Dodaj do ulubionych

Kardamon ?

09.02.19, 14:57
Jakoś nigdy nie spotkałem się z kardamonem, jaki on ma smak? Czy da się - w klasie smakowej - porównać z czosnkiem kminkiem itp? Bardzo proszę o naukę ;-)
A.
Edytor zaawansowany
  • krysia20000 09.02.19, 15:59
    Kardamon ma bardzo charakterystyczny, żywiczny, suchy aromat. Nie sposób go porównać z innymi przyprawami. Zbyt wytrawny na cynamon, nie ma anyżkowej nuty kminku, fenkułu czy anyżu, nie szczypie ożywczo jak imbir, czy ofensywnie jak czosnek lub chrzan. Nieodzowny składnik indyjskich czy marokańskich mieszanek przypraw, pasuje też do kawy zaparzanej po turecku. W mieszanke piernikowej też pasuje i szortbreadach z pistacjami, które dawno temu zadugerowała Bene i które czasem rozsyłam na Święta kumom.
  • krysia20000 09.02.19, 16:08
    Może trochę trochę podobny w smaku do rzymskiego kminu, ale mogę być w tym skojarzeniu zmylony przez to, że cynamon, kmin, kardamon i ziarna kolendry to moje 'indopersoarabskie' quatre epices, więc ta dwójka w bukiecie-pakiecie działa.
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 09.02.19, 16:00
    cynamon plus goździki, lekko słodkawe, korzenne
    przyprawa do wypieków bożenarodzeniowych pl.wikipedia.org/wiki/Speculaas
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 11.02.19, 06:16
    lekki powiew eukaliptusu
  • marbor1 09.02.19, 17:38
    Uwielbiam jako dodatek do kawy a także bawarki czy domowych deserów.
  • aqua48 09.02.19, 18:00
    Kardamon jest korzenny, to składnik dodatku do pierników, utłuczony z cynamonem i goździkami jest świetnym dodatkiem do duszonych śliwek, gruszek, powideł. Dla mnie symbol jesieni i zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
  • pinkink3 10.02.19, 05:51

    Jedrusiu,
    w Cook's Thesaurus: Global Sices wyczytalam czym zastąpić kardamon, wiec moze to da Ci idee co do smaku i aromatu:
    1. zmieszać w równych częściach mieloną gałkę muszkatołową i cynamon
    LUB
    2.zmieszać w równych częściach mielone gożdziki i cynamon
    LUB
    3.sama gałka
    LUB
    4.sam cynamon.
    To sa zastępniki.
    Najlepiej jednak kupić sobie parę nasion i się samemu przekonać.

    W tym samym żródle polecają kupno kardamonu w skorupce, ktora należy rozłupać tuż przed użyciem. Jeśli kupisz już obrane stracisz na aromacie.
    www.foodsubs.com/SpiceUniv.html





  • mitta 10.02.19, 18:09
    Mi kardamon pachnie leśną szyszką do kąpieli z dawnych czasów, jakoś nie mogę się przełamać, aby to jeść.


    --
    [img]http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/gg/wb/qpz8/yq5lrRRhXRFC0Ai0qX.jpg[/img]
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 10.02.19, 20:37
    A ze mną pływały w wannie kaczuszki i jakoś nie muszę się przełamywać, żeby zjeść chrupiącą kaczuszkę.
  • mitta 11.02.19, 11:17
    Ach, te smaki dzieciństwa...


    --
    [img]http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/gg/wb/qpz8/yq5lrRRhXRFC0Ai0qX.jpg[/img]
  • mhr2 11.02.19, 06:44
    Kielbasa zrobiona z dodatkiem Kardamom jest wysmienita

    --
    "leben und leben lassen"
  • Gość: masarz IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 11.02.19, 14:17
    lepsza jest kiełbasa z dodatkiem mięsa
  • mmagi 12.02.19, 16:34
    kardamon do kiełbasy to tylko ty mozesz dodać,dziś prawie czysta polszczyzna?

    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
  • krysia20000 12.02.19, 16:56
    Sugerujesz, że kardamonem m.in. nie przyprawia się kiełbas?
  • qubraq 17.02.19, 16:56
    Pinki miła, dzięki za podpowiedź ! Ściskam :-*
    A
  • anel_ma 11.02.19, 10:55
    aromat suchego zmielonego kardamonu trochę mi się kojarzy z zapachem kłącza tataraku

    dodany do kawy czyni ją bardziej "orientalną", razem z cynamonem mocniej to podkreślają

  • mmagi 12.02.19, 16:33
    Po prostu kup paczuszkę kardamonu i sam sie przekomasz,zapach ma piękny:)

    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
  • bene_gesserit 14.02.19, 19:32
    Przedziwna sprawa z tym kardamonem, każdemu on inaczej pachnie i każdy ma rację. :)

    Suszony (ale świeżo suszony, czyli nie wyblakły, strączki pięknie zielone) ma subtelny, słodkawy aromat - korzenno-cytrynowy. Świetny do pikantnych azjatyckich dań i genialny z truskawkami, kawą, herbatą chai itd. Stary, potrzymany parę lat w szafce robi się coraz bardziej anyżowo-mastiksowo-lekarstwowy - mało ciekawy i mało jadalny bez tych słodkich nut.

    Warto dodać, że oprócz zielonego jest jeszcze czarny - czyli wędzony, z lekkim aromatem kamfory i mięty, świetny do różnego rodzaju mięs z sosami albo warzyw, które mają mieć dymny posmak (tylko trzeba pamiętać o usunięciu go przed podaniem). Jeśli ktoś lubi podwędzane herbaty, to też pasuje. A w Szwecji używają białego kardamonu, czyli zielonego, ale poddanego ługowaniu czy jakiemuś innemu redukującemu aromat zabiegowi (nie wiem, czy dobrze zrozumiałam opis pani, która mi go dała spróbować) - imo biały jest bez sensu, zielony o wiele lepszy.

    A - jeśli kupować, to tylko w strączkach, w żadnym wypadku mielony. W pewnej hinduskiej knajpie dowiedziałam sie, że strączki kadramonu można używać jak gumy, cumkane powoli bardzo odświeżają oddech.

    --
    Wiara w kompleks braku członka to oczywisty przejaw kompleksu braku macicy.
  • krysia20000 18.02.19, 16:16
    Co to są potrawy azjatyckie?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.