Dodaj do ulubionych

Poradźcie co do fasolki?

17.01.19, 14:58
Wymyśliłam sobie fasolkę po bretońsku na obiad i jakoś nie mogę jakiejś sensownej lekkiej przystawki do tego dania wymyślić, mam blokadę, poradzicie coś?
Edytor zaawansowany
  • roseanne 17.01.19, 16:24
    zawsze jadalam solo , z chlebem
    ale skoro musi byc przystawka, to wybralay cos lagodnego i chrupkiego, dla kotrastu

    moze grubo starta marchewka, z rodzynkami i odrobina lagodnego winegretu?

    jablko plus seler?

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • aqua48 17.01.19, 20:54
    roseanne napisała:

    > ale skoro musi byc przystawka, to wybralay cos lagodnego i chrupkieg
    > o, dla kotrastu

    Nie, nie chodziło mi o surówkę, tylko raczej o inne danie. Zupa do tego nie pasuje, kapuśniak z barszczem do picia, też będzie zbyt sycący, bataty pieczone zbyt mączyste, no, mam zgryz.
    Może gruszki na ciepło z miodem i orzechami? Też się jakoś kłócą. Chyba poprzestanę na ciepłym deserze.
  • krysia20000 17.01.19, 17:00
    Jakoś nie pasuje mi nic, co nazwać by można przystawką do fasoli na ciepło, oprócz nie tyle kontrastującego co uzupełniającego akompaniamentu podbijającego proteinowo-skrobiową zawartość tej energetycznej bomby dla aktywnych, w podobnej temperaturze i na tym samym talerzu: chleb, ziemiory, jajecznica, kiełbaski, smażone pieczarki, kaszanka, te sprawy. Surówka w kwaśnej nucie wychładzająca doznania niebardzo.
  • aqua48 17.01.19, 21:00
    Nie, nie Krysiu ziemniory z kaszanką, pieczarkami i jajami to by już było nie do przejedzenia. Myślałam o czymś delikatnym co by się nie kłóciło z niewielką miseczką fasolki i pozwoliło jeszcze na deser. Powinno być chrupiące, lekkie i w innym niż pomarańczowy kolorze. Zawijaski z ciasta francuskiego z zielonym pesto lub szpinakiem na ciepło?
  • krysia20000 17.01.19, 21:33
    Wiem, o co chodzi, ale fasolady różnej maści do dań lekkich raczej nie należą. Prosty, wysokokaloryczny posiłek, w sam raz dla trapera gdzieś tam w Quebecu, żeby w hipotermię nie zapadł. ;) Te paszteciki, czemu nie? W każdym razie nie pasowałyby mi chłodne surówki.
  • aqua48 17.01.19, 21:37
    krysia20000 napisał(a):

    > Te paszteciki, czemu nie? W każdym razie nie pasowałyby mi chłodne surówki.

    No właśnie mnie też jakoś nie bardzo pasują.. Aaa tam..zrobię sałatkę owocową na deser.
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 17.01.19, 18:46
    Na blokadę dobra jest wizyta u lekarza lub konsultacja z moderatorką.
  • aqua48 17.01.19, 21:01
    Do chili con carne podaję barszcz czerwony i michę sałaty.
  • haen2010 17.01.19, 21:46
    No coś Ty? Tylko chrupkie pieczywo, najlepiej grzanka.

    Tak na boku - jak fasolkę pichcisz? Bo ja tylko gruby jaś i wędzony surowy boczek w solidnych plasterkach. I wędzone żeberka. Żadnych kiełbas.
  • aqua48 18.01.19, 10:21
    haen2010 napisał:

    > No coś Ty? Tylko chrupkie pieczywo, najlepiej grzanka.
    >
    > Tak na boku - jak fasolkę pichcisz? Bo ja tylko gruby jaś i wędzony surowy bocz
    > ek w solidnych plasterkach. I wędzone żeberka. Żadnych kiełbas.

    Nie przepadam za najgrubszym jasiem, ja robię ze średniego, boczek, albo chude podgardle pokrojone w kosteczki wytapiam, przysmażam na nim dobrą kiełbasę pokrojoną w półtalarki i wrzucam do fasolki wcześniej namoczonej i ugotowanej z czosnkiem i solidną łychą zmieszanych ziół - liść bobkowy, tymianek, majeranek, bazylia, rozmaryn - zawiniętych w gazę i związanych nitką. Zioła po ugotowaniu wyjmuję, bo nie lubię jak mi przy fasolce chrzęszczą w zębach, dodaję passatę pomidorową. Duszę jeszcze całość na małym ogniu, redukując objętość płynu, przyprawiam solą, pieprzem i papryką wędzoną i voila.

    Dodam, że prawdziwa bretonka nie ma w sobie żadnego mięsa ani kiełbasy, ma za to podsmażoną cebulę, której ja nie dodaję i niekiedy też goździki lub białe wino :)
  • haen2010 19.01.19, 11:23
    Uuu, różne są jednogarnkowce. Ja tylko gruby jaś, wędzonki, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Jedna siekana chilli. No i pomidory, najczęściej koncentrat. Podsmażona cebula.
  • janek53 18.01.19, 03:34
    Slodka, gorzka, chrupiaca, orzezwiajaca, surowa, zdrowa, itd.
    cdn.20m.es/img2/recortes/2018/10/08/798877-943-629.jpgJ53.
  • janek53 18.01.19, 03:36
    cdn.20m.es/img2/recortes/2018/10/08/798877-943-629.jpg
  • mhr2 19.01.19, 12:36
    Selera sznytzel?

    --
    "leben und leben lassen"
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 19.01.19, 14:42
    możesz podać tort i kawę.
  • aqua48 19.01.19, 21:57
    Gość portalu: x napisał(a):

    > możesz podać tort i kawę.

    Podałam tort, porzeczkowca, kawę, herbatę owoce i wino :) A na przystawkę przed fasolką surówkę z lodowej sałaty z oliwkami serem i pomidorami suszonymi. Pasowało.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.