Dodaj do ulubionych

Migdalaki złośliwca

25.11.18, 23:39
Dopisałam się do starego wątku na Galerii potraw, ale piszę i tu, może ktoś rozwiąże tę zagadkę. Po raz kolejny chciałam zrobić te śliczne migdalaki Złośliwca, znowu wyszły brązowe płaskie placki. Chyba nie jest to wina podmiany składników? (Zamiast 100 proc. migdałów dałam zmielone orzechy laskowe i migdały pół na pół).
Schładzałam masę nawet w zamrażalniku, po zrobieniu kulek jeszcze siedziały przez chwilę w lodówce na wypadek gdyby zagrzały się od rąk.
Może ta masa jest za rzadka? Na pewno nie da się z niej zrobić wałka kopytkowego, nawet jakbym dodatkowo obsypała cukrem pudrem. Może jajka są za duże i objętość białka jest za wielka w stosunku do pozostałych składników?
Po wsadzeniu do piekarnika przez chwilę wyglądają obiecująco, potem rozpływają się na płaściutkie krążki jak na zdjęciu zamieszczonym przeze mnie w galerii.
Złośliwiec już na forum nie pisze, ale może Krysia 20000 coś doradzi?


--
Koty. Koty są miłe.
Edytor zaawansowany
  • krysia20000 26.11.18, 13:50
    Hej!

    Tak się składa, że mam sporo orzechów laskowych na stanie, więc sprawdzę, jak z nimi wyjdzie. Najprawdopodobniej przemiał laskowy mniej spoisty jest od migdałowego, więc rezultat będzie plackowaty. Popularne we włoskim Piemoncie ciasteczka laskowe, czyli pulchne damskie buziaki podpierają się sporym dodatkiem mąki pszennej.
  • krysia20000 28.11.18, 00:51
    Zrobiłem z przemiału laskowego i... masz babo placek. Nie bez powodu nazywają się migdalakami. Zalecana mąka migdałowa, bez żadnych podmian.
  • aqua48 28.11.18, 12:23
    krysia20000 napisał(a):

    > Zrobiłem z przemiału laskowego i... masz babo placek. Nie bez powodu nazywają s
    > ię migdalakami. Zalecana mąka migdałowa, bez żadnych podmian.

    Zastanawiam się jakim cudem wobec tego trzymają formę makaroniki orzechowe?
  • aqua48 26.11.18, 15:47
    Twoje wyglądają jak za długo pieczone i ze zbyt małą zawartością mąki.
  • aqua48 26.11.18, 15:50
    Ograniczyłabym też cukier (może powodować rozpłynięcie ciasteczek) i obniżyła temperaturę pieczenia. Powinny chyba się bardziej suszyć niż piec?
  • krysia20000 28.11.18, 01:05
    Nie, problem w tym, że migdałów orzechami laskowymi zastąpić się nie da bez utraty plastyczności masy. Najwyraźniej tłuszcz i proteiny wdzięczniejsze właściwości mają w migdałach. Ciastka z orzechów laskowych się rozciapały, a migdałowe trzymają formę.

    Gdyby można było przemiał migdałowy zastapić innymi orzechami, to makaroniki można by robić inaczej i franżypan też.
  • roseanne 28.11.18, 03:39
    mialam ciasteczka na bazie orzechow laskowych, z podnozy Etny, wielce puszyste wrecz

    gdzies kiedys nawet wychaczylam przepis i jak go znow znajde to sprobuje zrobic

    bialka, cukier, orzechy, tylko

    ale usztywnione bialka, z dodatkiem najpierw cukru, a potem orzechow, najpierw ubijalo sie na parze, a dopiero potem pieklo

    moze w ta strone by sprobowac?

    cos takiego
    incucinaconlilly.com/2014/11/18/brutti-ma-buoni-alle-nocciole-doppia-cottura/



    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • roseanne 28.11.18, 04:00
    wyhaczylam... pseprasam...

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.