Dodaj do ulubionych

Chcę słoiki

06.08.18, 19:59
Proszę o podpowiedź co kupić w celu szybkiego pozyskania słoików na domowej roboty dżem z aronii. Nie jem dużo, majonezu wogóle, a 8 słoików oliwek nie dam rady.
Edytor zaawansowany
  • bene_gesserit 06.08.18, 20:12
    Można np kupić słoiki i pokrywki, o tej porze roku do dostania w każdym sklepie agd/supermarkecie. O ile to nie za bardzo śmiały pomysł.

    --
    dont hejt de pleja, hejt de gejm
  • oriole86 06.08.18, 20:19
    No nie, to byłoby zbyt pretensjonalne.
  • oriole86 06.08.18, 20:21
    A tak na poważnie, to pewnie tak zrobię, choć wolałabym jakiegoś lifehaka, bo najbliżej mam do Lidla
  • roseanne 06.08.18, 20:26
    zapytac wsrod znajomych? :)

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • bene_gesserit 06.08.18, 21:30
    Na poważnie, to możesz w środku lata urządzić sobie ucztę z konserwowanych warzyw ze słoików, zagryzając to chlebem z konserwą ze słoika. Ale to by raczej było trudne.

    Lifehack: kupić torebki strunowe i zakonserwować dżem zamrażarką. Proszę bardzo ;)

    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • Gość: x¹ IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 06.08.18, 22:22
    www.lidl.de/de/maribel-erdbeer-vanille-konfituere/p211072
  • coralin 07.08.18, 11:15
    Sąsiedzi, znajomi. Ja zbieram w ciągu roku, ale już wiem,że w tym sezonie nie skorzystam ze wszystkich ponad litrowych i zamierzam je wystawić obok pojemnika na szkło.
  • nobullshit 07.08.18, 13:16
    Jeśli jesteś z Warszawy i chciałoby Ci się przyjechać na Bródno, mam mnóstwo słoików, których chciałabym się pozbyć przed przeprowadzką. Oczywiście za darmo. Mam też butelki na soki i nalewki.
    Napisz na nobullshit@gazeta.pl





    --
    Wydawnictwa i ich obyczaje
  • oriole86 15.08.18, 11:08
    Dziękuję za propozycję, ale z Krakowa mam trochę daleko. Słoiki z resztą już pozyskałam od bardziej zapobiegliwych rodziców, dzięki czemu zostałam szczęśliwym producentem czekośliwki. Może spróbuj przez Olx, albo jeszcze lepiej daj na przechowanie rodzinie? Ja odkąd odkryłam jagninizowanie owoców nigdy już w życiu żadnego słoika nie wyrzucę!
  • roseanne 15.08.18, 11:17
    ha, robie tak sliwki od ponad 2 dekad, nie wiedzialam ,ze to ma jakas specjalistyczna nazwe

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • qubraq 19.08.18, 17:31
    Nobull, miła ;-) pozdrawiam :-*
    A
  • hanusinamama 09.08.18, 23:05
    Ja bym jednak kupiła słoiki i zakretki. Takie nowki na długo wystarczą. Ja kupuje, wybieram odpowiedni kształt (np na kiszenie ogórków takie szersze) i pojemnosc. Co jakis czas wymieniam zakretki ( ogórki szybko wykanczaja zakretki). Takie z odzysku tez mam u uzywam.
  • dust-in-the-wind 12.08.18, 17:42
    na olx czasem ludzie za darmo oferują
  • janek53 22.08.18, 12:38
    Natalia:

    "...po zakończeniu gotowania wyciągnij jeszcze ciepłe słoiki i odwróć je do góry dnem".

    Moje pytanie: po co?
  • coralin 22.08.18, 13:41
    janek53 napisał:

    > Natalia:
    >
    > "...po zakończeniu gotowania wyciągnij jeszcze ciepłe słoiki i odwróć je
    > do góry dnem
    ".

    >
    > Moje pytanie: po co?

