Dodaj do ulubionych

Nadmiar zakwasu chlebowego

01.02.19, 17:22
Mam prawie litr zakwasu żytniego. Potrzebuję go zużyć, bo nie wyrzucę. Po prostu nie mogę. Proszę, podajcie przepisy na pieczywo z dużym zużyciem zakwasu. A może mogę część zakwasu wykorzystać do zrobienia żurku?
Edytor zaawansowany
  • buka007 01.02.19, 21:16
    nie ma przepisu na smaczne pieczywo z dużym zużyciem zakwasu żytniego, na przyszłość radzę zrobić lievito madre i zakwaszać według potrzeby żytem albo orkiszem a resztę w większych ilościach dodawac do każdego rodzaju pieczywa, łącznie z chałką oraz pizzą. itp.
  • hazo 01.02.19, 22:13
    buka007 napisała:
    > nie ma przepisu na smaczne pieczywo z dużym zużyciem zakwasu żytniego,
    >

    Nie zgodzę się. Wielokrotnie piekłam chleb razowy z tego przepisu i nigdy nikt nie stwierdził, że nie jest smaczny.
    Na bochenek pieczony w 30 cm keksówce potrzeba 400 g zakwasu żytniego.
  • buka007 02.02.19, 08:53
    zgodzę się z Tobą, że może być smaczny, jesli te 400 gramów to świeżo zakwaszona mąka, ale w życiu nie stary zakwas.

    hazo napisała:
    >
    >
    > Nie zgodzę się. Wielokrotnie piekłam chleb razowy z tego przepisu i nigdy nikt nie stwierdzi
    > ł, że nie jest smaczny.
    > Na bochenek pieczony w 30 cm keksówce potrzeba 400 g zakwasu żytniego.
  • ald-ona 05.02.19, 02:15
    Dzięki. Zupełnie zapomniałam o tatterowcu.

    Potwierdzam, mimo użycia 400 gramów zakwasu, jest bardzo dobry.
  • roseanne 02.02.19, 00:03
    Mozna uzyc zakwas do zurku
    Ktos kiedys pisal tu o suszeniu nadmiaru

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • krysia20000 02.02.19, 10:29
    Na ten żurek to o pozwolenie pytasz, czy może nie jesteś pewna, że z zakwasu można zrobić zupę na zakwasie?
  • ald-ona 05.02.19, 02:05
    Pozwoliłam sobie na zuchwałość i powyższe pytanie potraktowałam jako zachętę. Zrobiłam żurek na części mojego zakwasu. Wyszedł mało kwaśny, niestety. Odłożyłam trochę zakwasu do osobnego słoika dodałam wody, czosnku i przypraw, kisiłam dwa dni. Za krótko?
  • roseanne 05.02.19, 02:20
    owszem, krotko
    przed czasem zmian diety robilam zakwas pszenny, potem owsiany
    5 dni minimum

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • haen2010 02.02.19, 13:46
    Litr to chyba prawie piekarnia. Spoko, wylej połowę do zlewu, zatrzymaj max pół litra i zużywaj do wypieków. Ważne, by podkarmiać przynajmniej raz w tygodniu, Najlepiej przed wypiekiem i w stosownej do ubytku ilości. Jeżeli żytni, to na szklankę mąki pół szklanki wody.
    Ja mam taki trzymiesięczny. Sprawdza się co tydzień świetnie.
  • ald-ona 05.02.19, 02:10
    Piekarnia mi wyszła niechcący. Nie miałam weny na pieczenie chleba, a zakwas co tydzień odżywiałam. I tak mi się rozrósł. Ale dzięki Wam udało mi się nic nie wyrzucić, a wyrzucania jedzenia (nawet potencjalnego) nie lubię. Zrobiłam żurek i upiekłam tatterowiec. Teraz zostały mi trzy łyżki zakwasu, jest dobrze.
  • basia59 23.02.19, 13:55
    Nadmiar zakwasu można użyć do gotowania żurku i doskonale sprawdza się jako zabielacz do sosów. Z powodzeniem zastępuje śmietanę w sosach. Jeśli ktoś lubi kwaśny chleb, to można upiec chleb gdzie do zakwasu dodajemy tyle mąki aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Ja taki kwaśny chleb uwielbiam, ale to kwestia smaku. Nie każdy lubi. Sos jest bezpieczniejszy.
  • basia59 23.02.19, 14:51
    Inną pyszną alternatywą dla nadmiaru zakwasu są racuchy na zakwasie. Oprócz tego, że smaczne, to nie zawierają proszku do pieczenia ani drożdży. Dzięki zakwasowi są lekkostrawne. Do zakwasu dodajemy mleka, jajko i mąkę tak aby po zmieszaniu otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Można dodać pokrojone jabłka. Smażymy w głębokim tłuszczu. Po upieczeniu osączamy na bibule. Im dłużej zakwas jest hodowany tym lepiej podnosi wypieki. Można zastąpić nim drożdże w dowolnych ciastach drożdżowych. Aby ciasto się udało zaczynu zakwasowego przygotowuje się 2razy tyle co zakwasu drożdżowego. Rośnie niestety też ok. 2 razy dłużej. Takie ciasto możemy jeść bez obaw nawet gorące, prosto z pieca i nie powoduje zgagi co jest dość częste przy wypiekach drożdżowych.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.