Dodaj do ulubionych

Ratunku, co zrobić z tatarem

02.05.19, 13:37
którego zrobiłam zdecydowanie za dużo. Z 0,8 kg wołowiny...Chyba mnie buk opuścił;)
Na dodatek okazało się, że spośród gości tylko jedna jada tatara. Tym sposobem mam ponad pół dużego półmiska specjału, który do przechowywania zdecydowanie się nie nadaje.
Zrobiony wczoraj wieczorem, muszę szybko coś zdecydować. Burgery? Tatar jest z dodatkiem kiszonego ogórka i cebuli.
Myślicie, że mogłabym część zamrozić, wyjąć za kilka dni i wykorzystać? Oczywiście po obróbce cieplnej.
Będę wdzięczna za podpowiedzi:)
Edytor zaawansowany
  • bene_gesserit 02.05.19, 13:42
    Burgery albo coś z pieca (czyściej, szybciej i mniej paprania się) - klops albo bobotie, takie bardziej w środkowoeuropejskim stylu:). Nie mroziłabym, szkoda dobrego mięsa.

    Miss, forum można się poradzić, jeśli chodzi o menu na przyjęcia. Tak w przyszłości :)

    --
    cute but psycho. things even out
  • ania_m66 02.05.19, 14:05
    kiedys dodalam resztke tatara do tej potrawy headbangerskitchen.com/recipe/keto-kheema/
    wydaje mi sie, ze i z caloscia takiego miesa bedzie bardzo ok, tylko moze uwazaj z doprawianiem koncowym limetka. bo juz pewnie bedze kwaskawe od ogorka.
    w ogole serdecznie danie polecam, bo przepyszne jest :)

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • krysia20000 02.05.19, 17:50
    I miedzy innymi dlatego dodatki do tatara serwuje sie obok miesa.
  • misseczka 02.05.19, 22:49
    No tak, to ma sens; ale ja lubię, gdy mięso z dodatkami się trochę przegryzie. Niemniej wezmę to pod uwagę następnym razem, jeśli mi się zachce serwować gościom tatar;)
    Zrobiłam burgery z części mięsa, resztę niestety muszę zamrozić na kilka dni, bo jutro wyjeżdżamy.
    Może po powrocie zrobię to danie zalinkowane przez Anię, bo wygląda i brzmi zachęcająco.
    Dziękuję za pomoc:)
  • krysia20000 03.05.19, 12:43
    Klasyczne dodatki do tatara sa na tyle wyraziste w smaku, ze przegryzac sie specjalnie nie musza. Tak czy owak problem nadmiaru siekanego miesa pozostaje. Choc z drugiej strony 800 gramow to nie jest az tak tragicznie: czesc do ragu, czesc na przerozne zlepience czy to grylowane, czy to duszone, jak taki na przyklad tazyn kefta mkaouara. Nie wiadomo oczywiscie ile tych ogorasow do miesa dodano i czy smak bedzie mozna wyregulowac, ale to szczegol.

    Zaproponowana przez Anie kime mozna tez przyrzadzic w chlebkach plaskatych, choc z tego co zauwazylem Ania sie ostatnio wyngli w diecie wystrzega.
  • Gość: x IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 03.05.19, 12:54
    pozostaje 700 g. Biorę 0,7 l schłodzonej wódki i opróżniam półmisek tatara.
  • krysia20000 03.05.19, 13:05
    Attaboy!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.