Dodaj do ulubionych

Najlepsza lasagne

29.04.18, 01:27
Pyrka mi się właśnie wół w pomidorach, szpinak z mascarpone już się chłodzi.
Moja najlepsza lasagne, to właśnie doprawione mielone wołowe z cebulką zasmażone w prawie boloński (z bazylią i oregano) i do tego warstwa szpinaku duszonego na oliwie czosnkowej z mascarpone.
Ktoś zna lepsze?

--
Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
Edytor zaawansowany
  • positronium 29.04.18, 01:50
    Musi mieć na górze sporo beszamelu i na to seeeeeeeeer!

    --
    Dobre obyczaje - kulturalne forum dyskusyjne o tym, jak się zachować
  • bialeem 29.04.18, 11:24
    Beszamel i ser będzie też pomiędzy warstwami:)

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • positronium 29.04.18, 11:29
    Na wierzchu to jednak mozzarella bardziej niż mascarpone. Bo to jedyny ser, który widzę w Twoim opisie. A ragu robisz z marchewką i selerem naciowym, czy bez?
    Aż zglodniałam na samą myśl, dobrze że na śniadanie dzisiaj shakshouka, przynajmniej pomidory będą. :D

    --
    Dobre obyczaje - kulturalne forum dyskusyjne o tym, jak się zachować
  • bialeem 29.04.18, 12:22
    mascarpone jest tylko w warstwie szpinakowej. Makaron, warstwa mięsna, mozarella, beszamel, makaron, warstwa szpinakowa, mocka, beszamel, makaron, warstwa mięsna, mocka beszamel:P

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • positronium 29.04.18, 12:30
    Mniam! Brzmi bosko...
    Będę robiła taką samą w przyszłym tygodniu. :D
    Beszamel z gałką? Bo niektórzy nie dają, heretycy.

    --
    Dobre obyczaje - kulturalne forum dyskusyjne o tym, jak się zachować
  • bialeem 29.04.18, 14:31
    Oczywiście, że z gałką:)

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • positronium 06.05.18, 03:05
    Zrobiłam dzisiaj taką z warstwą serowo-szpinakową, ale wyszła pychotka!
    Dzięki za inspirację Bialeem :)

    --
    Dobre obyczaje - kulturalne forum dyskusyjne o tym, jak się zachować
  • bialeem 06.05.18, 22:53
    Prawda? Szpinak świetnie łamie pomidory. Muszę zrobić jeszcze czysto szpinakową i tą z nadzieniem ruskim.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • znana.jako.ggigus 07.05.18, 08:12
    Mzna jeszcze zamiast dusic szipnak, albo krociutko podgotowac go w goracej wodzie albo surwy wlozyc do lasagne i dodac ser/ser z nerkowca, podgrzany z czosnkiem. surowy szpinak zachowuje podczas pieczenia strukture

    bialeem napisał:

    > Prawda? Szpinak świetnie łamie pomidory. Muszę zrobić jeszcze czysto szpinakową
    > i tą z nadzieniem ruskim.
    >




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • znana.jako.ggigus 30.04.18, 11:22
    albo twarog albo serek z orzechow nerkowca.
    Pyszny jesz szpinak w tej kombinacji

    bialeem napisał:

    > mascarpone jest tylko w warstwie szpinakowej. Makaron, warstwa mięsna, mozarell
    > a, beszamel, makaron, warstwa szpinakowa, mocka, beszamel, makaron, warstwa mię
    > sna, mocka beszamel:P
    >




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • roseanne 29.04.18, 12:52
    Z racji ograniczen medycznych moja ulubiona nietypowa
    Bezglut i ser kozi - mozza i ricotta
    Zamiast wola indyk
    Zielona warsta raczej cukinia, niz szpinak
    Raczej nie lepsze, inne 😎

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • znana.jako.ggigus 30.04.18, 08:06
    Warzywa jako nadzienie, co tam mam, oliwki tez, jak sa i do tego sos marchewkowo-selerowo-cebulowy na czerw winie.
    Albo nadzienie jak nap ierogi ruskie, a do tego beszamel.


    bialeem napisał:

    > Pyrka mi się właśnie wół w pomidorach, szpinak z mascarpone już się chłodzi.
    > Moja najlepsza lasagne, to właśnie doprawione mielone wołowe z cebulką zasmażon
    > e w prawie boloński (z bazylią i oregano) i do tego warstwa szpinaku duszonego
    > na oliwie czosnkowej z mascarpone.
    > Ktoś zna lepsze?
    >




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • bialeem 30.04.18, 11:14
    Żartujesz? To się komponuje? W sensie beszamel z ruskim? Muszę spróbować, bo to by chyba było ulubione danie w domu.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • znana.jako.ggigus 30.04.18, 11:20
    taki tu ktos przepis podal lata swietlne temu, sprobowalam i bylo oki, ale nadzienie musialo byc mocno przyprawione, no i lasagne blada, wiec jakas salata do tego

    bialeem napisał:

    > Żartujesz? To się komponuje? W sensie beszamel z ruskim? Muszę spróbować, bo to
    > by chyba było ulubione danie w domu.
    >




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • aqua48 05.05.18, 12:32
    Ja bardzo lubię z brokułem, obgotowanym lekko i pokrojonym w plastry-drzewka. Albo z małymi borowikami-baby w całości między plastrami lazanii:) Mmm..
  • znana.jako.ggigus 07.05.18, 11:09
    Brokula polecam na surowo do lasagne, pol godziny w piecu mu wystarczy.
    Grzyby tez daje surowe, pieczarki np i dzieki temu zachowuja strukture i maja smak.

    aqua48 napisała:

    > Ja bardzo lubię z brokułem, obgotowanym lekko i pokrojonym w plastry-drzewka. A
    > lbo z małymi borowikami-baby w całości między plastrami lazanii:) Mmm..




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.