Dodaj do ulubionych

Co, poza ukiszeniem, zrobić z łodygami czosnku?

06.08.18, 19:21
Mam dwa duże pęki, jeden pójdzie do kiszenia ale drugi chciałabym wykorzystać w potrawach, ma to sens? Może ktoś ma sprawdzony przepis albo porady. Dotąd tylko kisiłam (i polecam) ale tym razem za dużo tego, no i ciekawa jestem innych opcji.
:-)


--
Chaotyczna neutralna.



--
Chaotyczna neutralna.
Edytor zaawansowany
  • oriole86 06.08.18, 20:03
    Ja bym zjadła w sałatce. Wszystko co zielone i jadalne nadaje się na sałatkę. Może też dodać do duszonego mięsa? Albo zmiksować z zupie-kremie (brokuł dobrze pasuje z czosnkiem), dodać do twarożka, zrobić placki warzywne, zaszaleć i zrobić w cieście? Wszystko można zrobić :))
  • squirk 06.08.18, 20:32
    Jadłaś kiedyś surowe łodygi czosnku?

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • roseanne 06.08.18, 20:59
    gdziekolwiek dajesz czosnek dodaj lodyzko czosnku
    gdziekolwiek dajesz szparagi daj lodyzki czosnku :P

    lubie dodawac do duszonego miecha, stir-fry, risotto, omletow

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • olivkah 07.08.18, 10:23
    Pesto się robi. Ale to na wiosnę, jak się obrywa czubki z kwiatostanem, a teraz to jestem ciekawa co to za łodygi są?
  • squirk 08.08.18, 00:19
    Zwyczajne łodygi, żadnych kwiatostanów, tylko łodygi, ładne, świeże, zielone, tej samej grubości.
    Pewnie faktycznie spróbuję z czymś udusić a drugi pęk do kiszenia. O pesto zaraz poczytam.
    :-)


    --
    Chaotyczna neutralna.
  • reniam_123 08.08.18, 16:17
    squirk napisała:

    > Zwyczajne łodygi, żadnych kwiatostanów, tylko łodygi, ładne, świeże, zielone, t
    > ej samej grubości.
    > Pewnie faktycznie spróbuję z czymś udusić a drugi pęk do kiszenia. O pesto zara
    > z poczytam.
    > :-)
    >
    >
    Skąd wzięłaś? O tej porze roku, łodygi czosnku są już suche, czosnek powinien być już wydarty z ziemi i schnąć na przewiewie.
  • squirk 08.08.18, 16:38
    reniam_123 napisała:

    > Skąd wzięłaś? O tej porze roku, łodygi czosnku są już suche, czosnek powinien b
    > yć już wydarty z ziemi i schnąć na przewiewie.

    Przypuszczam, że odpowiedź "Oriental Emporium przy stacji luasa na Jervis w Dublinie" nie dla każdego będzie pomocna, ale właśnie tam :-) Mają teraz zapakowane po dwa grube pęki, w woreczkach, 2 euro za komplet. Jakość świetna, świeże, soczyste łodygi. Btw - za pierwszym razem kupiłam przez pomyłkę - spieszyłam się, sięgałam po fasolnik chiński, jedno i drugie tak samo zapakowane, w domu niespodzianka, no to ukisiłam bo kupowałam w PL ukiszone łodygi. Świetnie się kisi. Mam buraki, może zrobię mieszankę.
    :-)


    --
    Chaotyczna neutralna.
  • reniam_123 08.08.18, 20:36
    squirk napisała:

    >
    > Przypuszczam, że odpowiedź "Oriental Emporium przy stacji luasa na Jervis w Dub
    > linie
    " nie dla każdego będzie pomocna, ale właśnie tam :-) Mają teraz zapakowan
    > e po dwa grube pęki, w woreczkach, 2 euro za komplet. ...
    > :-)
    >

    Wszystko jasne, zagramanica ;)))
  • squirk 08.08.18, 21:09
    reniam_123 napisała:

    > Wszystko jasne, zagramanica ;)))

    No tak wyszło :-) i korzystam bo za jakiś czas zmiana kraju.
    Dorzucę do duszenia, ukiszę, na surowo nie zaryzykuję.
    :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • olivkah 08.08.18, 21:43
    A czego się obawiasz na surowo? (Kiszone to też w sumie surowe.)
  • squirk 08.08.18, 22:25
    olivkah napisała:

    > A czego się obawiasz na surowo? (Kiszone to też w sumie surowe.)

    To nie jest obawa. Spróbowałam, bardzo ostre, za ostre. Kiszone łagodniejsze.
    :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.