Dodaj do ulubionych

leczo w sloikach

IP: 217.11.136.* 15.10.04, 09:52
zamierzam poraz pierwszy zaprawic leczo do sloikow, ale zrobilam je z
kielbasa i boczkiem i zastanawiam sie czy to dobry pomysl. troche boje sie
robienia przetworow z miesem. czy ktos z was moglby mi poradzic jak nalezy je
wypasteryzowac, zeby nie bylo ryzyka ze sie mieso zepsuje? z gory dziekuje.
bo jak go nie zaprawie, to zostanie mi tylko zamrozenie...
Edytor zaawansowany
  • margala 15.10.04, 13:03
    ja zrobiłem bez mięsa...
    --
    ,,,
  • Gość: Lilu IP: *.miechow.com / *.miechow.com 15.10.04, 18:07
    mięso to trzeba pasteryzować trzy dni z przerwami. Lepiej zamrozić, a do
    słoików to można zrobić ale bez takich psujących się produktów. Cebulę i
    boczek możesz przecież dodać po otwarciu słoika. Ja zrobiłam samą paprykę w
    soku pomidorowym.
  • Gość: młodo IP: *.acn.waw.pl 16.10.04, 08:58
    lilu, wielkie dzieki. czuje, ze mnie uratowalas.
  • Gość: guciog IP: *.x / *.x-com.pl 16.10.04, 19:23
    Od wielu lat robie lecze z kielbaska do sloikow - i do nastepnego sezonu (jesli
    doczekaja ) nigdy sie nie zepsuly. Pasteryzuje trzymajac w gotujacej wodzie ok.
    10-15 min.
    Pozdrowienia
  • Gość: Lilu IP: *.miechow.com / *.miechow.com 16.10.04, 19:35
    Jest zbyt wielkie ryzyko wytworzenia jadu kiełbasianego. Nie ma potrzeby wg
    mnie go podejmować i dodawać kiełbasy do słoików.
    Pozdrówka
  • 7777777s 17.10.04, 20:48
    ja robię leczo z cebuli, pomidorów i papryki i pasteryzuję. W środku zimy
    zapaszek aż miło. A kiełbaskę dodaję albo nie już jak przygotowuję potrawę.
    Super jest!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.