Dodaj do ulubionych

orzechowiec Krysi?

25.02.19, 18:10
Krysiu, bardzo proszę o przepis na wspomniany gdzieś pieczony przez ciebie orzechowiec.
Nabyłam jako stary wiewiór sporą ilość niezłych orzechów, zrobiłam już ciasto z Perigord z dodatkiem kajmaku i polewy czekoladowej, które zeszło błyskawicznie i mam ochotę na coś jeszcze. Czy robisz normalną roladę drożdżową z masą orzechową? I jak przygotowujesz do niej masę, orzechy zaparzane mlekiem czy ubite z białkiem?
Edytor zaawansowany
  • krysia20000 25.02.19, 22:35
    To nie mój orzechowiec, co specjalność naszych południowych sąsiadów. Robią strudle orzechowe w kilku odmianach. Tę, którą zrobiłem, to zawój z ciasta drożdżowego słodkiego z masą z orzechów włoskich roztartych na drobny miał i związanych jajem oraz ciapką mąki krupczatej (albo kaszy manny). Jak makowiec zawijany, tylko z orzechów zamiast maku.

    Równie popularne są zawoje z ciasta listkowego, niczym apfelstrudel, często wtedy z dodatkiem jabłek pokrojonych w kostkę. Masa wtedy luźna, z grubego grysu orzechowego, nie wiązanego niczym w zasadzie.

    No i widziałem też gdzieś przepis na zawój z ciasta kruchego na utłuczonych ziemniakach.
  • aqua48 26.02.19, 08:11
    krysia20000 napisał(a):

    > To nie mój orzechowiec, co specjalność naszych południowych sąsiadów. Robią str
    > udle orzechowe w kilku odmianach. Tę, którą zrobiłem, to zawój z ciasta drożdżo
    > wego słodkiego z masą z orzechów włoskich roztartych na drobny miał i związanyc
    > h jajem oraz ciapką mąki krupczatej (albo kaszy manny). Jak makowiec zawijany,
    > tylko z orzechów zamiast maku.
    >
    > Równie popularne są zawoje z ciasta listkowego, niczym apfelstrudel, często wte
    > dy z dodatkiem jabłek pokrojonych w kostkę.

    Ponieważ mam rodzinne związki z południowymi sąsiadami, a i sama jestem krakowianką strudle orzechowe i jabłkowe mi nie są obce, chodziło mi bardziej o przygotowanie masy do rolady. Nie robiłam w ten sposób nigdy. Ja zawsze robię masę z mielonych orzechów z dodatkiem soku cytrynowego, ubitego białka i cukru-pudru, lub zalewam mielone orzechy wrzącym mlekiem, a po ostygnięciu traktuję je rozmaicie - rozsmarowując na cieście i piekąc, lub dodając masło oraz cukier i przerabiając na masę do tortu na zimno.
    Kaszę mannę lub/i mąkę do orzechów dodaję jedynie gdy planuję upiec z nich placek. Do masy makowej też ich nie wrzucam. Nie rozmywają nieco intensywności smaku?
  • krysia20000 26.02.19, 11:19
    Smaku specjalnie nie rozmyją, bo to jedna, dwie łyżki na porcję masy z 350-400g.
  • roseanne 26.02.19, 11:23
    na ziemniakach brzmi super, daj blizsze dane , please

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • krysia20000 26.02.19, 12:08
    Oczywiście nie na samych ziemniakach ciasto, bo mąki pszennej też tam jest, ale może bezglutenowe zamienniki dadzą radę:

    - 500g mąki pszennej półkrupczatej (lub zwykłej)
    - 500g ugotowanych mączystych ziemniaków
    - 200g masła
    - 200g cukru
    - proszek do pieczenia
    - sól, starta skórka cytrynowa,
    - 2 jaja

    Masa orzechowa z 300-400g zmielonych orzechów włoskich, 150-200g cukru, łyżki miodu i miareczki rumu. Do tego 1 białko do przesmarowania wierzchu strucli przed pieczeniem.

    Ugotowane i ostudzone ziemiory utłuc na miazgę i razem z mąką, proszkiem, cukrem, masłem i jajami zagnieść zwarte ciasto. Po odpoczęciu rozwałkować, nałożyć masę, zwinąć w rulon, przesmarować i piec w 150-160 stopniach przez 50-60 minut.
  • roseanne 26.02.19, 12:11
    wroce z wojazy europejskich to bede probowac
    dzieki

    teraz raj kuchnii francuskiej i polnocno afrykanskiej - Marsylia,

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • krysia20000 26.02.19, 12:20
    No proszę! Zjedz za mnie dodatkową porcję boulliabasse w takim razie.

    Ja niebawem wybieram się do Brukseli, a w maju Portugalia.
  • vermieter 26.02.19, 23:49
    ho ho, toś ty prawdziwy globetrotel ;)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.