowe w różnych kolorach. Trufle czekoladowe ok. Trzeci i czwarty przysmak na słodko zupełnie niepotrzebny (ew na ciepło nieśmiertelne crumble jabłkowe z ewentualnymi lodami - nie narobisz sie, a ochy i achy gotowe).




      --
      Socjologia kobiety a sprawa Jaxy.
      • joanna1982 Re: Menu na sylwestra - brak pomysłu 06.12.17, 21:05
        Tak, tak z meksykanskiej zrezygnowalam na rzecz lekkiego kremu.
        Moze troche nie jasno to opisalam.
        Jak juz goscie sie zejda ( a beda tez i dzieci w wieku 3 do 13 lat bo to domowka)
        Na poczatek przystawka - plasterek szynki wlozony wlożony w foremkę od mufinek posiekany pomidorek i na to wbite jajko. Myslalam o czyms lzejszym ala troszke zieleninki i na to jajko w koszulce ale nie ogarne kilkunastu porcji jajka w koszulce zeby podac w tym samym czasie.
        Potem danie glowne. Kaczka ale nie caly filet tylko kilka plasterkow i 1 sredni ziemniak z tymiankiem i warzywa. Klusek nie chcialam bo w zeslym roku mialam kluseczki brokulowe.
        A pozniej pistawie na stol zimne zakaski.
        Wiekszosc staralam sie dopasowac do gustow znajomych biorac pod uwage rowniez dzieci.
        Galantyne moglabym zrobic ale lubie ja ja i 1 zaproszona osoba. A te rurki z pasta z makreli i pasta jajeczna to pid katem syna bo on nic innego za bardzo nie tknie.
        Dodam tylko ze gotowac uwielbiam a na codzien nie mam czasu i lubie sie od tej strony pokazac.
        Co do czesci slodkiej to tutaj popisuje sie w głownej mierze moja 13letnia corka. Uparla sie ze makaroniki zrobi i pralinki.
        Ale jeszcze przemysle dokladnie wszystko a kazda propozycja mile widziana.
    • kk345 Re: Menu na sylwestra - brak pomysłu 06.12.17, 23:10
      >Na danie glowne filet z kaczki z pieczonym ziemniakiem i pieczonymi warzywami korzeniowymi (marchew pietruszka seler i >burak) w sosem z leśnych owoców

      Nie widze tu mocniejszego akcentu, wszystko delikatne w smaku, oprocz sosu- dodałabym trochę życia dorzucając do pieczonych warzyw, ktore wszystkie masz podobne w smaku jakąś paprykę/czosnek/topinambur/cukinię itp. a marchew lub pietruszkę też zastapiłabym np. dynią hokkaido, kolorowa i smaczna.

    • janek53 Re: Menu na sylwestra - brak pomysłu 11.12.17, 18:28
      Co to jest swietowac Nowy Rok? Cos sie zmieni w nastepnym czy swietujemy ten (na szczescie) czy który sie zakonczyl?
      Taka prosta (niezrozumiala) glupota kulinarna. Znowu dania, przystawki, desery, itd. aby nastepny rok byl ... lepszy chociaz bedzie gorszy (duzo gorszy).
      Co trzeba "swietowac" kazdego dnia (i nie tylko na Nowy Rok czy inne), to codzienna milosc, respekt, atrakcyjne wspólzycie, tolerancia.
      Do uswietnienia tego, wystarczy ... jajecznica z obecnoscia:
      www.youtube.com/watch?v=OFfYGoVstgc
      Badzcie osobami a nie "produktem".

      J53.
        • bene_gesserit Re: Menu na sylwestra - brak pomysłu 11.12.17, 21:36
          ...z perspektywą wolnego dnia na odsypianie szaleństw :)

          Mnie obowiązek dobrej zabawy w Sylwestra raczej mierzi, jak większość obowiązków, a już szczególnie to licytowanie się, kto bardziej się dobrze bawił, z którego niestety wielu ludzi nie wyrasta. Noi ukręciłabym łapy wszystkim wielbicielom rac i innych środków wybuchowych, przez których cierpią zwierzęta domowe i dzikie.

          --
          - Kiedy zorientowałaś się, Pani, że jesteś Boginią?
          - Cóż, pewnego dnia modliłam się i nagle zrozumiałam, że mówię do siebie.
          • aqua48 Re: Menu na sylwestra - brak pomysłu 12.12.17, 08:37
            bene_gesserit napisała:

            > Mnie obowiązek dobrej zabawy w Sylwestra raczej mierzi,

            A jest jakiś obowiązek? Ktoś Cię rozlicza z tego co robisz w Sylwestra? Punktuje? Dla mnie po prostu każdy pretekst do fajnej imprezy i spotkania z przyjaciółmi i rodziną jest dobry.
            • bene_gesserit Re: Menu na sylwestra - brak pomysłu 17.12.17, 18:38
              A co ty taka nerwowa?
              Ja się po prostu, ku swojemu zdziwieniu, przychylam do zdania Janka. Wolę raczej spontaniczne imprezy bez powodu, niż celebrację tego, co się celebruje siłą rzeczy. Wyluzuj.

              --
              Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka