Dodaj do ulubionych

Dużo jajek-jak wykorzystac?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.18, 16:43
Dostalam 80 wsiowych jajek. Chcialabym je jakos pysznie wykorzystac. Ajerkoniak, pavlova, jagodzianki... Co jeszcze..
Edytor zaawansowany
  • roseanne 15.06.18, 17:10
    Omlety, salatki, kotlety jajeczne, jajka faszerowane

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • positronium 15.06.18, 17:14
    Zupa "nic". :)
    Albo najprościej - pyszny omlet; ze świeżymi ziołami, albo z serem i szynką, albo rozcięty na górce ryżu doprawionego keczupem.
    Standardowo - bezy.
    Na kolację - pyszne jajka faszerowane.
    Na obiad - kotleciki z jajek.
    Na piknik - jajka po szkocku.
    Awangardowo - jajeczne chmurki!

    A na deser - shakshuka :D:D:D

    --
    Dobre obyczaje - kulturalne forum dyskusyjne o tym, jak się zachować
  • ania_m66 15.06.18, 19:15
    taka iloscia chyba bym sie jednak podzielila. z rodzina, sasiadami, kolegami z pracy, przyjaciolmi...
    poza tym z deserow creme brulee i rolada bezowa z malinami/truskawkami
    a na konkretnie - sos holenderski, sos bernenski, jajka w sosie musztardowym, fritatty, tortille itp

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • ania_m66 16.06.18, 09:13
    o, i wlasnie czytajac artykul na glownej wyskoczyl mi pasztet z jajek z haps.tv
    haps.gazeta.pl/haps/10,151123,23207508,pasztet-z-jajek-haps-vege.html

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • janek53 16.06.18, 17:02
    Moja propozycja:

    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,165366602,165366602.html
    Dla 4-6 osób lub na 2 dni (mozna przechowac w lodówce 3-4 dni), to minimum 10 jajek.
    J53.
  • al.1 17.06.18, 09:47
    Gość portalu: Sonia napisał(a):

    > Dostalam 80 wsiowych jajek. Chcialabym je jakos pysznie wykorzystac. Ajerkoniak, pavlova,
    > jagodzianki... Co jeszcze..

    A cóz to jest 80 jajek? Zjadac po 5 szt. dziennie i skoncza sie po 2 tygodniach. Niekiedy robie sobie jajecznice z 2 calych jajek i 5 lub 4 zóltek (nie calkiem sciete). Jem je codziennie. Bialka zostawiam do nalesników i placków ziemniaczanych.
  • siata2 17.06.18, 10:42
    na obiad lub kolacje możesz zrobic fritattę:)
    Podsmażasz na patelni dowolne dodatki (warzywa: pomidor, cukinia, papryka, cebula, ziemniaki, szparagi... no po prostu jakie chcesz, mogą byc też mięsne dodatki).
    W misce rozbijasz jajka, lekko doprawiasz solą, pieprzem, ziołami. Wlewasz na patelnię, smażysz dosłownie minutę a potem całość wkladasz do piekarnika na 15 minut.

    Jak nie masz patelni która możesz dać do piekarnika to podsmaż dodatki, wysyp je w naczyniu żaroodpornym, zalej jajkami i wstaw do piekarnika na jakies 20 minut. Też powinno być dobre:)
  • loginyzajete 01.07.18, 19:44
    Jejku - prawdziwą babę muślinową zrobić. Z Ćwierczakiewiczowej "... weź kopę jaj" :D
  • didja 01.07.18, 22:10
    Ty się nie śmiej. W mojej rodzinie jest wykorzystywany od ok. 30 lat przepis na keks - też jaja w kopach :). Oczywiście, w wersji detalicznej składniki zostały podzielone przez 10, ale ciasto - rewelacja.
  • loginyzajete 02.07.18, 13:21
    Wiem coś o tym! Sernik mojej teściowej. Faktycznie rozpływający się w ustach, klękajcie narody itd... 18 jajek :D
  • bei 11.07.18, 09:20
    Loginyzajete- przepis od teściowej na ten sernik- proszę, proszę, proszę...l

    --
    poland.afs.org/
  • agisk 01.07.18, 21:42
    Polecam pasztet jajeczny - z pieczarkami i groszkiem:)
  • plastikpiokio 02.07.18, 06:38
    zrób sobie sękacza .
  • loginyzajete 02.07.18, 13:24
    Prawdziwy sękacz powinien zawierać: Składniki:
    40 jaj najlepiej świeżych wiejskich
    80 dag masła
    80 dag cukru
    80 dag mąki
    Sok z 2 cytryn
    2 cukry waniliowe
    4 aromaty dowolne
    Wykonanie: Natłuścić i specjalnym papierem do pieczenia owinąć wał do pieczenia. Przygotować łyżkę do polewania, rozpalić palenisko pod rusztem. Oddzielić żółtka od białek. Tłuszcze z cukrem utrzeć na masę. Dodać same żółtka. Następnie rozpuszczone masło i mąkę. Białka zaś ubijać porcjami ok.8 porcji ze względu na długi czas 3 godzin pieczenia sękacza. Dodawać do przygotowanej masy partiami wraz z aromatami i sokiem z cytryn. Wszystko wymieszać. Warto pamiętać, że mieszać, ubijać czy ucierać masę najlepiej jest drewnianym wałkiem. Tak przygotowaną masę można stopniowo nalewać na wcześniej przygotowany wał, stale kręcąc. Może być niezbędna pomoc osób trzecich
  • dawnyprezes 02.07.18, 08:22
    "Bankuchen", "Korowaj", "Sękacz". !!!. Jak zwał, tak zwał. Ale tyle jajek wystarczy i palce lizać !
  • owca888 02.07.18, 08:44
    Zamroź sobie część. Osobno białka i żółtka. Białka na bezy lub piankę pod kruszonkę na szarlotce czy placku ze śliwkami. Żółtka zużyjesz do kruchego. Im więcej, tym pyszniejsze.
  • ewa.iwa 02.07.18, 10:59
    Możesz je zamrozić i wykorzystać póżniej.
  • lese_majeste 02.07.18, 19:21
    jak to co, jajówę

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.