18.10.04, 19:31
Obserwuj wątek
    • wanilka77 Sernik na zimno 18.10.04, 22:19
      Przyrządzam ten sernik w formie silkonowej. Przygotowany sernik przed wyjęciem
      odwracam do góry dnem, więc najpierw robię wierzch sernika, a następnie spód.
      Jeżeli ktoś chce robić w innej formie, należy zmienić kolejność wykonywania
      czynności.
      Składniki
      - 2 galaretki owocowe
      - 500 ml wody gorącej do rozpuszczenia galaretek
      - 1/2 kostki masła
      - 2-3 łyżki cukru
      - 2 jajka
      - 40-50 dag serka mielonego
      - owoce wg upodobania
      UWAGA! Ważne żeby składniki miały jednakową temperaturę, nie zważą się wtedy.
      Ja najpierw
      2 galaretki rozpuścić w 500 ml wody
      5-10 łyżkami galaretki (zależy czy ktoś lubi dużo galaretki czy mniej) polewam
      różne owoce (w zależności od sezonu, jeżeli tego wymagają to je kroję) ułożone
      na dnie formy. Wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
      Nastęnie ucieram masło z cukrem, do tego dodaję 2 żółtka. Jak już składniki się
      połączą, dodaję serka (polecam Campiny), a na koniec resztkę, ostudzonej,
      płynnej galaretki. Do masy dodaję także pokrojone owoce, można dodać rodzynki i
      inne suszone owoce, bakalie. Można dodać ubitą pianę. Tak przygotowaną masę
      wylewam na zastygniętą galaretkę z owocami i ponownie wstawiam do lodówki do
      zastygniecia.
      Przed podaniem wyjmuję z formy, w ten sposób, że galaretka z owocami jest na
      górze.

      SMACZNEGO!
    • almanach_kulinarny Mazurek kajmakowy (autor nieznany) 19.10.04, 15:21
      Miękki mazurek z karmelem

      Składniki Przepis
      Ciasto:
      400 g mąki krupczatki
      100 g cukru
      250 g Kasi albo masła
      4 żółtka
      4 łyżki mleka
      płaściutka łyżeczka proszku do pieczenia
      kilka kropli aromatu waniliowego
      Na górę:
      puszka słodzonego mleka skondensowanego
      pół słoiczka dżemu śliwkowego
      100 g orzechów włoskich
      dowolne polewy i bakalie do dekoracji Najpierw należy przygotować karmel:
      puszkę mleka włożyć do garnka z wodą, przykryć i gotować na malutkim ogniu 2,5
      do 3 godzin. Wyjąć puszkę i odstawić, żeby nieco przestygła, bo otwarta od razu
      obleje nas gorąca masą.
      Kiedy już mamy karmel, można przygotować ciasto:
      mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem posiekać w misce. Dodać żółtka,
      mleko, aromat i szybko zagnieść, żeby ciasto nie zdążyło się ogrzać od rąk i
      nie zaczęło kleić.
      Ciastem wykleić średniej wielkości prostokątną blachę. Można zrobić dość wysoki
      rancik (wtedy środek ciasta wypełnimy karmelem, a rant będzie ozdobą), ale nie
      jest to konieczne. Spód włożyć do piekarnika i piec około 25 minut w 200
      stopniach.
      Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na deskę, posmarować cienką warstwą dżemu
      (nie musi koniecznie być śliwkowy, ale najlepiej jakiś lekko kwaśny), posypać
      posiekanymi orzechami włoskimi i w końcu rozprowadzić róną warstwę karmelu.
      Mazurek dowolnie ozdobić kolorową polewą, bakaliami, orzechami albo owocami
      kandyzowanymi.

      I to wszystko, zjadać ze smakiem. A jest naprawdę niezły, bo spód wychodzi dość
      miękki, co pasuje do karmelu. Taki mazurek powinien szybko zniknąć.
    • dziuunia Brownie pudding 20.10.04, 22:24
      Składniki:
      W misce wymieszać:
      1 szklanka mąki
      3/4 szklanki cukru
      2 łyżki kakao
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1 łyżeczka cukru waniliowego
      1/2 łyżeczki soli
      1 szklanka orzechów -- posiekane
      Wymieszać:
      1/4 szklanki kakao
      3/4 szklanki cukru brązowego
      dodatkowo:
      1 3/4 szklanki wody

      Nagrzac piekarnik do 190C. Wysmarowac tluszczem brytfanke/taka 20x20cm/.
      W misce wymieszac- 1 szklanke maki, 3/4 szklanki cukru, 2 lyzki stolowe
      kakao, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 1/2 lyzeczki soli. Do tego wlac 1/2
      szklanki mleka, 2 lyzki stolowe roztopionego tluszczu, 1 lyzeczke wanilii.
      Wymieszac, dodac szklanke posiekanych orzechow i jeszcze raz wymieszac.
      Wylac mase do brytfanki. W garnuszku wymieszac 1/4 szklanki kakao z 3/4
      szklanki ciemnego cukru. Posypac po wierzchu ta mase czekoladowa w
      brytfance. W miedzyczasie podgrzac wode w czajniku aby byla goraca.
      Odmierzyc 1 i 3/4 szklanki wody i zalac cala ta czekoladowa mase w
      brytfance/nie ma pomylki, tak ma byc!/. Od razu wsadzic do piekarnika i piec
      40-45 minut.

