Dodaj do ulubionych

pierwsza wizyta przyszłych teściów kolacja pomocy

08.01.18, 17:32
cześć wszystkim! niebawem odwiedzą mnie po raz pierwszy przyszli (miejmy nadzieję ;)) teściowie. w kuchni jestem totalnym beztalenciem, zwykle z chłopakiem żywimy się na mieście, potrzebuję coś przygotować. błagam o sprawdzone przepisy. teściowie to nowocześni ludzie przed 50tką, tak więc pieczone schaby i sałatki jarzynowe odpadają... wiem, że teściówka kocha awokado, myślałam też o jakiś tartach, ale szukam przepisów z polecenia ;))
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: pierwsza wizyta przyszłych teściów kolacja po 08.01.18, 20:52
      Jeśli jesteś beztalenciem, zrób makaron. Jakiś nieortodoksyjny, ale bez przesady - nurknij sobie tutaj np.
      miszmasz-marghe.blogspot.com/search/label/makarony albo szukaj w GP: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103974508,103974508.html

      Na przystawkę możesz podać lekko zmienioną sałatę nicejską - z pieczonymi fasolkami (kup Bonduelle do gotowania na parze i upiecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec na 180C - wcześniej unurzawszy ją w oliwie), jajkami przepiórczymi, szalotką albo czerwoną cebulą, pomidorkami (o tej porze wyłącznie) koktajlowymi i dobrym tuńczykiem w kawałkach (przed świętami widziałam chyba białego łososia w słoiczkach w Biedrze w ludzkiej cenie), oliwkami i ziemniakami. Do tego winegret.

      Na deser - trufle czekoladowe (o ile nie zwarzysz czekolady to łatwizna, i da się ładnie udekorować, a robi wrażenie).

      Zasada jset jedna: cokolwiek chcesz podać, _przećwicz_ to najpierw. Żadnych premier w dniu przyjęcia.


      --
      Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
    • Gość: Endy Re: pierwsza wizyta przyszłych teściów kolacja po IP: *.dynamic.mm.pl 10.01.18, 15:02
      Ja bym proponowała tak:

      1.obiad: zupa krem z dyni/cukinii/ brokuła plus grzanki ziołowe/czosnkowe do tego filet lub dzwonko z łososia upieczone w folii z koperkiem cytryna, sól, pieprz i jakas sałata/sałatka typu mix sałat plus avocado(skoro ma być), granat orzechy jakis ser czy co tam jeszcze-przepisów jest mnóstwo, ew z jakimś wypełniaczem typu komosa ryżowa/bulgur czy coś w tym stylu...

      deser w pucharkach w stylu: kruszysz dobrej jakości herbatniki przekładasz to kremem na bazie mascarpone i kwaśną konfiturą, na wierzch góra owoców(borówki,maliny itd)...


      proste jak konstrukcja cepa.

      ew. przystawka: deska serów/wędlin plus dobre wino, albo smalec/ wędlina swojska ogórek kiszony i dobra nalewka -dla przełamania lodów... :)

      powodzenia
    • bene_gesserit Re: pierwsza wizyta przyszłych teściów kolacja po 11.01.18, 20:18
      Risotto się łatwo robi? Owszem, ale tylko wtedy, kiedy się wie, jak. Ile razy jadlam ponurą, rozgotowaną breję albo niedosoloną dziwaczną potrawę z długiego ryżu, w której cały smak zabiło kwaśne wino w idiotycznej obfitości...
      Debiutantom stanowczo odradzam, chyba że są nieobjawionymi talentami z wrodzoną kuchenną intuicją.

      --
      Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
    • janek53 Re: pierwsza wizyta przyszłych teściów kolacja po 12.01.18, 14:08
      Moja skromna propozycja.

      Pierwsze danie:

      Zielony groszek z szynka (hiszp. guisantes con jamón):
      Skladniki:
      - okolo 200 gramów/osoba zielonego groszku konserwowego dobrej jakosci;
      - okolo 50 gramów/osoba wedzonej szynki;
      - plaska lyzka stolowa masla/osoba;
      - pól cebuli/4 osoby (najlepsza, tzw. slodka);
      - opcja: koncówki bialych szparagów konserwowych;
      - sól;
      - jajko (w koszulce).

      Przygotowanie:
      Pokroic cebule bardzo drobno i zeszklic ja na polowie masla na bardzo wolnym (5/10) ogniu (okolo 15-20 min.). Osobno, bodsmazyc na reszcie masla szynke lub chuda kielbase pokrojone w male czesci (1.5x1.5 cm).Po obydwu czynnosciach, polaczyc cebule i szynke na jedej patelni i dodac zielony groszek BEZ soku z puszki. Posolic groszek. Podsmazac wszystko okolo 5-6 minut mieszajac. W tym procesie, groszek bedzie zwalnial swój sok tworzac z maslem zawiesine/sos. Jesli sos bedzie zbyt gesty (kwestia preferencji) mozna dodac nieco soku z puszki. Jesli ktos woli sos gestrzy, nalezy dodac mala ilosc ... tertej bulki. Na kiniec (opcja) dodac szparagi podgrzewajac calosc okolo 1-2 minuty. Goowe.

      Opcje:
      Podstawowa: Taka
      Z jajkiem na twardo: Taka
      Z jajkiem smazonym: Taka
      Z jajkiem w koszulce (moim zdaniem najlepsza opcja i do tego atrakcyjna w sensie prezentacji dania): Taka

      Przygotowanie jajka w koszulce.

      Skladniki:
      - jajko;
      - miseczka lub plytki kubeczek;
      - folia;
      - lyzeczka oliwy;
      - sól.

      Wyscielic miseczke folia tak aby wychodzila z nadmiarem na zewnatrz. Wlac do folii lyzeczke oliwy i dodac szczypte soli. Wbic jajko tak aby zóltko zachowalo sie w calosci (celowym jest rozbicie kazdego jajka w osobnej miseczce). Zebrac wystajaca z miseczki folie tworzac woreczek i zawiazac calosc. Tutaj

      Do garnka z goraca woda (tuz przed wrzeniem ... kiedy woda zaczyna sie "ruszac"), wlozyc woreczki z jajkami na okolo 5 minut. Czas jest wazny aby scielo sie tylko bialko i zóltko pozostalo ciekle. Po tym czasie, wyjac woreczki z goracej wody i zanurzyc w zimnej wodzie aby szybko przerwac proces scinania, aby zóltko pozostalo ciekle. Przy podaniu, nalezy otworzyc woreczek i .. posadzic tak przygotowane jajko na groszku.

      Drugie danie: Tutaj

      Deser:
      Wg. gustu ale nigdy slodki. Najlepiej, deska serów. Taka

      Obserwacje:
      - do groszku, wino biale wytrawne;
      - do confitu, wino czerwone wytrawne;
      - przy zmianie win, nalezy zmienic kieliszki;
      - na stole powinna byc woda ale nie w butelce tylko w szklanym dzbanku;
      - serwetki, z plótna (nie papierowe);
      - etc.

      Czas przygotowania wszystkich dan: 1 godzina (2 przy braku organizacji);

      Efekt, gwarantowany. Powodzenia.

      J53.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka