Dodaj do ulubionych

sernik na zimno

IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.18, 12:36
szukam dobrego przepisu na sernik na zimno, w internecie jest pełno przepisów, ale ja nie umiem wybrać tego najlepszego, są serniki z jajkami i bez jaj, i nie wiem który lepszy, co te jaja dają w serniku na zimno, ile żelatyny dać na kg sera z wiaderka "president"
Edytor zaawansowany
  • Gość: ola IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.18, 13:46
    myślałam nad takim sernikiem, co myślicie o tym przepisie
    800 g serka homogenizowanego waniliowego
    - 30 g żelatyny (2 czubate łyżki)
    - 400 ml śmietany 36%
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 2 ulubione galaretk
    1. 2 galaretki robimy używając 700 ml wody. Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.
    2. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą- tyle, żeby ją przykryć, dobrze mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta ale na tyle płynna by można było ją wlać.
    3. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę.
    4. Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę.
    5. Masę wylewamy do tortownicy a na wierzch wylewmy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę.
    6. Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie
  • bene_gesserit 18.03.18, 17:33
    Ja bym sernika na zimno nie robiła z serka homo, bo serek homo mało smakuje serem, zwłaszcza ten z waniliną. Serek z wiaderka dobrej marki, z możliwie dużą ilością tłuszczu mlecznego.
    Sernik zawsze robię na spodzie - i to raczej nie tym dla leniwych, z ciastek z masłem, ale na uczciwym pieczonym kruchym, lekko po pieczeniu zaimpregnowanym marmoladą. Sernik na spodzie lepiej się porcjuje i nadkłada, poza tym w powodzi puchowego ciasta kruchy spód to miła odmiana.
    Ważne: do galaretki warto dodać owoce, nawet mrożone (stężeje wtedy bardzo szybko, będzie wyglądać lepiej noi odrobina witamin nigdy nikomu nie zaszkodziła).
    Dodatek śmietany w twoim przepisie bardzo ok, sernik z bitą jest puszysty i zyskuje na smaku.

    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • Gość: juju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.18, 14:52
    za komuny tylko z takiego sie robiło i był smaczny:)
  • bene_gesserit 18.03.18, 17:41
    Serniki z jajkami mają gładszą konsystencję i bogaty smak, ale krótką trwałość. Poza tym przy użyciu surowych jaj zawsze istnieje ryzyko zagrożenia salmonellą.

    Poza tym przyłączam sie do rady powyżej - wejdź po prostu na którąś z zaufanych stron, ja polecam Dorotuś, nie dość że jej przepisy są solidne, to jeszcze wypróbowane przez grono wielbicielek. Ten wygląda świetnie
    www.mojewypieki.com/przepis/sernik-na-zimno-z-biala-czekolada-i-truskawkami
    Możesz użyć innych owoców, albo mrożonych w galaretce lub zmiksowanych - trzeba wtedy zmiksować je i dodać do rozpuszczonej galaretki w takich proporcjach, żeby woda użyta do rozpuszczenia i zmiksowane truskawki nie przekroczyły proporcji wody z opakowania galaretki - np. pół szkl wody plus półtorej szklanki zmiksowanych truskawek na jedno opakowanie, które według receptury na jego opakowaniu rozpuszcza się w pół litrze płynu.

    PS - nie dodawaj do galaretki świeżego kiwi i świeżego ananasa, bo się nie zsiądzie.

    --
    a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'
  • hazo 18.03.18, 22:05
    Ja polecam sernik na zimno z tego przepisu. Robiony wielokrotnie i przez wszystkich chwalony. Zwykle robię go z twarogu President w kubełku. No i nie ma w nim jajek, których wiele osób się boi w ciastach bez pieczenia.
  • Gość: ola IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.18, 17:02
    dziękuje wam serdecznie, zaraz sobie jakiś wybiorę
  • toder19 04.10.19, 09:27
    serniczek na zimno? ja polecam z brzoskwiniami, przepis brałam stąd wypiekibeaty.com.pl/brzoskwiniowy-sernik-zimno
    spróbuj nie jest trudny :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka