Dodaj do ulubionych

Jak dlugo gotujecie/pieczecie zeberka?...

08.05.18, 01:52
Idzie lato a wraz z nim sezon grillowania. Nie ma to jak pyszne zeberka z BBQ polewane sosem np slodko kwasnym.
Ostatni raz jak podalam zeberka gosciom na koniec poznego lata, jedna z kolezanek ocenila ze "przepyszne, ale za dlugo pieczone bo mieso samo odpada od kosci" - zdumialo mnie to bo to dla mnie wlasnie symptom doskonalych zeberek.
A ona twierdzi ze perfekcyjne zeberka to takie ktore ledwo, ale jeszcze przylegaja do kosci,
tak ze latwo z niej schodza.
A wy jak uwazacie?

Minnie


--
Bob Hope:
Bank to miejsce, które pożyczy ci pieniądze, jeśli możesz udowodnić, że ich nie potrzebujesz.
Savoir Vivre - forum z klasa
Edytor zaawansowany
  • squirk 08.05.18, 02:12
    minniemouse napisała:

    > Idzie lato a wraz z nim sezon grillowania. Nie ma to jak pyszne zeberka z BBQ p
    > olewane sosem np slodko kwasnym.
    > Ostatni raz jak podalam zeberka gosciom na koniec poznego lata, jedna z kolezan
    > ek ocenila ze "przepyszne, ale za dlugo pieczone bo mieso samo odpada od kosci"
    > - zdumialo mnie to bo to dla mnie wlasnie symptom doskonalych zeberek.
    > A ona twierdzi ze perfekcyjne zeberka to takie ktore ledwo, ale jeszcze przyleg
    > aja do kosci,
    > tak ze latwo z niej schodza.
    > A wy jak uwazacie?

    Lubię, kiedy mięso odchodzi od kości, zdecydowanie, nie będę się bawić w jakieś wikińskie ogryzanie trzymanej w rękach kości czy szarpanie się z nożem i zostawianie na kościach kawałków mięsa, ma ładnie odejść (a kto usuwa chrząstki jest moim wrogiem i nie chcę go znać ;-)). Jagnięcinę i kaczkę też piekę długo i goście zawsze o nie proszą. To nie małże, żeby szybko były dobre. Nie bez powodu ludzie lubią pulled pork i inne takie, to wygodne, smaczne i w sumie samo się robi.
    :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • minniemouse 08.05.18, 03:28
    - czyli 1:0 dla mnie :)

    Dzieki :)

    M

    --
    Bob Hope:
    Bank to miejsce, które pożyczy ci pieniądze, jeśli możesz udowodnić, że ich nie potrzebujesz.
    Savoir Vivre - forum z klasa
  • krysia20000 08.05.18, 13:13
    Aha, dla jednej idealne jest mięso odpadające samo z kości, dla drugiej ledwo ledwo trzymające się kości i łatwo z niej schodzące. Czyli roztrząsanie czy pi jest bardziej 3.1415 czy 3.1416.
  • shachar 08.05.18, 19:33
    Mięso absolutnie ma się trzymać kości, a nie glutowato od niej odpadać! Jak myślicie, dlaczego żeberkowcy lubią żeberka, czyżby dlatego, że w żadnym innym kawałku świni nie można znaleźć podobnego smaku? Nie, chodzi o tę kość i o pierwotne jej ogryzanie.
  • squirk 08.05.18, 20:23
    shachar napisała:

    > Mięso absolutnie ma się trzymać kości, a nie glutowato od niej odpadać!

    Kto decyduje o tym, jak ma wyglądać jego jedzenie? Mam przeczucie, że jednak jedzący. :-)
    Dla mnie idealny stek jest krwisty ale jeśli ktoś woli w pełni usmażony to co mnie to obchodzi, przecież to on to je, nie ja. De gustibus. Niech ludzie żyją (i jedzą) jak chcą, byleby nikogo tym nie krzywdzili.

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • minniemouse 08.05.18, 20:50
    shachar napisała:
    dlaczego żeberkowcy lubią żeberka, czyżby dlatego, że w żadnym innym kawałku świni nie można znaleźć podobnego smaku? Nie, chodzi o tę kość i o pierwotne jej ogryzanie.

    a nienie, chodzi o ten moment kiedy wkladasz kosc do buzi a z niej miesko samo pieknie schodzi - i ten niepowtarzalny smak swini w zeberkach ... achhhhh rozmarzylam sie i chyba w weekend zrobie zeberka!.. na BBQ, oczywiscie! oby tylko pogoda dopisala :)

    Minnie

    --
    Bob Hope:
    Bank to miejsce, które pożyczy ci pieniądze, jeśli możesz udowodnić, że ich nie potrzebujesz.
    Savoir Vivre - forum z klasa
  • mortus444 21.05.18, 09:00
    z grilla jem tylko węgiel, parówki zawsze gdzieś znikną
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 21.05.18, 09:47
    przy obstrukcji po parówkach z grilla
  • kobalt_x 10.05.18, 12:52
    Na koniec lata? I teraz się przejmujesz czy w maju zrobić żeberka? Jak taka zołza to ja chętnie przyjdę za nią. Można kogoś cenić za to, że mówi wprost ale brzmisz jakby Ci zeszłym roku wielka osa żądło wbiła. Ważne, że smaczne.
  • bialeem 11.05.18, 14:07
    Moja babcia kiedyś chciała mi zrobić przyjemność i obrała żeberka z kości. Zepsuła pół przyjemności:)
    Ma się kości trzymać, ale ledwo. Natomiast nie wiem jak się takie robi z grilla, bo ja zawsze tylko dusiłam.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • krysia20000 11.05.18, 15:59
    Low and slow, najlepiej metodą podwędzaną, w bbq-lokomotywie.
  • qubraq 12.05.18, 20:01
    Jakos nie griluje niczego, no tak jakos wychodzi... natomiast wedzone zeberka dodaje do zupy wielowarzywnej,.którą.gotuje zazwyczaj okolo pol godziny a potem wyciągam je z zupy i przekazuję srokom w ogrodzie ;-)
  • shachar 12.05.18, 20:41
    Dżyzaz, Ōubraqu, nie powiem ,że zasługujesz na połamanie rąk i nóg za to wyrzucanie tej wędzonki, ale nieomalże.....
    Jak będziesz miał wyrzucić wronom, to wyrzuć mi.... -)
  • minniemouse 12.05.18, 23:03
    Oooooooooooooo matko, mi tez pokaz w jakim kierunku wyrzucasz, akurat mam kostium sroki ;)

    M

    --
    Bob Hope:
    Bank to miejsce, które pożyczy ci pieniądze, jeśli możesz udowodnić, że ich nie potrzebujesz.
    Savoir Vivre - forum z klasa

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.