      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10405583&a=10405583

      --
      Zdjęcia moich wypieków
      Chleb domowej roboty
    • wanilka77 Crumble 22.10.04, 15:15
      Re: Do Cynamoon - przepis na crumble
      Autor: Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      Data: 26.09.2004 23:56

      --------------------------------------------------------------------------------
      Crumble'a robie na oko:-)

      Najpierw dowolne owoce: jablka, sliwki, truskawki, osobno ale moga byc i razem.
      Jezeli rodzaj owocu tego wymaga, obieramy i kroimy go.
      Ukladamy w wysmarowanej maslem i wysypanej bulka formie (do tarty, w naczyniu
      zaroodpornym lub innej.
      Robimy kruszonke (i tu Ci nie powiem- kompletnie na oko: maslo (ew. dobra
      margaryna) cukier, maka). Ja robie taka, zeby byla lepka, a nie sypka.
      Obficie posypujemy nia owoce i wkladamy do pikarnika nagrzanego do 200 stopni
      pieczemy, az kruszonka bedzie zlota.

      Do kruszonki mozna jeszcze dodac sezem, posiekane orzechy lub migdaly czy inne
      pestki.

      Moj ukochany crumble to taki z truskawkami i porzeczkami (maze sie ale jest
      pyszny)
      oraz ze sliwkami wegierkami i antonowkami :-)



    • wanilka77 Owoce pod pierzynką Fettinia 22.10.04, 15:17
      Owoce pod pierzynka:)
      fettinia 24.09.2004 20:31


      Pare watkow sie tu przewinelo-typu "cos slodkiego niezbyt kalorycznego":)
      Podrzuce wam cos-nie wiem-moze bylo juz:)Nie moj przepis,lecz lekko zmieniony.
      Skladniki:
      twarozek lub serek homo
      2 jajka
      2 cukry waniliowe
      nieco brazowego cukru
      2 lyzki maki ziemniaczanej lub budyniu
      starta skorka cytrynowa lub pomaranczowa
      cynamon
      jesli ktos lubi orzechy i rodzynki
      miekkie owoce(np-sliwki,brzoskwinie,nektarynki,gruszki-lub salatka owocowa
      dowolna-ja dodalam swieze figi i papaje)
      Odzielic zoltka od bialek ,polaczyc z reszta skladnikoww,ubic
      piane,dodac,zalac owoce.
      Piec w temp.180 stopni ok 20 minut.
      Slodkie,pyszne,nie-chemiczne,niezbyt kaloryczne:)
      Wychodzi cus w rodzaju sernika na cieplo z owocami:)
      Pozdrowienia dla lasuchow:)
      --
      la donna e mobile :)
    • wanilka77 Batoniki Snickers Dziuuni 28.10.04, 11:40

      --------------------------------------------------------------------------------
      2 paczki ciastek pełnoziarnistych Digestive bez czekolady trzeba zemleć w
      malakserze lub włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem do
      ciasta.Wymieszać powstały proszek z ok.3/4 kostki masła-należy dodawać je
      stopniowo-aż masa będzie się lepić.Teraz trzeba blaszkę prostokątną(ok.20x30
      cm) wyłożyc papierem do pieczenia i na to wyłożyć masę z ciastek,wwyrównać i
      dobrze ale delikatnie ugnieść,odstawić.Teraz 1 puszkę słodzonego mleka
      skondensowanego trzeba gotować ok.10 minut z 3 łyżkami ciemnego cukru
      trzcinowego muscovado(podobno ze zwykłym tez wychodzi ale ja wolę ten ciemny)i
      1/2 kostki masła,aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru,cały czas
      trzeba ja mieszać.Gorącą masę wylać na spód z ciastek i posypać wcześniej grubo
      posiekanymi dwiema tabliczkami czekolady mlecznej-czekolada sie roztopi.Po
      schłodzeniu w lodówce mozna kroić już na prostokątne kawałki.I to
      wszystko.Myślę że można posypać karmel przed położeniem czekolady
      orzeszkami,nie będzie to prawdziwy snikers ale coś w tym rodzaju na pewno,tym
      bardziej że Digestivy tez maja słodko-słony smak.

      A tu wątek na ww temat:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17106913&a=17106913

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka