Dodaj do ulubionych

surówka z białej kapusty

27.10.04, 11:13
kochani jak zrobić surówkę z białej kapusty taką, jaką jada się a
restauracjach, mam na myśli miękką lśniącą pyszną kapustkę z marchewką. mi
zawsze wychodzi sztywna jak wióry dębowe. Mama radzi sparzenie owej wrzątkiem
po pokrojeniu, ale czy to możliwe żeby potem dalej zachowała nieskazitelną
biel i kruchość mimo zmiękczenia? boję się że po tym zabiegu zwiędnie
skapcanieje i zszarzeje. ma ktoś jakiś patent na taką surówkę, bardzo pięknie
proszę o przepis :)
Edytor zaawansowany
  • siostraheli 27.10.04, 11:27
    trzeba kapuste posolic i poslodzic wczesniej i przemieszac, troche poczekac i
    dopiero reszte skladnikow dodac.
  • florunia 27.10.04, 12:25
    strasznie dziękuję :)) dziś zrobię bo zostało mi półtorej kapusty
    niewykorzystanej do kapuśniaku. i nie trzeba jej w związku z tym sparzać? a
    reszta składników to np marchewka i cebulka? jeśli mogę prosić o dokładny
    przepis. a może jakieś modyfikacje, np rodzynki? będę wdzięczna za każdy pomysł
    na półtorej kapusty bo jakoś żal żeby zmarniała biedna w lodówce z powodu mojej
    ignorancji kulinarnej
  • Gość: BIG bud IP: *.classcom.pl / *.77.classcom.pl 27.10.04, 12:44
    poszatkuj kapuste na surówke i skrop ją octem winnym i odstaw na czas jakiś!kapusta powinna zmięknąć,a jednocześnie być chrupiąca!!ja tak robię i jest super!!pozdrawiam..
  • Gość: zuza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 13:05
    Trzeba ją posolić i zostawić na pół godziny. Potem trochę wydusić i odlać sok.
    Dopiero wtedy daj dodatki i sos.
  • tekisk 29.10.04, 20:36
    Ja , nie odlewam soku powstałego w efekcie zasolenia - wszystko zjadamy .

    Obawiam się , że nie będziecie w stanie zjeść surówki z takiej ilości kapusty .
    Proponuję resztę kapusty pokroić jak na surówkę , ugotować w osolonej
    wodzie ,odcedzić , dodać : pieprz , drobno pokrojoną ceulkę , cukier i ocet
    do smaku i jeśli lubisz - olej lub oliwę ( ja nie dodaję ze względu na mdły
    smak ) . Możesz wypróbować na małej ilości , która będzie Ci bardziej smakować .
    Taką sałatkę robię zawsze , kiedy zostaje mi resztka kapusty z gołąbków .
    I zamrażam ,wykorzystując ją w dniu ,kiedy mam mało czasu na gotowanie .
    Z czerwonej kapusty też można robić taką sałatkę - słynna , śląska
    " modro kapusta "
    Acha , jeszcze przypomniało mi się , że można dodać starte jabłko .

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.