Dodaj do ulubionych

Płatki drożdżowe / drożdże nieaktywne - używacie?

01.04.18, 15:10
inaczej nutritional yeast. Nie mogłam kupić, a potrzebuję do sera wege i zrobiłam - wyszły niezłe choć trochę za bardzo przypieczone- smak intensywny cakiem fajny.
Do czego jeszcze mogłabym używać, macie jakieś sprawdzone zastosowania?
Edytor zaawansowany
  • znana.jako.ggigus 01.04.18, 21:00
    Nie używam.
    Ser wegański? Mam książkę z przepisami na ten ser i pomijam.

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • znana.jako.ggigus 01.04.18, 21:00
    Na sery wegańskie. Ogólnie.

    znana.jako.ggigus napisała:

    > Nie używam.
    > Ser wegański? Mam książkę z przepisami na ten ser i pomijam.
    >




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • aquella 03.04.18, 19:25
    gdybym nie dodała tych płatków smakowałby jak tofu ( tak wygląda - a jest z nerkowców i cukini) przypraw które dorzuciałam wogóle nie czuć następnym razem podwoję dawkę
  • znana.jako.ggigus 04.04.18, 07:08
    Najpierw rob kwas mlekowy - 2-3 lyzki jakichkolwiek nasion zalej ciepla woda i dodaj odorbine octu lub soku z tcytryny. Po paru dniach plyn metnieje, to jest kwas, tak sie kiedys robilo kwas
    chlebowy. Zalewasz tym orzeczy (w przepisie zalewa sie je woda, ale kiedy zaolewasz kwasem, zaczynasz fermentacje juz). Dzien, dwa namaczac, miksowac, dzien dwa na dojrzewaniei jest kwasne jak twarog.
    A z tej samej porcji zboza mozna robic trzy razy kwasik.
    Rejuvenac, poczytaj sobie. To jest swietna baza na twarog z nerkowca.
    A do sera jes tez dobra pasta miso.
    aquella napisała:

    > gdybym nie dodała tych płatków smakowałby jak tofu ( tak wygląda - a jest z ner
    > kowców i cukini) przypraw które dorzuciałam wogóle nie czuć następnym razem pod
    > woję dawkę




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 04.04.18, 07:51
    ja tam wolę prawdziwy schichtkaese z olejem lnianym i dużo kminku, do tego kartofelki w mundurkach, mniam
  • krysia20000 04.04.18, 11:19
    '2-3 lyzki jakichkolwiek nasion zalej ciepla woda i dodaj odorbine octu lub soku z tcytryny. Po paru dniach plyn metnieje, to jest kwas, tak sie kiedys robilo kwas chlebowy [...] Zalewasz tym orzeczy (w przepisie zalewa sie je woda, ale kiedy zaolewasz kwasem, zaczynasz fermentacje juz).'

    Musisz uzupełnić wiedzę z zakresu zymologii, bo błądzisz. Kwas chlebowy z octu lub soku z cytryny i jakichkolwiek nasion? Masz na myśli rosyjski kwas chlebowy, wykonywany z czerstwego (tostowanego) chleba żytniego zalewanego gorącą wodą i podpędzanego dodatkiem drożdży i cukru? Jeśli tak, to nie. Nie wykonuje się kwasu chlebowego z jakichkolwiek nasion zalanych ciepłą wodą z odrobiną octu lub soku z cytryny.

    I nie, fermentacja nie polega na zakwaszeniu środowiska. Fermentacja to proces mikrobiologicznego metabolizowania cukrów w warunkach beztlenowych. Jej produktem są m.in. organiczne kwasy (mlekowy, octowy), co nie znaczy przecież że są jej surowcem.
  • znana.jako.ggigus 04.04.18, 19:01
    ten przepis, jako rejuenac alvo jakos tak, znalazlam w sieci i on dziala.
    A ser w tej wersji smakuje kwasno i prawdziwie.

    krysia20000 napisał(a):

    > '2-3 lyzki jakichkolwiek nasion zalej ciepla woda i dodaj odorbine octu lub sok
    > u z tcytryny. Po paru dniach plyn metnieje, to jest kwas, tak sie kiedys robilo
    > kwas chlebowy [...] Zalewasz tym orzeczy (w przepisie zalewa sie je woda, ale
    > kiedy zaolewasz kwasem, zaczynasz fermentacje juz).'
    >
    > Musisz uzupełnić wiedzę z zakresu zymologii, bo błądzisz. Kwas chlebowy z octu
    > lub soku z cytryny i jakichkolwiek nasion? Masz na myśli rosyjski kwas chlebowy
    > , wykonywany z czerstwego (tostowanego) chleba żytniego zalewanego gorącą wodą
    > i podpędzanego dodatkiem drożdży i cukru? Jeśli tak, to nie. Nie wykonuje się k
    > wasu chlebowego z jakichkolwiek nasion zalanych ciepłą wodą z odrobiną octu lub
    > soku z cytryny.
    >
    > I nie, fermentacja nie polega na zakwaszeniu środowiska. Fermentacja to proces
    > mikrobiologicznego metabolizowania cukrów w warunkach beztlenowych. Jej produkt
    > em są m.in. organiczne kwasy (mlekowy, octowy), co nie znaczy przecież że są je
    > j surowcem.




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • krysia20000 04.04.18, 20:09
    Rejuvelac, czyli coś na kształt dzikiego piwa z pominięciem etapu słodowania i inokulacji drożdżami. Fermentat na bazie brzeczki z kiełkujących ziaren i wody, bez żadnych soków z cytryny i octu. Kiełkujące ziarna uwalniają enzymy katalizujące hydrolizę zawartej w ziarnach skrobii na cukry proste, a tymi w wodnym środowisku żywią się dzikie mikroby, w rezultacie wytwarzając kwas mlekowy (jeśli w kulturze mikrobiologicznej przeważają bakterie kwasu mlekowego ofc). Takim kwasem ścinać można mleko, albo jego wegańskie odpowiedniki w serowate skrzepy, ale w serowarstwie nie tylko kwas jest używany w tym celu. Przy produkcji tofu np. wykorzystuje się kombinacje soli (siarczan wapnia, czyli gips), kwasu (glukonolakton, rzadziej kwas octowy albo cytrynowy) oraz enzymów (proteazy).
  • znana.jako.ggigus 04.04.18, 21:21
    w przepisie jest ocet/sok z cytryny.
    nie pisalam o produkcji tofu
    to dziala

    krysia20000 napisał(a):

    > Rejuvelac, czyli coś na kształt dzikiego piwa z pominięciem etapu słodowania i
    > inokulacji drożdżami. Fermentat na bazie brzeczki z kiełkujących ziaren i wody,
    > bez żadnych soków z cytryny i octu. Kiełkujące ziarna uwalniają enzymy kataliz
    > ujące hydrolizę zawartej w ziarnach skrobii na cukry proste, a tymi w wodnym śr
    > odowisku żywią się dzikie mikroby, w rezultacie wytwarzając kwas mlekowy (jeśli
    > w kulturze mikrobiologicznej przeważają bakterie kwasu mlekowego ofc). Takim k
    > wasem ścinać można mleko, albo jego wegańskie odpowiedniki w serowate skrzepy,
    > ale w serowarstwie nie tylko kwas jest używany w tym celu. Przy produkcji tofu
    > np. wykorzystuje się kombinacje soli (siarczan wapnia, czyli gips), kwasu (gluk
    > onolakton, rzadziej kwas octowy albo cytrynowy) oraz enzymów (proteazy).




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • krysia20000 04.04.18, 21:44
    Przejrzałem ponad 10 przepisów na rejuvelac i w żadnym nie ma ani słowa o occie ani soku z cytryny. Nasiona zbóż + woda.
  • znana.jako.ggigus 04.04.18, 21:56
    a ja znalazlam tu np
    www.smarticular.net/rejuvelac-glutenfrei-probiotisch-und-gut-fuer-den-bauch/
    wersja 2 - schneller machen vulgo szybciej robic bez kielkowania

    krysia20000 napisał(a):

    > Przejrzałem ponad 10 przepisów na rejuvelac i w żadnym nie ma ani słowa o occie
    > ani soku z cytryny. Nasiona zbóż + woda.




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • krysia20000 04.04.18, 22:32
    Na tej samej zasadzie szybki chleb na zakwasie można zrobić z drożdży i octu. Sok z cytryny czy ocet procesu fermentacji nie przyspieszą, a co najwyżej przydadzą kwaśnego smaku. W oryginalnym przepisie autorstwa Anny Warapickiej są tylko nasiona i woda.
  • znana.jako.ggigus 05.04.18, 07:30
    Anna Warapicka nie jest papiezyca rejuvenaca.
    Ja robie bez kielkowania, taki przepis znalazlam przed laty na amerykanskiej stronie.
    Nie wiem, jak wplynie ocet na drozdze, raczej cukier byöby lepszy w podanym przez Ciebie przykladzie.
    Masz inne wersje rejuvenaca. I to wszystko.

    krysia20000 napisał(a):

    > Na tej samej zasadzie szybki chleb na zakwasie można zrobić z drożdży i octu. S
    > ok z cytryny czy ocet procesu fermentacji nie przyspieszą, a co najwyżej przyda
    > dzą kwaśnego smaku. W oryginalnym przepisie autorstwa Anny Warapickiej są tylko
    > nasiona i woda.




