Dodaj do ulubionych

Mrożenie ciast

16.04.19, 15:28
Czy da się? Chodzi mi głównie o mazurki - kruchy spód, na to masa czekoladowa i migdały.
Edytor zaawansowany
  • Gość: piekarz IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 16.04.19, 16:17
    da sie
  • bene_gesserit 17.04.19, 19:57
    Mróź jak musisz - grunt to szczelne opakowanie, najlepiej worki strunowe.

    Ale po co? Lepiej zamrozić kruche ciasto surowe i zużyć w ciągu miesiąca albo wręcz zamrozić całą blachę wyłożoną ciastem, które zrobiło się parę dni wcześniej i upiec w święta na świeżo.

    --
    feminists aren't humorless just because your jokes suck
  • krysia20000 18.04.19, 11:59
    OP pyta głównie o mazurki, więc mrożenie całej blachy kruchego spodu kilka dni wcześniej, żeby w Wielkanocną niedzielę upiec świeże i bawić się w lukrowanie i wysadzanie suszonymi owocami i orzechami jest chyba jeszcze mniej sensowne niż mrożenie gotowych mazurków. Toż to nie drożdżówka, że najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, tylko kruche ciasto wyłożone wysokosłodzoną masą i bakaliami, więc z natury nawet w temperaturze pokojowej przechowa się dobry tydzień, jak nie dwa. Zdaje mi się, że tradycyjnie ciasto to służyć miało za jadalny element dekoracyjny wielkanocnego stołu czy pobliskiego kredensu, tak jak bożonarodzeniowe miemieckie domki z piernika.

    Jeśli ktoś odczuwa przemożną potrzebę mrożenia mazurków i innych świątecznych wypieków, to może powinien się zastanowić, czy aby za dużo ich nie piecze?
  • argentea 18.04.19, 12:17
    Widzisz, krysiu20000, wysmarowałaś tego posta zupełnie bez sensu. Pytanie brzmiało: "czy można mrozić mazurki?".
  • krysia20000 18.04.19, 13:02
    Bo widzisz argenteo, zadalas pytanie bez sensu. Mrozic mozesz wszystko, to kwestia wylacznie pojemnosci zamrazarki. Tylko nie ja zadaje pytanie, po co wlasciwie? I tu sensu szukaj. Mazurki dobrze przechowuja sie w temperaturze pokojowej, jak kazde ciastko, czy czekoladka i nie ma potrzeby umieszczania ich nawet w lodowce. Ile ich zatem zamierzasz napiec i przez ile miesiecy je podjadac, ze rozwazasz potrzebe ich mrozenia?
  • argentea 18.04.19, 13:25
    Nieprawda, że wszystko. Mroziłaś kiedyś arbuza? A jeśli uważasz moje pytanie za bezsensowne, nie musiałaś się wysilać na pisanie odpowiedzi nie na temat. Gdybym chciała porady co do moich motywów pieczenia, być może udałabym się do psychologa, nie na forum, na którym, jak sądziłam, ludzie dzielą się doświadczeniami kulinarnymi, a nie rozładowują swoje frustracje. Bez odbioru.
  • krysia20000 18.04.19, 13:55
    Uwazasz, ze fizycznie niemozliwe jest zamrozenie arbuza? Alez jest! Tylko znowu, po co odsylac zywnosc do glebokiego, dlugotrwalego magazynowania kosztem utraty jej walorow spozywczych, i to w przypadku produktu o sporej zawartosci wody krystalizujacej sie w niszczace wewnetrzna strukture dorbinki lodu dosc drastyczne? Kleska arbuzowego urodzaju na dzialce, czy kupilismy trzy, bo byly w promocji, i teraz nie wiadomo co poczac?

    Odpowiedz na temat otrzymalas, kwestia tylko czy umiesz ja odczytac, bez cietrzewienia sie na to, ze komus pomysl mrozenia slodkiego wypieku, ktory dobrze sie uchowa bez mrozenia jawi sie jako niedorzeczny.
  • bene_gesserit 18.04.19, 17:29
    W wielkanocną niedzielę to się je, nie piecze :)
    Noi - oczywiście, upieczony blat przetrzyma. Ale jest różnica między pieczonym wczoraj a pięć dni temu - to różnica między 'może być' a 'o rany, jakie to pyszne'.

    --
    dont hejt de pleja, hejt de gejm
  • krysia20000 18.04.19, 17:46
    ' Ale jest różnica między pieczonym wczoraj a pięć dni temu - to różnica między 'może być' a 'o rany, jakie to pyszne'.'

    Dokladnie w tej kolejnosci. Mazurkowi dobrze zrobi jak czesciowo masa sie przegryzie ze spodem, a bakalie tez troche namiekna.

    W kazdym razie swoje dwa wypieki pieke dzis i za piec dni nie bedzie po nich ani okruszka.
  • bene_gesserit 18.04.19, 18:21
    Przegryzione - zgoda, dlatego piekę je w sobotę. Nie przepadam za starymi i czerstwymi, ale rozumiem koneserów.

    ;)

    --
    dont hejt de pleja, hejt de gejm
  • mandarinka 24.04.19, 14:25
    Nic mu nie będzie raczej, ja mrożę większość ciast oprócz takich typowo tortowych z masą z bitej śmietany i jest okej.
  • argentea 24.04.19, 15:42
    Dziękuję za konstruktywną odpowiedź.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.