Dodaj do ulubionych

polskie winogrona - co z nich zrobić można?

19.10.04, 10:16
witam,
rodzina obdarowała mnie sporą ilością przydomowego chowu winogronek (bo
raczej nieduże są te kuleznki :) ). raczej kwaśne, raczej liczno-pestkowe,
raczej mało wciągające w chrupaniu wieczorkiem... dlatego pomyślałem, że
możnaby je na coś przerobić (i nie na rodzynki :) ), tylko nie wiem na co...
będę wdzięczny za sugestie/podpowedzi/porady/itp.
aha, na wino jest ich chyba trochę za mało, ot tak ze dwa kilo...
pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • poughkeepsie 19.10.04, 10:20
    2kg?to kwadransik i ich nie ma, a ja jestem trochę szczęśliwsza ;-)
    uwielbiam winogronka, prawdziwy ze mnie winogronowy potwór :) żal by mi było je
    na coś przerobić raczej bym skosumowała...
    no, ale może ktoś podrzuci jakiś pomysł, życzę powodzenia :)
    pzdr,
    P.
  • zikan 19.10.04, 10:26
    poughkeepsie napisała:

    > 2kg?to kwadransik i ich nie ma, a ja jestem trochę szczęśliwsza ;-)
    > uwielbiam winogronka, prawdziwy ze mnie winogronowy potwór :) żal by mi było
    je
    >
    > na coś przerobić raczej bym skosumowała...

    jasne, ja też chętniej bym je skonsumował w formie naturalnej, ale po każdej
    kuleczce wykrzywia mnie niemiłosiernie :( dlatego chętnie bym je przekształcił
    w bardziej zjadliwą formę.
  • poughkeepsie 19.10.04, 10:31
    to może spróbuj dżem zrobić?usmaż z cukrem i może dodatkiem jakiś słodszych
    owoców, które Ci pasują.
  • poughkeepsie 19.10.04, 10:44
    czysta winogronowa synergia ;-)
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 19.10.04, 10:31
    dzem?
    tylko pytanie ile tego wyjdze z 2 kg..
  • zikan 19.10.04, 10:41
    słoiczek? to chyba szkoda czasu...
    a może do jakiegoś ciasta je dorzucić?
    albo do pieczystego?
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 19.10.04, 15:03
    mnie tam nie szkoda :)
    zwłąszcza,ze wszystkie dzemy robie własnie w takich minimalnych ilosciach :)
  • kwik 19.10.04, 15:27
    wlasnie skorzystalam z przepisu z ostatniej "kuchni". badanie rezultatu za 2
    miesiace:)

    podgrzac sok wycisniety z winogron, wode i troche cukru (tak, aby wyszla
    szklanka plynu).
    1 kg winogron ulozyc w sloiku, zalac ostudzonym plynem. dopelnic wodka.
    szczelnie zakrecic sloik i zostawic na dwa miesiace. tym sposobem otrzymujemy
    para-nalewke oraz pijane winogrona do zimowych deserow :)
  • marklen 09.09.19, 22:47
    Ocet z winogron
  • damdalen 12.09.19, 14:32
    Sok z sokownika.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka