Dodaj do ulubionych

Zupy-poproszę o przepis

IP: *.morena.csc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 13:34
Witam!
Bardzo poproszę o jakiś przepis na łatwą w wykonaniu i zdrową zupę np
jarzynowa albo kalafiorowa. Wiem ,że to dla Was zupełny banał kuchenny , ale
poprostu nie potrafię gotować a mam strasznego smaka na zupę.Napewno macie
jakieś patenty ,żeby było smacznie...
Edytor zaawansowany
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 09.10.04, 15:03
    najsmaczniejsza oczywiscie jest na miesku,
    jak niemasz mieska to uzywasz kostki buljonowej
    na opakowaniu znajdziesz rowniez przepis.

    ladujesz warzywa do gara i po
    prostu gotujesz,
    jezeli ma byc to :ogorkowa/kapusniak/pomidorowa
    dodajesz to na samym koncu .

    powodzenia.
  • Gość: Herbata IP: *.morena.csc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 15:20
    No to jeszcze jedno pytanie laika; jakie mięsko najlepiej do zupy?
  • fiordilligi 09.10.04, 15:33
    Moje ulubione :

    selerowa: seler duży i małą marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o
    grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło i dusic na nim starte warzywa do
    miękkości. W garnku rozpuścić kostkę rosołową. Bo bulionu dodac uduszone
    warzywa. Zagotowac, Odstawić z ognia i poprzestudzeniu zmiksowac na krem.
    Posypać usiekaną natka pietruchy. Sól pieprz do smaku.Pycha!

    szczawiowa z jajkiem: szczaw dwa pęczki umyć i posiekać. W garnku ugotować
    wywar z włoszczyzny :marchewki, kawałka selera i pietruszki plus kostka
    rosołowa. Dorzucić szczaw. Doprawić śmietaną solą i pieprzem oraz odrobiną soku
    z cytryny. Podawac z ugotowanym jajkiem na twardo.
    Podobnie kalafiorowa , kalafior dodać nieco później niż inne warzywa.

    a la seczuańska - kwaśna: dwie duże cebule posiekać , namoczone grzyby moon
    posiekać, wsypać na rozgrzany w głębokim rondlu olej i dusić z dodatkiem sosu
    sojowego. Dodać niewiele bardzo drobno posiekanej kapusty kwaszonej. Uduszone
    warzywa zalać wodą i zagotować. Doprawić przyprawą pięciu smaków kamis(
    odrobina), sokiem z jednej cytryny i chili. Na końcu zagęścić roztorwem mąki
    zienmniaczanej i wody. Podawać z makaronem ryżowym - nitki.

    Nie gotuję zup na mięsie, a jeżeli, to na "ekologicznym" wiejskim drobiu
    od "baby".Polecam.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka