IP: *.l4.c4.dsl.pol.co.uk 13.10.04, 23:30
bigos zrobiony tylko z kiszonej kapusty jest kwasny i cierpki - najlepiej
przygotowc go w rownych proporcjach z kiszonej i swiezej bialej kapusty ;-)
Poza tym mozna dorzucic kilka suszonych sliwek kalifornijskich - PYCHA!
Edytor zaawansowany
  • Gość: wlewap-48@o2.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 02:58
    no może nie w równych proporcjach,ale 1/4 słodkiej i to z liści bardziej
    zielonych niż żółtych pokrojonych w paski - oprócz smaku,jeszcze ładnie wygląda.
  • ampolion 29.10.04, 03:27
    "Kwaśny?" Przeczytaj jeszcze raz: kapusta z kwasu wypłukana. Rzecz prosta,
    zawsze aktualna gdy o jakikolwiek przepis z kiszoną chodzi, a jednak mało znana
    i jeszcze rzadziej stosowana. A podstawowa.
    A ze słodką to nie bigos lecz kapusta z mięsem.
    --
    Od przybytku głowa nie boli.
  • Gość: n0str0m0 IP: 202.172.58.* 29.10.04, 08:36
    wino... rozumiem
    ale keczup?

    nostromo
  • deadeasy 31.10.04, 10:18
    Nie ketchup a przecier pomidorowy. U mnie w domu zawsze sie dodawalo do bigosu
    ale moja mama ze Stanislawowa jest wiec moze w tamtych stronach w taki sposob
    bigos przyrzadzali.

    Nigdy nie dodawalam musztardy, nastepnym razem sprobuje (w sumie to tez ziola i
    przyprawy tyle, ze zmiksowane).
  • szpiczak 29.10.04, 10:20
  • Gość: 58 IP: *.asmed.pl / *.asmed.pl 31.10.04, 11:32
    plucze kapuste ale sok zostawiam w sloiku i po ugotowaniu bigosu tym sokiem
    dokwaszam w/g smaku jest wtedy ok
  • mayessa 31.10.04, 13:17
    Przecier pomid. czasem też keczup.Kapustę kiszoną najpierw trochę gotuję
    wcześniej.
    --
    Nie ma takiego miasta Londyn;jest Lądek Zdrój
  • eirinn 31.10.04, 14:02
    Właśnie robię bigos, z samej kiszonej jak zwykle. Trzeba się trochę nachodzić,
    żeby dostać taką nieprzekiszoną (bo wtedy jest kwaśny i gorzki!), najlepiej
    zawsze kupować ze sprawdzonego źródła. Trochę przecieru daję, ale niewiele.
    Jałowiec rzecz jasna, majeranek i cała reszta. Dzisiaj znalazłam w szafce jedną
    śliwkę :(, ale też poszła do środka. Ze słodkiej robię latem, tzw. fałszywy
    bigos z pieczarkami i kiełbasą i sporą ilością przecieru (bo lubię zdecydowane
    smaki). Tu dla odmiany daję kminek zamiast majeranku.
  • ampolion 31.10.04, 15:24
    Kalifornijskie to słodkie, mdłe paskustwo. Takie "polskie" nazywają się bądź
    to "Oregon prunes", bądź to "tart prunes" i są właśnie takie nasze, cierpkie,
    najwłaściwsze do bigosu.
    --
    Od przybytku głowa nie boli.
  • allexamina 13.01.05, 20:42
    Ampolion, juz Cie chyba o to pytalam i chyba przegapilam odpowiedz. Gdzie
    kupujesz "Oregon prunes"?
  • Gość: gryka1 IP: 5.2.* / *.chello.pl 31.10.04, 19:56
    A ja ze swojego doświadczenia wiem, że najlepszy dla mnie jest ten bigos który
    własnie się kończy. Odgrzewany już tyle razy, że na reszcie ma ten smak i
    wszystko jedno czy ze sliwkami czy pomidorami. Taki lubie....
  • Gość: smakosa IP: 195.205.228.* 13.01.05, 19:35
    Bigos nie powinien być doprawiany przecierem tylko zrobiony na kilku sosach z
    różnych mięś i powinien być szklisty w naturalnym kolorze tę wiadomość mam od
    kucharza doświadczonego
  • jacek1f 13.01.05, 19:36
    Jestes ze szkoly "nie czerwonej" :-) jak wiele tu osob.
    Ale i inna szkołe trzeba uszanowac, choc dla wielu brzmi to straszne.... ten
    przecier znaczy.
    pozdrawiam.
  • Gość: smakosa IP: 195.205.228.* 13.01.05, 19:37
    Bigos nie powinien być doprawiany przecierem tylko zrobiony na kilku sosach z
    różnych mięś i powinien być szklisty w naturalnym kolorze tę wiadomość mam od
    kucharza doświadczonego i sama tak przyrządzam jeżeli nie mam tylu sosów to
    nigdy nie dodaję przecieru.
  • dispell 14.01.05, 00:17
    Bigos bez czerwonego wytrawnego wina to furda a nie bigos...)))
  • jollka2 14.01.05, 10:33
    Za chwilę się dowiem, że dodawanie suszonych grzybow też niezgodne jest ze
    sztuką. To może przepis na "najprawdziwszy" polski bigos należałoby wziąć z
    pana Tadeusza??

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka