31.08.19, 22:17
Próbowałam polenty głównie w Portugalii, ale podobne sklejone, pokostkowane kasze występują też a afryce. Chętnie bym zrobiła. Macie jakiś sprawdzony przepis?

--
"weź takie rady, zwiń ciasno i rozważ znaczenie słowa "czopek""
Edytor zaawansowany
  • roseanne 01.09.19, 02:28
    2 szklanki wody, lyzeczka soli, pol szklanki polenty, na 2 porcje, dosc duze
    Uzywam szybko gotujacej sie, sredniej

    Zagotowac osolona wode, wsypywac powoli kaszke, mieszac czesto, gotowac do zgestnienia, odstawic na kilka minut

    Niektore przepisy polecaja 1/4 plynu zastapic mlekiem
    Niektore polecaja dodac lyzeczke masla badz oliwy
    Niektore starty ser typu parmezan lub pecorino


    Czasami dodaje pecorino, czyli owczy, wylewam porcje na gleboki talerz i po zastygnieciu kroje z kostki, dodatek do zup
    Podobno mozna tez te kostki panierowac i obsmazyc a potem zjadac z sosem pomidorowym



    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • roseanne 01.09.19, 02:32
    W kuchniach afrykanskich czesto bywa fufu, czyli casava/maniok - tego nie przygotowywalam

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • mmagi 09.09.19, 15:46
    www.kuchniaplus.pl/przepisy/nazwa:Polenta

    dużo przepisów na polentę:)
  • mmagi 09.09.19, 15:48
    nie wiem skąd ten jęzor w adresie www ale link działa:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka