Dodaj do ulubionych

Ratunku - dodałam za mało cukru do dżemu

16.06.19, 20:45
Witam,
zrobiłam wczoraj dżem z truskawek przy pomocy żel fixu 2:1. Nie wiem, jak to się stało, ponieważ dżem robię od lat, ale zamiast 2 kg cukru do 4 kg truskawek dodałam tylko 1 kg cukru - czyli o połowę mniej. Słoiczki się zaciągnęły, a ja dopiero dzisiaj uświadomiłam sobie, że dałam za mało cukru. Pewnie jest teraz duże ryzyko że dżem się szybko zepsuje, najlepiej byłoby go szybko zjeść ale mam aż 16 słoiczków. A może trzymać go w lodówce? Czy można jakoś uratować te dżemy? Może ktoś coś doradzi?
Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • aqua48 16.06.19, 21:21
    Przesmaż jeszcze raz dodając właściwą ilość cukru.
  • autumna 17.06.19, 09:51
    Może wystarczy zapasteryzować? Kupuję czasem dżemy bezcukrowe Symbio (mają w składzie truskawki, sok jabłkowy i pektynę), trwałość całkiem normalna. Co najwyżej po otwarciu pleśnieją nieco szybciej niż słodzone, trzeba szybko zjeść.
    Domowe pasteryzowane puree z dyni bez cukru przetrwało mi bezproblemowo całą zimę (temp. poniżej pokojowej, piwnica, ale nie jakaś ekstremalnie chłodna).

    --
    Mam poprzestawiane w piramidzie Masłowa.
  • janek53 17.06.19, 15:32
    Spokojna. Jesli proces pasteryzacji byl odpowiedni, navet BEZ CUKRU, dżem z truskawek bedzie trwaly (1 rok lub wiecej).
    J53.
  • j-k 20.06.19, 20:13
    kupuje na pniu.

    uwielbiam maloslodkie dzemy.
  • noni35 09.07.19, 17:18
    Nic nie robić ja daję na taką ilość truskawek 1 szklankę cukru. Nic się nie dzieje. Mam uraz do słodkich przetworów. Moja mama dodawała 1 kg owoców i jak jej się nie pogoniło od pieca to 1 kg cukru. Dżem będzie mniej słodki, ale na pewno wspaniały.
  • magazynka 10.07.19, 20:04
    Zawsze możesz otworzyć te słoiczki, wywalić zawartość do gara, dolać parę kropel wody i potrzebny cukier. Zagotować i na nowo załadować do słoików.
    Więcej pracy, ale dżem będzie taki, jaki lubisz.
    IMO - dżem mało słodki chyba nie jest zbyt dobry? Nie postoi też po otwarciu, a trudno zjeść szybko cały słoik.
  • camaretto 10.07.19, 20:40
    Jejku, ja bezcukrowo jem już od lat, od psów ikotów się nauczyłam...Wywalam, co za słodkie, jedyni arbitrzy to byli koledzy z siłowni, choć zawodowcy cukiernicy mieli taki jak lubię gust.
    Może to cecha wspólna, żeby masy nie dokładać, a owoców było więcej. A w dodatku jem demerarę..
    Nie pasuje winko zapuścić, drożdże można czasami w zielarskich dokupić...

    --
    To nie karty są nietrafne tylko interpretator do kitu :-) stare przysłowie Starożytnych Rzymian
    Od wróżenia z flaczków jest jeszcze jedna,gorsza rzecz:flaki z olejem
    "Zabili go,i uciekł później w krzaki, a ona za nim. Pewnie go goniła..."- cytat z kina domowego.
    www.oczary.wordpress.com
  • x19x67x 11.07.19, 21:14
    Robiłam w ubiegłym roku dżemy bez cukru, do tej pory są dobre, były zapasteryzowane. Trzymam je w piwnicy.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.