Dodaj do ulubionych

Krycha, ozorki? propozycja tematu

28.01.19, 15:35

napomknales na galerii o mniej popularnych kawalkach zwierzatek

mam ozorki wp, sztuk 4, zamrozone
wiem, jak przygotowac podstawowo, znaczy sparzyc, obrac, ugotowac, pokroic, zjesc z sosem chrzanowym

jakas odmiana bardziej wykwintna?


--
co bylo to bylo
co moze byc jest
a bedzie to co bedzie
Edytor zaawansowany
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 28.01.19, 15:47
    podstawowe przygotowanie: wpierw ugotować i potem obrać.
    Podać z sosem maderowym lub kaparowym.
    Na zimno w galarecie.
  • roseanne 28.01.19, 15:51
    rozwin sos maderowy, nie znam



    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • Gość: jaś fasola IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 28.01.19, 19:16
    pl.wikisource.org/wiki/Najnowsza_kuchnia/Sos_maderowy
    Są też młodsze w necie ;)
  • roseanne 28.01.19, 20:08
    Dziekuje

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • krysia20000 28.01.19, 16:46
    Możesz udusić powoli, czy równie powoli ukonfitować w smalcu. Duszenin ozorkowych jest kilka, ja bym połączył albo na jasno - z jabłkami, cydrem, śmietanką i jakimś ostro-kwaśnym akcentem; albo na ciemno - z ostrym sosem śliwkowym w pięciu przyprawach. Skonfitowane ozorki wykrawać można w cienkie plastry, czy inne takie i podgrzane lekko dawać do sałatek, w zimnym sosie ravigote, np. Można też tacos zrobić, w zasadzie tak samo jak z wołowych ozorów: ugotowane mięso pokrojone w kostkę, przesmażone, ciepnięte w placek razem z salsą (verde, rioja), kawałkami avocado, pico de gallo, itp.
  • roseanne 28.01.19, 16:50
    Taco to wręcz obowiazkowe
    W sliwkowym nie robiłam, sprobuje

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • haen2010 31.01.19, 09:55
    Lubimy to. Lepsze są od młodego byczka, ale te świnki też pasują. Procedura jest krótka.

    Obróbka nożem. Gruczoły ślinowe, szorstkości języka, czyszczenie. Potem obgotowanie, solona woda przez kwadrans.

    Dużo warzyw rosołowych i standard przypraw. Gotowanie prawie do miękkości. Po wyjęciu i dokładnym oczyszczeniu na porcje cm grubości i dogotowanie.

    Na bazie tego rosołu solidny, mocny sos chrzanowy i z ziemniakami lub pieczywem na talerz. Ogórek kiszony pasuje jak ulał.

    A jak ozorków więcej - to odcedzić wywar, żelatyna i w galarecie. Też świetna przekąska. Ma tę zaletę, że odgrzewana i z dowolnym sosem też jakby drugie danie obiadowe.

    Ostatnio zjadłem z musem jabłecznym. Bardzo dobre to było.
  • evro44 31.01.19, 20:03
    Moja propozycja to coś w stylu vitello tonnato (lepszy byłby ozór wołowy) ale ten też się obroni

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.