Dodaj do ulubionych

przetwory - sens mycia czystych słoików

19.09.19, 08:23
We wszelkich poradnikach dotyczących przetworów pierwsza czynność to umycie słoików, a czasem nawet ich sterylizacja (wyparzenie wrzątkiem albo wygrzanie w piekarniku). Zastanawiam się, jaki jest sens mycia słoika, który został umyty w zmywarce po poprzednim użyciu i suchy, zakręcony, stał sobie parę miesięcy w czystej szafce kuchennej. A już szczególnie wtedy, gdy przetwory mają być pasteryzowane, wydaje mi się to zbędne.
Myjecie bezpośrednio przed nalaniem przetworów czy po prostu wyciągacie zapasy słoików z szafki?


--
Mam poprzestawiane w piramidzie Masłowa.
Edytor zaawansowany
  • waga160 20.09.19, 03:33
    > jaki jest sens mycia słoika, który został umyty w z
    > mywarce po poprzednim użyciu i suchy, zakręcony, stał sobie parę miesięcy w czy
    > stej szafce kuchennej.

    W zmywarce to zostal zmyty, jak talerze, ale nie "umyty". Sloik to moze jeszcze byc po tym OK, ale nakretka juz nie, bo ma zakamarki gwintu gdzie tylko reczne mycie szczotka dotrze i ja umyje.
    Zakrecony? Oddzielnie trzymaj sloiki i oddzielnie nakretki, wtedy jest szansa ze beda suche.
    W czystej szafce kuchennej? To skad masz tam tam wolki, pajeczyny i mysie bobki?

    > We wszelkich poradnikach dotyczących przetworów pierwsza czynność to umycie sło
    > ików, a czasem nawet ich sterylizacja (wyparzenie wrzątkiem albo wygrzanie w pi
    > ekarniku).

    Te wszelkie poradniki sa glupie. Jak w sloiku najpierw byl dzem truskawkowy a potem beda grzybki w occie, to po co w ogole myc, i to dobre i to dobre. Myc sloiki nalezy tylko wtedy jezeli wylowilismy je ze smietnika na tylach przychodni urologicznej, ale to tez tylko na wszelki wypadek, naprawde to nie musisz. Wszystko sie i tak pozniej wypasteryzuje.
  • janek53 20.09.19, 12:02
    Podstawowym bledem który popelnia "autumna" to .. przechowywanie ZAMKNIETYCH (zakreconych) sloików.

    Cytat: ".... zakręcony, stał sobie parę miesięcy w czystej szafce kuchennej".

    Jest pewne, ze te pare miesiecy spowodowalo deformacje uszczelki w pokrywce co moze (prawie pewne) wplynac na jakosc zamkniecia sloika po pasteryzacji (szczelnosc) i bedzie potrzebna nastepna pasteryzacja z inna (nowa) pokrywka.

    W przypadku osobnego przechowywania sloików i pokrywek, oczywiscie nalezy je umyc przed pasteryzacja.

    Prosze zwrócic uwage, ze w momencie zakupu nowych sloików i zakretek, NIGDY nie kupuje sie sloików z zakreconymi pokrywkami. Wlasnie dlatego.

    J53.
  • autumna 20.09.19, 12:58
    janek53 napisał:

    > Jest pewne, ze te pare miesiecy spowodowalo deformacje uszczelki w pokrywce co
    > moze (prawie pewne) wplynac na jakosc zamkniecia sloika po pasteryzacji (szczel
    > nosc) i bedzie potrzebna nastepna pasteryzacja z inna (nowa) pokrywka.

    Weź pod uwagę, że pustego słoika odstawianego do szafki nie dokręca się z całej siły, tak jak tego ze świeżo nalanymi przetworami, tylko raczej luźno.

    --
    Mam poprzestawiane w piramidzie Masłowa.
  • janek53 20.09.19, 14:47
    Czyli ... wchodzi kurz. Wiec, nalezy umyc sloiki i nakretki. ;-)
  • autumna 20.09.19, 13:03
    janek53 napisał:


    > Prosze zwrócic uwage, ze w momencie zakupu nowych sloików i zakretek, NIGDY nie
    > kupuje sie sloików z zakreconymi pokrywkami. Wlasnie dlatego.

    Słoiki jak najbardziej powszechnie sprzedawane są w zgrzewkach, gdzie mamy komplety z zakręconymi pokrywkami:
    www.castorama.pl/sloik-terdens-0-9-l-zgrzewka-wieczko-6-szt-id-1116712.html
    --
    Robótkowe ADHD
  • hazo 20.09.19, 13:28
    W tych zgrzewkach pokrywki nie są zakręcone. Zwykle są tylko położone na słoikach a przytrzymuje je folia. Ja, robiąc przetwory, używam ponownie słoiki, ale pokrywki zawsze daję nowe.
  • roseanne 20.09.19, 14:21
    moje stoja w szafce pod schodami, czesc w kartonach, czesc nie
    nie mam wolkow, ani myszy, mam kota :)
    ale pajaki owszem, tudziez kurz, wiec odswiezam, tak juz mam
    pokrywek nowych raczej nie mam gdzie kupic, zwlaszcza na sloiki juz kiedys uzywane. w sprzedazy bywa tylko jeden typ, Jestem wzolenniczka ponownego uzywania, puki dziala

    w szafce mam kilka podrecznych sloikow, w ktorych np przechowuje zupy, salatke - te nie stoja dluzej niz 3 tygodnie, tych nie przemywam


    owszem, mlodsz jestem od Janka, ale zawsze, odkad pamietam, w rodzinie od dekad sie sloiki przechowywalo zakrecone, luzno, by miec pewnosc, ze zakretka pasuje do konkretnego sloika

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • mmagi 20.09.19, 14:24
    jak ci się nie chce myć to włóż je do piekarnika a zakretki wygotuj,amen

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka