Dodaj do ulubionych

Czym przekładanie piernik staropolski?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.17, 08:45
Przekładałem już masa orzechową, powidłami, marcepanem, masa grysikową...czym można by tu jeszcze...? gdzieś, kiedyś natknęłam się na masę z miodu, skórki pomarańczowej i orzechów, ale gdzie ja wsadziłam przepis? ! Pewnie znajdę na Wielkanoc😉, więc proszę o podzielenie się pomysłami. No i wszystkim życzę spokojnych i pysznych Świąt!
Obserwuj wątek
    • damdalen Re: Czym przekładanie piernik staropolski? 19.12.17, 09:37
      Domowa czeko-śliwka czyli powidła z dodatkiem kakao.

      Masa daktylowo-pomarańczowa (ugotowana pomarańcza zmiksowana z daktylami).

      Marmolada morelowa lub zmiksowane suszone morele namoczone w jakimś alkoholu jak rum czy amaretto.

      Masa czekoladowa lub domowa nutella.

      Dżem porzeczkowy ze skórką cytrusową.
    • bene_gesserit Re: Czym przekładanie piernik staropolski? 20.12.17, 19:53
      Myślę, że każdy dżem się nada, zwłaszcza cytrusowy albo np. figowy. Dorotuś miesza powidła z galaretką (na jej blogu - powidła chyba z galaretką morelową) - pisze, że to się potem dobrze kroi.
      Pewna forumowiczka przekładała swój piernik powidłami, zmieszanymi z konfiturą z płatków róży (wyobrażam sobie, że suszone płatki róży mogłby świetnie wyglądać jako ozdoba piernika - w czekoladzie lub posmarowanego na wierzchu przetartym dzemem morelowym).


      --
      Ilu uczestników liczył marsz opozycji?
      (Można się pomylić o 40 milionów.)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka