Dodaj do ulubionych

Dżem/konfitura z czereśni

28.06.18, 11:51

Kiedyś miałam przepis, z jakiejś gazety i od paru lat nie mogę go odnaleźć, pewnie przepadł - przepis na wspaniały dżem z czereśni. Pamiętam że miały to być czarne, późne, i że coś tam było inaczej niż standard - owoce, cukier, cytryna, oraz że przepis pochodzi z Francji. Kilka razy próbowałam (pektyna z jabłek, laska wanilii), ale nie ten smak. Może ktoś coś podpowie?

--
Myśli moja najlepsza!
Edytor zaawansowany
  • kocia_noga 28.06.18, 11:52
    Mogliby coś zrobić z tymi okienkami RODO - strasznie denerwujące.

    --
    Myśli moja najlepsza!
  • znana.jako.ggigus 28.06.18, 13:35
    Jak masz firefoxa, to sprawdz adds. Jak masz ghost cos tam, to usun.
    Znam sie na rzeczy:) mialam problem.

    kocia_noga napisała:

    > Mogliby coś zrobić z tymi okienkami RODO - strasznie denerwujące.
    >




    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • nobullshit 28.06.18, 12:25
    Przeleciałam francuskie przepisy w sieci - confiture de cerises noires - i nie widzę w nich żadnych cudów. Czereśnie, cukier, sok z cytryny, przepołowiona laska wanilii. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to że w Twoim przepisie cukier był brązowy i to robiło różnicę.
    Przez Ciebie chyba zrobię taką konfiturę, choć miałam w tym roku zrezygnować z przetworów.

    --
    Wydawnictwa i ich obyczaje
  • damdalen 28.06.18, 14:49
    Może jakiś alkohol był dodany?
  • aqua48 28.06.18, 15:22
    Z miodem rozmarynowym, masłem i ameretto znalazłam. 2 kg czereśni bez pestek, 2 kg cukru żelującego do konfitur, 2 łyżki miodu rozmarynowego, kulka masła, 1 cytryna i amaretto. Smaży się czereśnie z pestkami zawiniętymi w gazę, przez 15 minut by pestki dały smak, wyjmuje pestki, dodaje miód, masło i amaretto a na koniec sok z cytryny.
  • roseanne 28.06.18, 15:52
    mam tymiankowy, moze byc?
    cetnie bym zrobila,

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • aqua48 28.06.18, 19:23
    roseanne napisała:

    > mam tymiankowy, moze byc?

    Pewnie tak, przepis znalazłam we francuskojęzycznym necie, nie robiłam z niego konfitury, od razu uprzedzam, ale sądzę, że ma prawo wyjść dobra.
  • kocia_noga 28.06.18, 15:54
    Chyba o to chodzi. Kupię amaretto. Masła nie pamiętam, ani miodu, ale dam. Dzięki. Nawet jeśli to nie będzie to, to i tak ciekawe do wypróbowania.

    --
    Myśli moja najlepsza!
  • nobullshit 28.06.18, 19:00
    Amaretto to fajny pomysł, ale 2 kg cukru żelującego na 2 kg czereśni?! Owszem, 1:1 to proporcja "konfiturowa", ale cukru żelującego dodaje się zazwyczaj w proporcji 3:1.

    --
    Wydawnictwa i ich obyczaje
  • qubraq 29.06.18, 11:32
    Nobull, miłaja, serdecznie pozdrawiam, wspomnienia wspomnienia... ;-)
    A.
  • krzych.korab 04.07.18, 16:27
    Mojej babci. 3 kg czereśni bordowych,
    1 kilogram wiśni,
    3 szklanki soku własnego z porzeczek czerwonych, niewiele różniacy się od galaretki,
    1 kilogram cukru.
    Smarzyć na wolnym ogniu . Zajęło mi to około 7 godzin rozłożonych na dwa dni. Jest pyszny!
  • roseanne 04.07.18, 19:14
    zebym to ja miala dostep do wisni lub porzeczek w ilosciach na przetwory...

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.