Dodaj do ulubionych

Z braku bułki tartej

04.04.18, 22:22
Gdy mi zabrakło bułki tartej, którą potrzebowałem do przyrumienienia na maśle do polania tym ugotowanej brukselki, a na osobnej patelni roztopiony tzw. niebieski (pleśniowy) ser wraz z rozgniecionym czosnkiem, również do polania, wpadłem na pomysł, który polecam, bo jej zastępstwo okazało się bardzo udane. Otóż zamiast bułki tartej użyłem zmielonych (młynkiem do kawy) płatków owsianych, które wprowadziły do potrawy interesujacy pierwiastek smakowy.
Edytor zaawansowany
  • kk345 04.04.18, 23:33
    A co z tym serem, został na osobnej patelni?
  • al.1 05.04.18, 11:47
    kk345 napisała:

    > A co z tym serem, został na osobnej patelni?

    Tez polałem tym brukselkę. Był roztopiony osobno, bo w połaczeniu z bułką tartą czy zmielonymi płatkami owsianymi by się skluszczał.
  • roseanne 04.04.18, 23:35
    uzywam najczesciej rozgnecione platki kukurydziane lub grys kukurydziany
    czasami otreby, jesli znajde odpowiednie - wszystko wersje bezglutenowe
    sama ulka tarta bezglutenowa jest tak droga, ze lepiej ja po prostu zastepowac, rzadko jest mi tak naprawde potrzebna

    platkami owsianymi wysypuje foremki do pieczenia chleba

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • matylda1001 05.04.18, 01:22
    Potwierdzam. Już od kilku lat używam płatki owsiane zamiast bułki tartej. Rozdrabniam blenderem tak, żeby były podobne do bułki. Płatki bardzo dobrze spisuja się jako panierka bo nie wchłaniają tyle tłuszczu co bułka tarta i nie przypalają się tak łatwo a panierka jest bardziej chrupiąca. No i owies jest zdrowszy od pszenicy.
  • znana.jako.ggigus 03.05.18, 09:28
    sprobuje!

    matylda1001 napisała:

    > Potwierdzam. Już od kilku lat używam płatki owsiane zamiast bułki tartej. Rozdr
    > abniam blenderem tak, żeby były podobne do bułki. Płatki bardzo dobrze spisuja
    > się jako panierka bo nie wchłaniają tyle tłuszczu co bułka tarta i nie przypala
    > ją się tak łatwo a panierka jest bardziej chrupiąca. No i owies jest zdrowszy o
    > d pszenicy.




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • krysia20000 05.04.18, 12:25
    Przemiał migdałowy, czy wiórki kokosowe też mogą posłużyć do obtaczania w nim najprzeróżnistszych rzeczy.
  • damdalen 07.04.18, 10:47
    Do panierowania mięs dobra jest mąka jęczmienna lub płatki jęczmienne - pasują smakowo, a mąka dodatkowo jest trochę bardziej kleista (zresztą podobnie jak owsiana).
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 07.04.18, 11:04
    u mnie dziś i jutro będą białe, niemieckie szparagi, też polane masełkiem
  • roseanne 07.04.18, 17:20
    Hm, powiadasz, ze juz masz szparagi?!
    Hurra!
    Nie smialam marzyc, lol
    Akurat najblizsze dwa tygodnie w Europie. U siebie mam glownie zielone, a to zupelnie inny smak

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • izzy_dizzy 01.05.18, 18:09
    super ! od dawna szukam jakiegoś zamiennika bułki tartej i koniecznie musze to wypróbować !

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.