Dodaj do ulubionych

sosy do makaronów

19.10.04, 12:04
Sos z cukinii i pomidorów

3 małe cukinie pokrojone w kostkę
6 jędrnych pomidorów obranych ze skórki, pokrojone w kostkę, odsączone z soku
1 mała cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku grubo pokrojone
oliwa, świeży pieprz, sól, bazylia

Na oliwie przesmażyć cebulę. Jak się zeszkli, dodać cukinie, przesmażyć.
Dodać pomidory, czosnek, bazylię, sól i dusić do zgęstnienia. Doprawić
świeżym pieprzem.
Podawać jako sos do grubszego makaronu - rurki, świderki, kokardki.
--
Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
Obserwuj wątek
    • lomas Szpinakowy 19.10.04, 14:15
      Szpinak najlepiej w listkach
      Czosnek
      Feta
      Gałaka muszkatołowa
      Sól i pieprz
      Oliwa lub masło

      Na tłuszczu podsmażyć chwilkę czosnek tak żeby nie zdązył się przyrumienić, wrzucić umyte obrane listki szpinaku ( ja daję całe) chwilkę smażyć (i nie płakać że tyle ubywa).
      Dodać fetę posolić, pogałkować (taką małą tarką) i popieprzyć ( z młynka oczywiście)wymieszać z makaronem najlepiej z kokardkami ewentualnie penne.


      Zamiast fety można użyć śmietany lub serka np Bielucha wymieszanych z tartym parmezanem.
    • almanach_kulinarny Makarony giezikowe - łososiowy i pieczarkwo-serowy 19.10.04, 15:17
      Makaron z łososiem
      Data: 05-04-2004
      Czas przyrządzania (gg:mm): 00:15
      Kategoria: Makarony, Ryby.
      Ilość porcji: 2
      Składniki:
      makron rurki 25 dag -- penne
      śmietana 1 kubek
      pieprz
      wędzony łosoś -- kilka plastrów
      koperek 1/2 pęczka

      Jeden z najprostszych i najaszybszych w wykonaniu przepisów. Do tego bardzo
      smaczny (naturalnie dla osób przepadajacych za
      łososiem)
      1. Ugotować makaron.
      2. Odcedzić, dodać śmietanę, obficie popieprzyć
      3. Dodać łososia pokrojonego w kawałeczki, wymieszać, chwile podgrzewając.
      4.Dodać dużo posiekanego koperku (ostatecznie można zrezygnować i dodać np. sól
      cytrynową, lub trochę startej skórki cytrynowej)

      *********
      Makaron z pieczarkami i mascarpone
      Autor (źródełko): Makarony/Konneman
      Data: 05-04-2004
      Czas przyrządzania (gg:mm): 00:20
      Kategoria: Makarony.
      Ilość porcji: 2
      Składniki:
      pieczarki 20 dag -- najlepiej malutkie
      makron świderki 25 dag
      mascarpone 15 dag
      natka pietruszki
      ostra papryczka w proszku
      sól, pieprz
      czosnek 3 ząbki

      1. Pieczarki pokroić w grube plastry (małe pieczarki na 3).
      2. Masło rozgrzać na pataleni, wycisnąć czosnek i szybko przesmażyć na
      rozgrzanym maśle. 3. Dodać pieczarki i usmażyć na złoty
      kolor, posolić, popieprzyć, dodać pokrojoną w maleńkie kawałeczki ostrą
      papryczkę (odrobinkę) i mascarpone.
      4. Zmniejszyć ogień, aż się ser rozpuści.
      5. W międzyczasie ugotować makaron. Po ugotowaniu wymieszać z masą serowo-
      pieczarkową i z natką pietruszki

    • dziuunia szybki serowy 20.10.04, 22:22
      Potrzebne:
      -śmietana 30 lub 18% 1/4 litra
      -serek topiony ok.100 g-smak w/g gustu,ale najlepszy śmietankowy lub ziołowy
      -mała cebulka
      -sól
      -pieprz
      -przyprawy w/g gustu-ja dodaję przeważnie tymianek lub ziola prowansalskie
      -ewentualnie parę plasterków szynki
      -masło lub oliwa

      Drobno posiekaną cebulkę podsmażyć na tłuszczu,ew.dodać drobno pokrojoną
      szynkę.wlać śmietanę,zagotować.Dodać serek topiony i rozgnieść widelcem,mieszać
      do rozpuszczenia.Dodać przyprawy,wymieszać dokładnie,chwilkę
      pogotować.Ugotowany makaron wrzucić do sosu,wymieszać i podawać.

      Całe gotowanie trwa nie więcej niż 8-10 minut.

      --
      Zdjęcia moich wypieków
      Chleb domowej roboty
    • nobullshit sos czosnkowy chyba Brunoscha 21.10.04, 00:10
      Sos (mniamuśny już kiedyś robiłem tylo do kupnych tortelini)

      ugotować 05, l rosołu z 8 ząbkami drobno posikanego czosnku (wtajemniczeni
      wiedzą że nalezy POSIEKAĆ, a nie WYCISNĄĆ).
      Gotować, ok. 20 min (powinien być bardzo gęsty). Zdjąć i dadać gałązkę
      rozmarynu (ostatecznie suszony może być) i bardzo
      wolniutko gotować kolejne 20 min.
      Usunąć rozmaryn i sos utrzeć na gładką masę. Przecedzić wlać 0,5 l gęstej
      śmietany i wono gotować do zgęstnienia.
    • lis_ka Tuńczykowy / Liska 21.10.04, 10:46
      Penne z sosem tuńczykowym-polecam:)
      Autor: Gość: Liska IP: 81.210.125.*
      puszka tuńczyka w oleju
      pół kubeczka śmietany
      1 łyżka soku z cytryny
      pieczarki
      pół cebuli
      ząbek czosnku
      natka pietruszki
      sól+pieprz
      odrobina masła
      makaron penne

      Makaron ugotować w wodzie z oliwą.
      W garnuszku rozpuścić masło i usmażyć na nim cebulę z czosnkiem. Następnie
      dodać pieczarki, śmietanę, sok z cytryny, przyprawy. Zagotować, zmniejszyć
      ogień, dodać posiekaną natkę.
      Wymieszać makaron z sosem.
      Smacznego!


      • sclavus Re: Tuńczykowy do spaghetti... 19.06.12, 00:37
        Wychodzi mi 6 porcji...
        2 puszki tuńczyka w sosie naturalnym
        1 puszka tuńczyka w oleju
        3-4 duże cebule
        4 ząbki czosnku
        chili w płatkach
        pietruszka zielona
        oliwa z oliwek
        trochę masła
        Vegeta
        ***
        Cebulę pokroić w cienkie paski wrzucić do woka na oliwę i szklić posypaną vegetą...
        Tuńczyk w sosie naturalnym: otworzyć i sos zlać do miseczki
        Kiedy cebula zeszklona, rozłożyć ją w koronę a na środek włożyć tuńczyka i tuńczyka w oleju z olejem...
        Rozdrobnić tuńczyka i zmniejszyć ogień na malutki - na wierzch położyć masło...
        Do sosu naturalnego wgnieść czosnek i włożyć posiekaną pietruszkę oraz płatki chili...
        Kiedy masło roztopione, wymieszać dokładnie cebulę z tuńczykiem, wlać sos z czosnkiem i pietruszką i poczekać do zagotowania - jesli za gęste (dla kogoś) dodać ociupinkę wody albo masła...
        Spróbować i doprawić ewentualnie vegetą
        Wyłożyć na ugotowane spaghetti...
        Można - ewentualnie - posypać parmezanem...
        ***
        Wersja ulepszona: dodać do tego ze 150 gramów smażonych grzybów... :)
        --
        Czy konkordat jest aby traktatem legalnym?? Jak się przyjrzeć z bliska, to nie!: Skubiszewski z Suchocką przekroczyli uprawnienia podpisując go a Płażyński przyklepał ratyfikację nie mając niezbędnej ilości głosów w sejmie
    • kikkera Letni sos Marghe 24.07.05, 18:43
      Pennette z cytrynową cukinią i sosem ze świeżych pomidorów i czosnku (przepis
      wymyslony, ale okazał sie trafiony)
      Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić nieobrany ząbek czosnku i 1 papryczkę
      ostrą. Cukinię pokroić w łupki i wrzucić na patelnię. Wlać łyżkę wody i
      wcisnąć sok z 1/2 cytryny. Porwać kilka listków bazylii i dodać. Posolić,
      popieprzyć. Poddusić całość. Cukinia musi pozostać chrupiąca.
      wyjąć czosnek

      3 pomidory obrac i pozbawić pestek. Pokroić w paseczki. Wrzucić do miski
      razem z : 2 ząbkami pokrojonymi w plasterki, 1 łyżką octu balsamicznego i 1
      łyżką oliwy. Posolić , popieprzyć, dokładnie wymieszac i odstawić

      Makaron ugotować
      Wymieszac z ciepła cukinią i zimnymi pomidorami
      Posypać listkami rucoli.

      --
      Afryka Dzika
    • wielo_rybka Re: sosy do makaronów 25.11.05, 16:55
      SOS WEGETARIAŃSKI. Włoszczyznę (bez kapusty i pora) obrać, pokroić w kostkę. 2
      cebule obrać i pokroić w kostkę. Małą ilość oleju rozgrzać w rondlu. Dodać
      pokrojone warzywa. Przesmarzyć. Podlać niewielką ilością wody i dusić do
      miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Mały przecier pomidorowy wymieszać ze
      szklanką ciepłej wody. Dodać do warzyw. Całość zagotować. Dodać łyżeczke
      przyprawy włoskiej lub oregano i bazylię suszoną. Zdjąć z gazu i pozostawić do
      wystudzenia. Całość zmiksować i ewentualnie doprawić. Podawać oczywiście z
      makaronem, tartym serem i obowiązkowo natką pietruszki.
      • makowiec3 Penne a la vodka 28.11.05, 03:39
        Ugotowac penne a la dente .

        4 lyzki maslo
        1 srednia cebula, drobno pokrojona
        2 czasnek, drobno posiekany
        1/4 nasiona z ostrej papryki(red crushed pepper)
        1/4 szkl. vodka
        1 duza puszka (2szkl) pomidory w wlasnym sosie.Pokroic bardzo drobno , lub
        zgniesc rekamy
        1 szkl chudej smietany
        1 szkl. swiezo starty parmesan


        Roztopic masla na srednym ogniu. Podsmazyc cebule i czasnek-3-4 min.
        Dodac nasiona z papryka, koninuowac smazenia nastepna 1 min.
        Dodac vodka i na malym ogniu pod przekryciem dusic okolo 5 min.
        Dodac pomidory w wlasnym sosie(poprzedniu zgnieczone lub drobno pokrojone) i
        dalej dusimy pod pokryciem 10 min, az woda wyparuje.
        Powoly dodajemy smietany ,miesajac bardzo szybko ze by sie smietana nie
        zwarzyla.Gotujemy na malym ogniu przez nastepne 5 min, czesto miesiac .
        Na sam koniec wsypujemy starty parmesan. Odstawic od ognia natychmiast i
        mieszac az do calkowytego rozpuscanie sie sera. Bardzo wazne jest ze by ser nie
        byl starty na"proszek"(wtedy traci smak) ,uzyc tarka o srednia grubosc.
        Sol, pieprz do smaku.
        Podawac natychmiast z penne i odrobinke pietruszki.
        Smacznego!

        PS. Ja uzywam "heavy cream" zamiast smietany. Moze ktosz wie jaki ma polski
        odpowiednik?
    • monia_77 Re: sosy do makaronów 12.10.06, 15:29
      Moja wersja szpinakowego:

      - mrozony szpinak na sucha patelnię i odparować
      - 2 ząbki czosnku
      - galka muszkatalowa
      - sporo tymianku najlepiej swiezego ale suszony tez ok
      - po odparowaniu wlac smietane 22% i lekko razem podduscic

      Wersja II jak mi sie chce i mam to dodaje podduszone pieczarki, skwarki z
      boczku lub lazur pokruszony i roztopiony w sosie.

      Sos pomidorowo-paprykowy do makaronu krotkiego

      - duszone pomidory swieze lub puszka obranych
      - 2 papryki czerwone
      - chili
      - cukier
      - skorka pomaranczowa otarta lub cytryna
      - marchewka starta na oczach duzych
      - czoch

      Dusic razem i zmiksowac, wrzucic makaron do gestego sosu i duuuuzo parmezanu
      lub wersja bardziej meska: posypac uprazonymi kawalkami kielbasy.

      Sos zimny

      3 filety anchois podziabany, olej z puszki + troche oliwy, pietrucha i oliwki
      do goracego makaronu. Podawac z cząstkami cytryny.

      Sos krewetkowy

      - spora paczka krewetek (ja najczesciej koktajlowe)
      - smietana 22%
      -cytryna
      - mnoostwo kopru

      Wersja "na stojąco" tunczyk:

      - puszka tunczyka w sosie wlasnym
      - puszka pomidorow
      - pol puszki fasolki bialej drobnej
      - pietrucha

      Dusic i wrzucac kluchy.

    • ancza7 Z gogronzoli 19.03.08, 07:46
      Wlewam do rondelka 375 ml śmietanki kremowej i wkruszam do tego 150 g
      gorgonzoli. Gotuję na wolnym ogniu, aż się zagęści. Dodaję kieliszek brandy i
      łyżkę zielonego, marynowanego pieprzu, przyprawiam solą (ostrożnie!) i pieprzem.
      Jeżeli mam ochotę na żółty sos to do gotowania dodaję szczyptę szfranu
      rozpuszczonego w odrobinie mleka.
      Przepis z "Kulinarnego Atlasu Świata" - tam był do spaghetti, ale ja wolę go do
      kokardek.
    • chelbionetka sos bardzo ziołowy Marty Gessler 28.07.09, 12:46
      2-3 łyżki oliwy z oliwek, 2 średnie cebule pokrojone w kostkę, 1 średnia papryka
      pokrojona w kostkę, 2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka tymianku,
      600 g drobno pokrojonych pomidorów z puszki, 1 łyżka miodu, 4 ząbki czosnku, 1
      pęczek natki drobno pokrojonej, sól, pieprz

      Na patelni podgrzać oliwę. Dodać cebulę, paprykę, zioła i sól. Smażyć, aż cebula
      się zrumieni. Dodać pokrojone pomidory, miód, pieprz. Zagotować. Dodać czosnek.
      Gotować ok. 10 min na małym ogniu. Pod koniec wsypać natkę pietruszki. Zamiast
      papryki może być cukinia, seler naciowy, pieczarki itp.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka