Dodaj do ulubionych

Kurze ajko ...

10.03.18, 21:04
Problem.
Jak gotowac kurze jajko (jajka):
- na miekko z temperatury otoczenia (20ºC);
- na twardo z temperatury otoczenia (20ºC);
- na miekko z temperatury otoczenia (lodówka) (6ºC);
- na twardo z temperatury otoczenia (lodówka) (6ºC);
Oczywiscie, te na twardo nie moga byc zielone na zewnatrz (toksyny).
Np. Takie: okdiario.com/img/2017/06/20/huevo-duro-2-655x368.jpg
J53.
Edytor zaawansowany
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 11.03.18, 08:01
    tego Janek się też nie nauczy :D
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 11.03.18, 08:04
    ważne jest jak duże jest jajo: XS, S, M, L, XL, XXL, XXXL...
  • Gość: jajko na miękko IP: *.artnet.gda.pl 11.03.18, 11:31
    Ważna jest ilość wody, w której gotujemy jajko. Np. dwa jajka włożone do małej ilości wrzątku lekko ostudzą go i jajka będą musiały gotować się trochę dłużej.
    Dwa jajka na miękko:
    średnie jajka ogrzane do temperatury pokojowej
    pół litra wrzątku
    jajka wkładam do wody i utrzymują ją wrzącą przez 3 minuty i 15 sekund.
    Wyjmuję, szybko przelewam zimną wodą, odcinam czubek i można jeść.
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 11.03.18, 16:34
    ;)
  • krysia20000 12.03.18, 17:00
    Rzeczywiście, bez suwaka logarytmicznego, aptekarskiej wagi, termometru na podczerwień i szczegółowej trzydniowej prognozy pogody, osobno dla pomieszczenia, jak i naczynia, w którym huevo będzie gotowane nie sposób ustalić, jak odpowiednio je zestalić. O kondycji zdrowotnej nioski i zawartości wapnia w skorupce nawet nie wspomnę, bo od tego jest specjalny Instytut Jaj Ciekłych i Stałych przy Wydziale Fizyki Astromolekularnej MIT.
  • kobalt_x 11.03.18, 20:04
    Jak się robi zielone jajko?
  • Gość: juju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.18, 09:45
    przegotowane
  • aqua48 11.03.18, 21:14
    Spoko. To zielone na zewnątrz to pietruszka.
  • reniam_123 12.03.18, 15:41
    aqua48 napisała:

    > Spoko. To zielone na zewnątrz to pietruszka.

    Aqua strzał w dziesiątkę :DD
  • kobalt_x 12.03.18, 23:44
    Pietruszka hodowana na jajku to ciekawy eksperyment.
    Ja jestem za bardzo zaspana rano, żeby dywagować nad jajkiem i jego gotowaną naturą. Wychodzi żółte i dobre to O.K.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.