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • krysia20000 05.04.18, 09:29
    Anna Wigmore z d. Warapicka, wielebna Kościoła Chrześcijańskiego Wschodzącego Słońca, doktoryzowana z Boskości i Naturopatii w Koledżu Boskiej Metafizyki w Indianapolis rejuvenac wymyśliła (obok zupy enzymatycznej leczącej z AIDS), więc tak jakby jest papieżycą rejuvenaca.
  • znana.jako.ggigus 05.04.18, 19:39
    piewrsze slysze.

    krysia20000 napisał(a):

    > Anna Wigmore z d. Warapicka, wielebna Kościoła Chrześcijańskiego Wschodzącego S
    > łońca, doktoryzowana z Boskości i Naturopatii w Koledżu Boskiej Metafizyki w In
    > dianapolis rejuvenac wymyśliła (obok zupy enzymatycznej leczącej z AIDS), więc
    > tak jakby jest papieżycą rejuvenaca.




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • krysia20000 05.04.18, 20:23
    Nie słyszałaś o 'Dr.' Annie Wigmore, amerykańskiej holistce-rawfoodystce-wegance litewskiego pochodzenia, w której Instytucie Hipokratesa obmyślono rejuvelac, probiotyczną 'wodę' z przefermentowanych ziaren? W swojej książce z 1982 'Recipes for Longer Life' roku podała przepis, który leci tak:

    'Na około 3 szklanki rejuvelac spotrzebujesz:

    - 1 szklankę wyłuskanych ziaren pszenicy (ogranicznej, miękkiej tortowej)
    - 3 szklanki wody źródlanej lub filtrowanej
    - pojemnik, szklany słój z szeroką kryzą
  • znana.jako.ggigus 05.04.18, 20:59
    ano nie slyzalam, ale poczytalam juz dzieki

    krysia20000 napisał(a):

    > Nie słyszałaś o 'Dr.' Annie Wigmore, amerykańskiej holistce-rawfoodystce-weganc
    > e litewskiego pochodzenia, w której Instytucie Hipokratesa obmyślono rejuvelac,
    > probiotyczną 'wodę' z przefermentowanych ziaren? W swojej książce z 1982 'Reci
    > pes for Longer Life' roku podała przepis, który leci tak:
    >
    > 'Na około 3 szklanki rejuvelac spotrzebujesz:
    >
    > - 1 szklankę wyłuskanych ziaren pszenicy (ogranicznej, miękkiej tortowej)
    > - 3 szklanki wody źródlanej lub filtrowanej
    > - pojemnik, szklany słój z szeroką kryzą




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 05.04.18, 09:01
    piję na codzień zwyczajną kranówę, ale czasami mam ochotę na coś więcej. Po rezygnacji z napojów alkoholowych szukam innych owoców fermentacji ;)
  • aquella 07.04.18, 04:17
    to nie miał być twaróg, tylko" ser żółty"- tego sera smak imitują drożdże spożywcze
  • znana.jako.ggigus 07.04.18, 09:47
    Probowalam tez, ale jedna proba wiec sie nie liczy. Sa przepisy z pasta miso, ale przelamie sie i kupie te platki.
    Za to twarog jest genialny.
    Pierogi ruskie, sernik -wszystko. Kanapka - twarog, a na to dzem. Co se czöowiek zechce. I o wiele taniej niz kupne.
    W Pl jest jeszcze serotonina, musze kiedys zamowic
    aquella napisała:

    > to nie miał być twaróg, tylko" ser żółty"- tego sera smak imitują drożdże spoży
    > wcze




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 07.04.18, 11:11
    to jest firma produkująca wegetariańskie sery, a nie hormon szczęścia ;)
  • znana.jako.ggigus 07.04.18, 13:47
    weganskie
    hormony szczescia kazdy moze sobie zapewnic sam!

    Gość portalu: x napisał(a):

    > to jest firma produkująca wegetariańskie sery, a nie hormon szczęścia ;)




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • znana.jako.ggigus 07.04.18, 13:48
    jetst jeszce miesny bezmiesny
    ten na mojej liscie faworytow
    znana.jako.ggigus napisała:

    > weganskie
    > hormony szczescia kazdy moze sobie zapewnic sam!
    >
    > Gość portalu: x napisał(a):
    >
    > > to jest firma produkująca wegetariańskie sery, a nie hormon szczęścia ;)
    >
    >
    >
    >




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • bene_gesserit 01.04.18, 22:06
    Używam płatków, kupnych. Wszędzie tam, gdzie pasuje glutaminian - do kotletów mielonych, nadzienia do pieczarek, pasztetu z soczewicy, potraw z mąki z ciecierzycy noi do pasztetu z selera. Same w sobie są niewyczuwalne, ale znacząco podkręcają smak mdławych potraw. Stały się ostatnio moim małym sekretem.

    --
    Wiara w kompleks braku członka to oczywisty przejaw kompleksu braku macicy.
  • aquella 03.04.18, 19:26
    dzięki

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.