Dodaj do ulubionych

Salatka kartoflana szabelak vel szabelach

10.04.19, 06:40
Z czasow powiedzmy 50 lat temu pamietam (do dzis) co robila jedna z moich ciotek. Wedlug dzisiejszej nomenklatury to by podpadlo pod salatke kartoflana, ale pamietam Ciotki nazwe, a moze to ktos inny tak tez nazywal? Niby salatka kartoflana ale byly jeszcze slone sledzie (!) w drobnych fragmentach, marynowane w occie sliwki, jeszcze cos co zapomnialem, no i reszta, jajka, kartofle, marchewka, groszek, majonez i million plasterkow rzodkiewki ulozone na gorze na ksztalt rybiej luski.
Przy okazji, moze podzielmy sie przepisami na salatke kartoflana?
Edytor zaawansowany
  • mmagi 10.04.19, 11:21
    Moja sałatka ziemniaczana ,którą robię tylko na Wigilję to:
    ziemniaki pokrojone w kostkę
    śledzie z octu /sama robie/ pokrojone w kostkę
    cebula czerwona pokrojona w mniejszą kostkę niż ziemniaki
    cebulka z marynaty po śledziach/lekko zakwasza/
    pieprz,sól ,oliwa...............wymieszać i podawać schłodzoną z lodówki.

  • mmagi 10.04.19, 11:21
    Olej,nie oliwa
  • waga170 10.04.19, 13:02
    Brzmi dobrze, ale to chyba salatka sledziowa! Gdzie jajka, marchewka, groszek, musztarda, majonez?
  • krysia20000 10.04.19, 13:33
    Prosisz o przepisy na sałatkę kartoflaną i dziwisz się, że nie ma jajek, marchewki, groszku, musztardy i majonezu? Pomyliłeś z typową sałatką rosyjską chyba.

    Popularna południowoniemiecka sałatka ziemniaczana składa się z ziemniaków sałatkowych ugotowanych w mundurkach i wodzie przyprawionej ziarnami kminku. Po ostygnięciu skórki obiera się i kroi w plastry, półplastry, albo jeszcze drobniej, w zależności od gustu. Do tego posiekana w kostkę cebula zeszklona w jasnym wywarze, ogórki konserwowe, ocet, sól, pieprz.

    W Irlandii typowa sałatka ziemniaczana składa się z młodych ziemniaczków ugotowanych w mundurkach, serwowanych w całości (małe sztuki), albo pokrojonych na połówki (średnie), lub ćwiartki (większe). Dressing albo z samego masła, albo z majonezu, albo z majonezu zmieszanego z kwaśną śmietaną. Do tego posiekana cebulka dymka. Przyprawić można skromnie, solą i pieprzem, albo fancy-gastopubowo po diabelsku.

    Hiszpańskie ziemniaki po dzikusowemu nie wiem, czy można zaliczyć do sałatek, bo w sumie czym się charakteryzuje sałatka, poza tym, że jak sama nazwa wskazuje powinna być posolona?
  • mmagi 11.04.19, 15:44
    wymień jeszcze pare innych produktów,mozna ich dodać ze 100 ,smacznego
  • mmagi 11.04.19, 15:48
    i raczej jest ziemniaczana bo ziemniaki grają głowną rolę,nie sledzie:)
  • aqua48 10.04.19, 18:53
    Ziemniaczana sałatka śledziowa. Była dawniej i jest teraz.
    A ja ziemniaczaną robię tradycyjnie z gotowanych korzeniowych - ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera pokrojonych w kosteczkę, ogórka kiszonego, surowego jabłka i papryki potraktowanych tak samo, cebuli drobno posiekanej, i puszkowych groszku lub wymiennie białej drobnej fasolki. Sól i pieprz, plus papryka łagodna. Sos zwykle z jogurtu z dodatkiem majonezu i musztardy albo jedynie z niewielkiej ilości oliwy z odrobiną cytryny. Na wierzch idzie natka pietruszki, kolendry, lub szczypior cebulowy, w zależności co tam mam pod ręką. Jajek nie dodaję, bo nie lubię rozciapanego gotowanego żółtka. Psuje mi efekt wizualny. Jajko idzie od chrzanu.
  • waga170 11.04.19, 07:58
    O to to, coraz blizej do przepisu Ciotki. Juz do odtworzenia jej przepisu dodaje selera, jablka i papryki. Ja mysle ze wtedy to nie byla papryka swieza tylko drobno pokrojona marynowana ze sloika. Troche czerwonego do zoltego dla walorow apetyczno-wizualnych. Jogurt z dodatkiem majonezu, powiadasz...Moze sprobuje, ale chyba niepredko.
  • mmagi 11.04.19, 15:49
    a czy ciotka to wogóle miała przepis?czy waliła w miskę co tam miała w spiżarni?
  • mmagi 11.04.19, 15:47
    u mnie taka nazywa sie warzywna:),ziemniaki tu nie grają głownej roli:)
  • autumna 11.04.19, 13:40
    Ten twój przepis to raczej bliższy tradycyjnej sałatce jarzynowej niż kartoflanej, skoro była marchewka, groszek, majonez. U mnie też dodawało się śledzia solonego (po wymoczeniu i zdaje się leżakowaniu w oleju i cebuli), ale sałatka specjalnej nazwy nie miała. Wersji ze śledziem nie cierpiałam, koncept nie wiem skąd wzięty. Babcia spod Wilna, więc pewnie miała naleciałości kulinarne stamtąd, ale też mogla podpatrzeć coś w nowym miejscu zamieszkania (lubuskie).

    --
    Robótkowe ADHD
  • waga170 11.04.19, 20:27
    Sledz i kartofle to popularna kombinacja w Niemczech. A ciotka pewnie dawala tam to co akurat miala. Sama nazwa "szabelak", nie naprowadzila mnie na zaden trop.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.