Dodaj do ulubionych

Kremortartara

18.04.19, 12:05
Ło rany. Szukam jakiegoś staropolskiego przepisu na babkę ucieraną.
No i mam jeden, w miarę fajny, zrozumiały, tylko na koniec taką ma zagwozdkę:

"wszystko wybić dobrze i wymięsić; w końcu ubić pianę z owych 4 białek, a na ostatku 3 łyżeczki KREMORTARTARY i jedną łyżeczkę sody, utłuczone razem w moździerzu aby grudek nie było, sypać po trochu i kłaść ciasto do formy."

Co to jest, u licha, kremortartara? Czy da się bez tego obejść, czy to coś na kształt proszku do pieczenia?
Edytor zaawansowany
  • krysia20000 18.04.19, 12:51
    To wodorowinian potasu (E336), znany takze pod nazwa kamienia winnego, albo tartarusa a w anglojezycznych krajach jako 'cream of tartar', stad ten koslawo przelozony termin w tym przepisie. Zamiast mieszanki kamienia winowego z soda spozywcza spokojnie wykorzystac mozesz staropolski... proszek do pieczenia.
  • haus.frau 18.04.19, 12:59
    :D
    Dzięki, a w jakiej ilości? Bo 3 łyżeczki to chyba zdecydowanie za dużo?
    W przepisie są 4 żółtka, 0,5 kg mąki, 125g masła, 0,25 litra mleka.
  • krysia20000 18.04.19, 13:05
    Standardowo na kazda szklanke maki (ok 120-150g) i 1 jajo daje sie lyzeczke proszku do pieczenia, wiec 3 do 4 plaskich lyzeczek powinno byc ok. Podane w tym przepisie proporcje kamienia winnego do sody rowniez sa prawidlowe, jakies 3-4 do 1.

  • haus.frau 20.04.19, 18:20
    Dzięki Krysia!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.