Dodaj do ulubionych

Sałata rzymska-jakiś pomysł?

17.10.04, 13:00
Nabyłam wczoraj drogą kupna sałatę rzymską, z myślą o zrobieniu zupy-kremu.
Ale okazało się, że mam nadmiar brokułów w lodówce i jednak zupa to będzie,
ale brokułowa. Jakoś nie mam pomysłu na zrobienie sałaty-kiedyś podsmażałam z
piniolami,była ok, ale ja chcę jakoś inaczej. Pomóżcie, bo cóś z
kreatywnością dzisiaj u mnie tak sobie...
funana
Edytor zaawansowany
  • qubraq 17.02.05, 17:36
    Widzialem w warzywniaku taką sałate czy smakowo jest podobna do naszej ?
    Andrzej
  • olabogga 17.02.05, 17:47
    zrób sałatę cezara. amerykański klasyk, choć legendarna receptura pochodzi
    chyba z meksyku:-)
    liście sałaty rzymskiej, jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ósemki, starty
    parmezan (albo podróba), grzanki malutkie chrupkie z bułki, może być do tego
    też pieczony w ziołach (i folii) łosoś.
    a sos do polania z oliwy, cytryny, czosnku, soli, pieprzu, można też dać
    worchestera.
  • annarea 17.02.05, 17:47
    nie wiem jak ta w polskich sklepach ale wloska"insalata romana "
    w smaku jest jak salata jest moze troszczke slodsza i ma bardziej miesiste
    liscie - i nie wiednie tak szybko jak normalana salata.

  • qubraq 17.02.05, 22:58
    Dzieki za pomoc jutro sobie kupię!
    A.
  • jswm 17.02.05, 23:00
    sałata + kapary + suszone pomidory + płatki parmezanu + oliwa(doprawiona jak
    lubisz)
  • Gość: megi IP: *.dip.t-dialin.net 18.02.05, 16:07
    Serca sałaty rzysmskiej z dressingiem z soczewicy.
    Na 2 osoby:
    2 serca sałaty
    100g miękkiego sera (kozi twaróg albo miękki pleśniowy)
    2 łyżki śmietany
    Dressing:
    1 cebula czerwona drobno posiekana
    1 łyżeczka świeżego tymianku
    2 liście laurowe
    1/2 filiżanki czerwonej soczewicy
    4 łyżki białego octu balsamicznego
    1 papryczka chilli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 filiżanki soku z marchewki (wytrawnego, nie z cukrem oczywiście), aczkolwiek
    ja dodałam sok pomidorowy też było bardzo dobre.
    natka pietruszki
    Sałatę kroimy na pół, albo na 3-4 plastry wzdłuż. Ser ucieramy ze śmietaną i 3
    łyżkami wody na puree i wykładamy na sałataę.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę. Dodajemy tymianek, liście
    laurowe i soczewicę i podlewamy 1 filiżanką wody. Dusimy pod przykryciem ok
    10min do ugotowania soczewicy. Doprawiamy pozostałymi składnikami i solą, lekko
    podgrzewamy i wykładamy na dip serowy.
    Zamiast sera można położyć na sałatę wędzonego łososia.
    Smacznego! :)
  • monia_77 18.02.05, 16:14
    Jako ze ma mily smak to odwiecznie polecam z watrobka drobiowa ja podaj jako
    samodzielne danie. Salata utaplana w sosie: oliwa z oliwek, lyzeczka soku
    malinowego, balsamico, lyzeczka cytryny. Przydadza sie mrozone maliny, czastki
    pomaranczy wygrzbietowane no i kilka kosteczek sera plesniowego. Watrobke na
    max ogniu obrumien zeby chrupka byla, wyloz na talerz z utaplana salata i obsyp
    malinami i reszta dodatkow.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka