Dodaj do ulubionych

Ogolna uwaga po ogladaniu kucharzy na youtube

09.11.19, 06:15
Zauwazylem ze na polskich filmikach czesto miska jest jak na moj gust za mala, wypelniona skladnikami po brzegi a to jeszcze trzeba dobrze wymieszac wiec sie rozsypuje, a deska do krojenia za krotka, glowa ryby zwisa z niej po jednej a ogon po drugiej stronie. Czy moze to tylko ja jestem taki co uwaza ze dobre narzedzie to jak polowa roboty:)?
Obserwuj wątek
    • krysia20000 Re: Ogolna uwaga po ogladaniu kucharzy na youtube 09.11.19, 17:58
      Ogólnie masz rację, mise en place to nawet 3/4 do 5/6 sukcesu.

      Tylko w przypadku YT i gastroprezentacji pod uwagę wziąć należy nie tylko warsztat kulinarny (umiejętności, sprzęt, pomieszczenie i samą potrawę), ale także warsztat audiowizualny oraz profesjonalną czy amatorską intencję stojącą za kanałem (sprzęt video, oświetlenie, montaż, udźwiękowienie, systematyczność publikacji).

      Masz więc z jednej strony półspontaniczne filmiki nagrane smartfonem w ślepej kuchni M2 ze średniopraktycznymi utensyliami typowymi dla przeciętnego gospodarstwa domowego, a z drugiej takiego Bruno Albouze, szefa kuchni i mistrza ciastkarskiego, który zaprasza widza do swojej domowej kuchni wyposażonej tak, że niejedna gwiazkowa restauracja tylu misek, forem, trzepaczek, noży i robotów kuchennych nie ma. I co tydzień nowy film z przepisem, którego 90% widzów nie odważy się wypróbować. Ale 100 tysięcy odsłon pyknie, reklamy w przerwie się obejrzy i biznes się kręci.
      • tralalumpek Re: Ogolna uwaga po ogladaniu kucharzy na youtube 13.11.19, 12:24
        Bruno nie jest dla przecietnego uzytkownika kuchni, jak wiesz zreszta.
        Ktos kto szuka czegos (przepisu, etc..) w necie, trafia na jakies tam marysie mieszajace widelcem w szklanej misce, i cwierkajace infantylnym glosikiem (chlebek, miseczka, mleczko....)
        i tych wlasnie jest najwiecej
        czasem, widzac ze rzeczywiscie ktos ma troche wiecej pojecia niz hausfrau marysia, dziwie sie ze majac odwage pokazac sie w necie tak marnie sa przygotowani
        • krysia20000 Re: Ogolna uwaga po ogladaniu kucharzy na youtube 14.11.19, 12:48
          Więc, jak mówię, są dwa bieguny: arcyamatorski i superprofesjonalny, i to nie tylko w tematyce kulinarnej YT. Model funkcjonowania tej platformy obecnie skręcił w mocno komercyjną stronę, więc sukcesywnie będą wypierane materiały produkcyjnie słabsze, niedoinwestowane technicznie i nie potrafiące skupić odpowiedniej liczby stałych widzów (czyt. subskrybentów). Nie wiem, jak polska scena jutubowa funkcjonuje i czy może dobrze zmotywowany twórca 'kontentu' z dorzecza Wisły i Warty stosunkowo szybko wydźwignąć się z marysinego trzepania widelcem jaj na omlet w niedoświetlonej kuchni przed smartfonową kamerką na poziom realizacyjny przynajmniej Makłowicza z początku lat 90tych. I jeszcze na tym zarobić na tyle, żeby motywację i fundusze mieć do dalszego rozwoju.
          • tralalumpek Re: Ogolna uwaga po ogladaniu kucharzy na youtube 14.11.19, 14:19
            ja nie jestem stalym poszukiwaczem przepisow kulinarmych w necie, czasem sie zdarzy cos ze zaczynam buszowac po YT, nie moge zatem o trendach nic powiedzic
            za malo mam wiedzy technicznej w temacie gotowania zeby takie filmiki Bruno moc latwo skopiowac a za duzo mam tej wiedzy zeby infantylne marysie ogladac
            jakis czas temu szukalam jakiegos jutubowego wsparcia w temacie kenwooda i chleba ale dalam za wygrana

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka