Dodaj do ulubionych

Kapuścianka Kwaśniewskiego

02.05.18, 20:50
Po gołąbkach zostało mi sporo kapuchy. Przeglądałam co można z nią zrobić i myślałam np o duszonej z jabłkiem, ale z racji tego, że i tak muszę schudnąć, to przypomniałam sobie, że mama kiedyś na tej diecie była i zupa była ok. Zrobiłam ją trochę inaczej, bo domownik jest uczulony na marchew, a ja nienawidzę selera naciowego więc jest wywar warzywny + kapucha + cebula + pomidor z puszki (niesłodzony), zaraz dodam jeszcze papryki.
Tu pytanie.
Jak to cholerswo urozmaicić? Może podzielić na dwa i jedną zrobić z prowansalskimi, a drugą z curry, kurkumą i jakąś masalą? Macie jakieś pomysły na różnorakie przyprawienie kapuścianki?


--
Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
Edytor zaawansowany
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 03.05.18, 09:16
    dobre bo polskie, po co szpanować egzotyką
  • krysia20000 03.05.18, 10:37
    Po co się sillić na naiwny kulinarny patriotyzm, kiedy kminek w kapuście to rozwiązanie tak arcyniemieckie, jak pokonywanie Autobahnkreuz Nürnberg-Süd przy dźwiękach Walkürenritt?
  • kobalt_x 03.05.18, 19:21
    Kapusta za dużo przypraw nie wymaga. Pasowałby jeszcze koperek. Gorzej z pomidorami z puszki. Te zwykle trzeba poprawić w smaku.
  • bialeem 03.05.18, 22:32
    O tej porze roku lepsze są włoskie z puszki:) Koperek, to dobry pomysł.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • znana.jako.ggigus 04.05.18, 08:18
    niemieckie? Kminek ma paszport?
    Kapusta i kminek pasuja do siebie, ponoc kminek ulatwia trawienie.
    A propos pyszna surowka z kapusty - surowa, posolona, aby zmiekla i do tego sos libanski - starty czosnek i suszony kmin rzymski (mie kinek, ale to chyba krewni) w mozdzierzu. 'Potem dodac sok z cytryny/jasny ocet, oliwe/olej i przyprawy.
    Wymieszac i zjesc.
    Mozna tez dodac inne warzywa.
    Ten sos jest rewelacja, starty czosnek jest plynny, a kmin i sok z cytryny go pieknie uzupelniaja.

    krysia20000 napisał(a):

    > Po co się sillić na naiwny kulinarny patriotyzm, kiedy kminek w kapuście to roz
    > wiązanie tak arcyniemieckie, jak pokonywanie Autobahnkreuz Nürnberg-Süd przy dź
    > więkach Walkürenritt?




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • krysia20000 04.05.18, 11:21
    To nie ja zatknąłem flagę 'dobre po polskie' na kminku i o sileniu się na egzotykę nie pisałem. Szczególnie, że kminek do Europy przywędrował najprawdopodobniej ze środkowej Azji, a największym jego światowym producentem jest... Finlandia.

  • znana.jako.ggigus 04.05.18, 13:08
    odszczekuje, com napisala
    hau hau

    krysia20000 napisał(a):

    > To nie ja zatknąłem flagę 'dobre po polskie' na kminku i o sileniu się na egzot
    > ykę nie pisałem. Szczególnie, że kminek do Europy przywędrował najprawdopodobni
    > ej ze środkowej Azji, a największym jego światowym producentem jest... Finlandi
    > a.
    >




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • positronium 04.05.18, 01:05
    Płatki chilli, ale z umiarem? Kapusta z ostrą papryką pięknie się komponuje.

    --
    Dobre obyczaje - kulturalne forum dyskusyjne o tym, jak się zachować
  • roseanne 04.05.18, 21:36
    Mam ksiazke kuchnia Seszeli, tych afrykanskich. Tam polecaja zupe kapusciana z cebula , czosnkiem, anyzem, troche zblizona smakowo do pho, ale znacznie lzejsza
    Mi smakuje

    Robilam z bok choy, z kapusty bialej, z wloskiej savoi, z pekinskiej

    Chili platki obowiazkowe

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • bialeem 05.05.18, 00:00
    Kminek i anyż. Dlaczego do jasnej ciasnej zawsze moje znienawidzone przyprawy? Może jeszcze kolendra?;)
    Czosnek jest pomysłem. Zrobiłam dzisiaj porcję doprawioną czosnkiem, pieprzem ziołowym, papryką i gorczycą. Niestety nie smakuje specjalnie inaczej. Ale jest ok.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • roseanne 05.05.18, 02:24
    A czaber? Plus czosnek , papryka i pomidory

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • bialeem 06.05.18, 22:46
    O. Dobre. Jeszcze mam w zanadrzu curry i kurkumę.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.