Dodaj do ulubionych

Bezimienny z masą kawową

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.18, 10:55
Dzień dobry, proszę o radę, planuję zrobić bezimienny z masą kawową. Z bramkami nie mam problemu, ale zastanawiam się nad masą: czy zrobić klasyczna maślaną, czy może taką z mascarpone+smietanka30%+kawa+cukier? Taką znalazłam na Moich Wypiekach, ale nie jestem przekonana czy nie rozpuści bezy? Jak myślicie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Edytor zaawansowany
  • aqua48 25.04.18, 12:15
    Nie wiem ani co to jest bezimienny ani co to są bramki. I gdzie mają być te bezy...
  • Gość: Sonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.18, 14:41
    Rany julek, teraz to zobaczylam! Pisanie na telefonie z cholernym autotekstem... bardzo przepraszam! O BEZY chodzi oczywiście!
  • aqua48 25.04.18, 21:37
    Bezom dobrze wypieczonym nie powinno nic się stać od kremu. A te bramki to co?
  • tawananna 26.04.18, 09:12
    Pewnie to też zautokorygowane bezy ;).
  • aqua48 26.04.18, 14:43
    tawananna napisała:

    > Pewnie to też zautokorygowane bezy ;).

    A to szkoda, bo ja już wyobraziłam sobie tort dla piłkarza w kształcie boiska z bramkami. Bezimienny czyli nie na imieniny, tylko tak, bez okazji :)
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 26.04.18, 10:29
    tort bezowy z masą kawową, z bezami Sonia nie ma problemu, ale zastanawia się nad masą ;)
  • matylda1001 26.04.18, 10:40
    Tłumaczenie z polskiego na polski? :D Zanim Chińczycy nas zadepczą to technika nas wykończy.

    --
    Głosowanie na PiS to jak bzykanko bez gumki z tirówką. Wiadomo... tak jedno jak i drugie dobrze się nie skończy.
  • bene_gesserit 28.04.18, 20:17
    Klasyczny maślany krem z bezą to nie jest to, imo. Tu słodko, tu tłusto - po zjedzeniu kawałka każdy będzie się czuł jak po zjedzeniu parodaniowego obiadu. Mascarpone ze śmietanką ma pewnie tyle samo tłuszczu, ale świeższy smak i lżejszą konsystencję - głosowałabym za tym. Z minimalną ilością cukru.

    Jeśli tort z jakiś powodów chcesz złożyć wcześniej, zabezpiecz krążki bezy rozpuszczoną (gorzką!) czekoladą od tej strony, od której będą miały kontakt z kremem. Smaku przybędzie, a bezy będą zaimpregnowane. Bez impregnacji mogą trochę zmurszeć albo puścić tu i tam nieprzyjemny syrop. Sposób z czekoladą wymyśliłam i zastosowałam właśnie w takiej sytuacji, w której ciasto musiało być zrobione w przeddzień i sprawdziło się bez pudła - w dodatku jedzący byli zachwyceni zestawieniem bezy z czekoladą - wizualnie i smakowo.

    Jeśli tort składasz w dzień bezimiennego (;-)) święta, możesz nie zabezpieczać niczym.
    Czym ozdabiasz?

    --
    Wiara w kompleks braku członka to oczywisty przejaw kompleksu braku macicy.
  • positronium 29.04.18, 00:04
    Ależ mi się ta nazwa podoba!
    A beza z tych kruchych i matowych, czy z błyszczących z lekkim ciągutkiem w środku?

    --
    Dobre obyczaje - kulturalne forum dyskusyjne o tym, jak się zachować

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.