    Żeby mieć pewność, że zakrętki "chwyciły". W niczym to nie przeszkadza, oczywiście wyśmiewać można.
  • Gość: Natalia IP: *.dynamic-ra-01.vectranet.pl 22.08.18, 13:52
    po co? dla pewności, że się zamknęły, nie jest to wyśmiewanie tylko rada, ktoś może użyć lub nie, zdarzyło mi się że jak nie obróciłam się nie zamknęły i żal mi było przetworów
  • janek53 22.08.18, 14:57
    Natalia
    Jesli sie nie zamknely, oznacza, ze popelnilas jakis blad w procesie pasteryzacji.
    Inne pytanie: w fabrykach produktów pasteryzacji w sloikach ... odwraca sie sloiki do góry dnem? ;-)
    Rada: po odwróceniu sloików, schowac je pod ... pierzyna.
    Niesamowite.
    J53.
  • Gość: Natalia IP: *.dynamic-ra-01.vectranet.pl 22.08.18, 15:06
    pewnie, tak :) człowiek uczy się całe życie, zwłaszcza jak doradza mama żeby było lepiej :)
  • janek53 22.08.18, 15:10
    Talu, Coralin

    Poczytajcie Panie tutaj:

    forum.gazeta.pl/forum/w,77,29015977,29015977,Pasteryzacja.html#p29051674
    J53
  • bene_gesserit 22.08.18, 15:55
    A skąd przepisałeś ten tekst? Jeśli się kogoś cytuje, warto podać autora.

    Poza tym: jeśli do wyparzonych słoików nakłada się niemal wrzące przetwory i odwróci je do góry dnem, nie ma potrzeby pasteryzowania w sensie gotowania tych przetworów w garze z wodą. To o wiele prostsze, po prostu.

    --
    ~herbatka u pani Dulskiej~
  • janek53 22.08.18, 16:08
    "A skąd przepisałeś ten tekst? Jeśli się kogoś cytuje, warto podać autora."

    Bene kobieto.

    Autorem postu jest ten który jest autorem postu w zalaczonym linku. Dla jasnosci, jest to tzw. "janek53", tzn ja. Post opublikowany byl 13 lat temu i widze, ze dalej ... "odwracacie sloiki".

    Caly proces to nie czary/mary, koce, odwracanie sloików, pierzyny. To czysta fizyka. Obawiam sie, ze tzw. "babcie" nie studiowaly fizyki 70-90 lat temu. ;-)

    J53.

  • bene_gesserit 22.08.18, 16:23
    Poczytaj więcej o robieniu przetworów. To logika, chemia i fizyka, a nie widzimisię jakiegoś amatora.
    Ciekawe, że w ciągu kilkunastu lat twoja polszczyzna się aż tak zdegenerowała.

    --
    - Kiedy zorientowałaś się, Pani, że jesteś Boginią?
    - Cóż, pewnego dnia modliłam się i nagle zrozumiałam, że mówię do siebie.
  • janek53 22.08.18, 16:33
    "Poczytaj więcej o robieniu przetworów."

    Ja nie mówie o przetworach tylko o ... zamknieciu sloików. I jesli chodzi o polszczyzne, po 30 latach na obczyznie, wspólczuje tej dzisiejszej.
  • bene_gesserit 22.08.18, 16:48
    Od końca wojny w mojej rodzinie tak się robiło przetwory. Szybciej, wygodniej, lepiej. Jeśli o mnie chodzi, możesz pasteryzować bez odwracania, gotować je po kilka razy itd, twoja sprawa. Tylko po prostu nie pisz glupot, bo widać, że nie masz o tym pojęcia.

    --
    cute but psycho. things even out
  • janek53 22.08.18, 16:29
    "Poza tym: jeśli do wyparzonych słoików nakłada się niemal wrzące przetwory i odwróci je do góry dnem, nie ma potrzeby pasteryzowania w sensie gotowania tych przetworów w garze z wodą. To o wiele prostsze, po prostu"

    Jasne, ze jest prostsze boviem proces pasteryzacji odbyl sie wczesniej i relatywnie wysoka temperatura potrawy spowoduje proces hermetycznego zamkniecia sloika (po zakreceniu pokrywki). Jedyne czego nie nalezy robic, to odwracac sloiki, umiescic pod kocem czy pierzyna. Dokladnie odwrotnie: nalezy szukac zimnego (chlodnego) miejsca aby ochlodzic sloiki jak najszybciej.

    Ay. Nalezy usunac "mezów" z kuchni do zakrecania pokrywek. Pokrywki maja byc lekko dokrecone. Mezowie, lamia gwinty. Nigdy taki sloik sie zamknie poprawnie. Panie same. Chlopy, niech ogladaja mecz. ;-)

    Reszta, zajmie sie niezawodna fizyka. J53.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.