Dodaj do ulubionych

Kurczak z dnia poprzedniego

06.04.18, 12:17
Pomożecie mi, proszę, ogarnąć logistycznie kurczaka na przyjęcie. Chciałam zrobić coś lżejszego- filety z kurczaka z mozzarellą, pomidorkami i bazylią, pieczone w blaszce. Ale mam wątpliwości czy takiego kurczaka można upiec/podsmażyć dzień wcześniej i podgrzać/zapiec przed samym obiadem? Bo wydaje mi się, że jakoś go spreparowac wcześniej trzeba, takiego surowego mozarellą nie oblozę. Czy taki odgrzewany nie będzie niesmaczny? Bo nie za bardzo widzę siebie przy patelni rano, wtedy będzie czas na koafiury, suknie i makijaże ;) jak to zrobić, żeby było dobrze...?


--
"Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
Edytor zaawansowany
  • krysia20000 06.04.18, 13:02
    To jak w końcu, pieczone w blaszcze, czy smażone na patelni? I na którą godzinę i ile osób to przyjęcie, że od rana przy filetach z kurczaka stać trzeba?
  • aqua48 06.04.18, 13:34
    Odgrzewany będzie suchy i stwardniały. Co to za problem wstać 10 minut wcześniej i przed koafiurą wyłożyć filety na blachę, doprawić i obłożyć mozarellą? A potem zapiec przed podaniem. Na 100 osób ten kurczak ma być?
  • memphis90 06.04.18, 14:20
    10 minut wcześniej będę wycinać kwiatki z owoców, żeby zrobić fikusne owocowe szaszłyczki... ;) Nie wiem, czy na wszystko wystarczy mi czasu- jeszcze kilka "10 minut wcześniej" i w ogóle się nie położę spać.

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 06.04.18, 13:54
    żeby przygotować danie na surowo wcześniej, owinąć folią i przechować w lodówce. Następnego dnia wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej (ca. 2 godz.), potrzymać w pokojowej temperaturze i potem do piekarnika. Wyłączyć gdy będzie gotowy i goście zaczną się schodzić. Gdy wszyscy zasiądą za stołem, wyjmujesz z piekarnika i serwujesz.
  • memphis90 06.04.18, 14:17
    Ok, impreza na 16-18 osób. Obiad planowany na 14. Wg przepisu filety miały być podsmażone, potem wyłożone na blaszke, przełożone mozarellą i posypane pomidorkami. Zapieczone i już. Bardzo chętnie przygotuję wcześniej surowe, ale czy po takim 1-2 h pieczeniu szlag nie trafi mozarelli?

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • krysia20000 06.04.18, 15:20
    Podsmażone i potem zapieczone? Po co? To przecież filety z kurczaka, a nie pieczeń z 3 kilo wołowiny. Coś jakby zagotowaną wodę wlewać do ciśnieniowego ekspresu do kawy.

    Filety wieczór wcześniej natrzyj oliwą i czym tam chcesz jeszcze: ziołami, czosnkiem, przyprawami. Owiń w folię, jak X radzi i wsadź do piekarnika kiedy goście będą tuż tuż, tak żeby poczęstować ich świeżo upieczonymi. Wsadzenie, doglądanie i wyjęcie z piekarnika wykonać można w pełnym rynsztunku balowym, makijażu i kłafiurze. Fartuch kuchenny i mitenki mogą okazać się pomocne.

    No i warto zastanowić się, czy solo opłaca się dłubać kwiatki z owoców dla 16-18 osób...
  • krysia20000 06.04.18, 15:25
    No i jeśli myślisz, że filety z kurczaka piecze się 1-2h, to jeszcze trochę musisz poeksperymentować z piekarnikiem. Góra trzy kwadranse na partię. Mozarellę i pomidory dokładasz w trakcie.
  • memphis90 06.04.18, 16:57
    Kwiatki będą dla dzieci i być muszą :) Tylko tak wykpiłam się od fontanny z czekoladą... I tak, wiem, że pierś nie siedzi w piekarniku godzinę.

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • krysia20000 06.04.18, 18:26
    Jak dla dzieci to trudno, co robić? Mam nadzieję, że jakiś niemiecki zestaw wycinaków do warzyw i owoców na stanie jest. Plus nie wiem, jakiś nieszczęśnik do pomocy? ;)
  • kobalt_x 07.04.18, 00:44
    Czy piekarnik ma miejsce dla 18 porcji?
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 07.04.18, 11:01
    właśnie zmierzyłem blachę, można położyć nawet więcej porcji.
  • kobalt_x 08.04.18, 15:46
    X-sie czy to twój wątek?
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 08.04.18, 16:01
    więc i blachy są w zasadzie tej samej wielkości.
  • krysia20000 08.04.18, 17:36
    W zasadzie to są przynajmniej 3 rozmiary piekarników.
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 08.04.18, 19:20
    szerokość jest w zasadzie stała - 59 cm.
    Nie podejrzewam pytającej o posiadanie jakiegoś unikatu.
  • aqua48 08.04.18, 20:06
    Mniejsza o szerokość, w każdym piekarniku w zasadzie jest miejsce na trzy blachy.
  • krysia20000 08.04.18, 21:59
    50cm, 55cm, czy 110cm piekarniki dwukomorowe to dla Ciebie unikaty?

    W zasadzie w USA standardem jest 30... cali, czyli prawie 80cm.
  • kobalt_x 09.04.18, 00:25
    U mnie jest 50 cm a trzecią blachę musiałabym dokupić. Nawet na ten pomysł nie wpadłam.
  • positronium 20.04.18, 23:22
    Trochę chyba już po przyjęciu, ale rada może przyda się na przyszłość - spróbuj zrobić kurczaka w papilotach. Parcele z papieru do pieczenia z kurczakiem i dodatkami możesz przygotować wcześniej, samo pieczenie zajmie 20 minut, a mięso łatwiej utrzymać wilgotne, kiedy jest osłonięte. :) i ser się nie spali!

    --
    Dobre obyczaje – Kulturalne forum dyskusyjne o tym, jak się zachować :)
  • igor84jor 24.04.18, 11:50
    Ja bym też na świeżo robił. Zawsze można zamarynować takiego kurczaka w oliwie albo w jogurcie i wstawić do lodówki na noc.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.