Dodaj do ulubionych

szarlotka po krolewsku? z smietana bita ?

IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 25.10.04, 02:18
Edytor zaawansowany
  • Gość: monika IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 25.10.04, 02:19
    ne zdazylam dopisac..czy ktos pamieta taki przepis, pamietam ze byla przepyszna
  • mysiulek08 25.10.04, 03:51
    Moja zwa krolewska:)

    Ciasto kruche przygotowujesz z 6 zoltek, kostki masla, trzech lyzek smietany,
    pol szklanki cukru i prawie kg maki, dodajac skorke z dwoch cytryn. Mozna dodac
    lyzeczke proszku, ale nie jest to konieczne. Takowe ciasto musi odpoczac w
    lodowce najlepiej przez noc. Ja przygotowuje ciut wiecej i zamrazam, czyli mam
    zawsze ciasto gdy najdzie ochota:)
    Teraz masa jablkowa:
    Jablka po obraniu albo zetrzec na tarce o duzych otworach albo pokroic na
    czastki, wrzucic do garnka, podlac odrobina wody i lekko rozgotowac, dodajac
    cukru, cukru waniliowego, cynamomu, odrobine galki muszkatolowej, 4-5 lyzek
    syropu pomaranczowego, rodzynek. Nie zaszkodzi dodac alkoholu, np likieru
    pomaranczowego albo po prostu wodki lub spirytusu. Przestudzic.
    Na blache wylozyc wywalkowana czesc ciasta/ nie grubo!!/, wysypac lekko
    wiorkami kokosowymi, nalozyc, grubo!! masy jablkowej i przykryc platem ciasta.
    Piec w nagrzanym piekarniku, do zrumienienia wierzchu, czasu nie podam, raz 40
    min, raz godzina:).
    Po wyjeciu z piekarnika i lekkim przestudzenie polukrowac lukrem cytrynowym,
    czyli szklanke cukru pudru, utrzec z sokiem z jednej cytryny, dodajac dwie
    lyzki alkoholu, powinno byc geste, zastygajace. I takiego lukru nalozyc tez
    grubo na cieple ciasto:) I teraz , gdy podajesz to na talerzyku kwadrat
    szarlotki i obloczek z bitej smietany, raczej nie areozolowej, po prostu nie
    powinna byc slodka :) Szczytem rozkoszy szarlotkowej jest cieple ciasto i zimna
    bita smietana.


    *******************************
    www.polcom.cl/patagonia
    www.polcom.cl/zloto
    smakosze.blox.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka